Prinsesse grundlagde Charlottenlund

,

Skove, slotte og strande er sammen med grønne områder og villakvarterer kvaliteter ved bydelen, som Prinsesse Charlotte Amalie lagde grundsten til ved ombygning af landstedet Gyldenlund i barokstil i 1730´erne.

 

FET_Charlottenlund_Historie_Jægersborg Alle ved Charlottenlund Slot

Charlottenlund Slot opstod ved Prinsesse Charlotte Amalies ombygning af landstedet Gyldenlund. Slottet fra 1733 er i  barokstil.

 

Charlottenlund har fået sit navn efter Prinsesse Charlotte Amalie, søster til Christian d. Sjette. Han overdrog hende herregården Gyldenlund, som hun ombyggede kraftigt omkring 1730 til det senere Charlottenlund Slot – blandt andet af materialer fra Københavns Slot.

En anden attraktion er Charlottenlund Skov, der som en grøn oase i det tæt bebyggede område når helt ud til Strandvejen. Bydelen prydes også af Bernstorff Slot med tilhørende park, anlagt i 1760´erne i tidens franske rokokostil med eksotiske frugter og træsorter aldrig før set i Danmark. Knap 100 år senere blev Bernstorffsparken overtaget af Kong Christian d. Niende. Da var mange eksotiske vækster gået til, så haven blev bevaret som et stykke sjællandsk natur med skov og store græsvidder. Sådan ser der ud i dag, hvor løbere og hundeluftere bruger parken, der også er populær til picnic om sommeren og kælketure på bakken ved gartnerområdet om vinteren.

 

Fort og forstbotanik 

Hesteinteresserede kan søge ud til Charlottenlund Travbane fra 1891 – i historiske omgivelser, som i sig selv er smukke. En skovtur kan også forlægges til Forstbotanisk Have, som før hørte under Københavns Universitet. Haven med indgang fra Bregnegårdsvej 2 er 3,5 hk og rummer flere hundrede arter af træer og buske plantet i forsknings-
øjemed for botanikere fra 1838. I mange år forfaldt haven til et uplejet vildnis, da den mistede sin betydning til undervisningsformål. En gruppe lokale ild-
sjæle var med til at lave om på dette, så haven i dag er velholdt og drives af Skov- og Naturstyrelsen.

Et andet åndehul er Charlottenlund Strandpark på 131.000 m2 mellem Charlottenlund Skov og Øresund omkring fortet, færdiggjort i 1887 som del af Københavns Søbefæstning. Fortgården har siden 1950 været campingplads med butik og kontor i en af de ældre bygninger. På volden mod Øresund er desuden restaurant i en bindingsværksbygning. Området har siden 1932 været offentlig park, fra 1933 med Gentofte Kommune som ansvarlig for vedligeholdelse og administration af stedet med gamle træer og rum opdelt med velklippede hække.

Kilder: Wikipedia, Gentofte.dk,
forstbotaniskhave.dk, slke.dk

 

FET_Charlottenlund_Historie_Charlottenlund Strandpark (3)

Charlottenlund Fort har siden 1932 været rekreativt område med strand, søbad, park, camping og restaurant Charlottenlund Fort, Strandvejen 150.

FET_Charlottenlund_Historie_DSC_8025 copy

Café Jorden Rundt på Strandvejen var kiosk- og toiletbygning for NESA fra 1939. I 1991 blevet stedet ombygget med respekt for funkisstilen. 

FET_Charlottenlund_Historie_Charlottenlund Travbane (2)

Charlottenlund Travbane fra 1891 er Nordens ældste med flere restauranter. Her foregår ugentlige hestevæddeløb og Dansk Travderby.

FET_Charlottenlund_Historie_KPL_1331

Dronning Louises Tehus serverer frem til 27.september. Her tilbragte Dronning Louise tid her med ægtemanden Kong Christian d. Niende og deres børn. 

FET_Charlottenlund_Historie_forstbotanisk-have copy

Forstbotanisk Have, Bregnegårdsvej 2, er renoveret til fordums storhed bl.a. takket være en gruppe haveglade borgere. Jægersborg Allé er en af områdets førende handelsgader med mange eksklusive specialbutikker.