Jul på blomsterøen

På Madeira kan temperaturen juleaften sagtens være 20 grader. Men julesstemning mangler der ikke. Rejs med til Atlanterhavets perle, hvor julen er en af årets allersmukkeste fester – kun overgået af nytåret, som med sit enorme fyrværkeri den 31. december er blevet optaget i Guinness Rekordbog.

 

FET_Madeira_Christmas-and-New-Year-celebrations-_-Funchal-2

 

Det store julemarked på Mercado dos Lavradores i hovedbyen Funchal den 23. december er en oplevelse i sig selv.

For udover juleting er de mange boder også fyldt med eksotiske frugter. Papaya, mango, dadler, kokos, ananas, bananer og kiwi nærmest flyder i farvestrålende orgier ud fra bugnende borde, og jule-glöggen er skiftet ud med drikken poncha eller sødmefyldt madeira i glas.

Alle barer i området er åbne hele natten, og folk går glade rundt og ønsker hinanden god jul, synger, drikker og danser, og ud fra små kirker, kapeller og højtalere strømmer sang, orgel- og julemusik.

Byens parker er fyldt med julemænd og snemænd, og træerne er pyntet med lysende stjerner og julekugler. Den specielle julesandwich, carbe vinho alhos, som består af vin, kød og hvidløg, serveres fra de mange boder og på hovedstrøget – dér hvor forfatteren Ernest Hemingway engang drak sig kreativ, og Churchill i en svunden tid elskede at promenere, står kæmpemæssige, lysende juleinstallationer. Som i fantasifuld overdådighed langt overgår de julemarkeder, vi som danskere ellers ynder at besøge op til jul.

 

Subtropisk paradis

Vi er på øen Madeira. Et stykke af paradis, som engang i skabelsens tid blev smidt med kærlig hånd lige midt i Atlanterhavet – godt 600 kilometer fra Afrikas kyst.

Her er klimaet subtropisk, og vil man holde jul langt fra Danmarks decemberkulde og mørke, er Madeira et godt bud. Juleriet starter allerede den 8. december og varer lige til ind i januar, og temperaturen holder sig ofte omkring de 17-20 grader i dagtimerne i december måned. Mange vælger derfor også at tage nytåret med, ikke på grund af varmen alene, men fordi Madeira også er kendt for sit nytårsfyrværkeri, som ved midnat den 31. december oplyser hele Funchals bymidte. Uforglemmeligt og vildt imponerende, siger de, som har overværet det, og derfor er Madei- ras nytårsfyrværkeri også at finde i Guinness´s Rekordbog – som et af verdens største.

 

En europæisk forpost

Madeira er en del af ø-gruppen Madeira, som består af i alt 6 øer. Alle øerne blev omkring 1419-20  koloniseret af portugiseren Henrik Søfareren, og han døbte den største af øerne, Madeira. Navnet betyder skov på portugisisk, for netop Madeira var på det tidspunkt totalt dækket af bl.a. laurbærskov, som portugiserne dog brændte af for at kunne bo på øen. I dag kan man stadig se laurbærskov på øen –  men nu som fredet område og på UNESCO’S Verdensarvlist.

Den dag i dag er Madeira stadig portugisisk og dermed kristen og med juletraditioner, vi som nordboere kan dele og forholde os til. Og et besøg – også udenfor juletid  – er stærkt anbefalelsesværdigt. For på Madeira kan man lidt af det hele:

Vandre i fantastiske landskaber, besvime over svimlende udsigter,
se hvaler og delfiner på bådeture, opleve en kosmopolitisk storby, høre spændende lokal musik, spise fantas- tiske egnsretter og sidst men ikke mindst beundre og forundres over en ø, som i frodighed overgår selv en have-entusiasts vildeste fantasier.

På Madeira blomstrer hortensiaerne vildt langs med næsten alle veje. Blomster i alle afskygninger, arter og farver gror som ukrudt i øens lava- holdige jord. Og palmer, eksotiske frugttræer og andre sjældne planter nærmest kappes om den sparsomme plads på øens stejle terrasser, hvor bananpalmer dominerer med store grønne klaser af den søde frugt. På Madeira gror intet mindre end 112 forskellige plantearter i ca. 750 forskellige varianter, og 16 af planterne findes alene kun på Madeira.

 

Vandring langs levadaer

Den store frodighed skyldes bl.a. øens mange Levadaer. Et 2000 kilometer langt, sindrigt system af vandingskanaler, som gennemskærer øen på kryds og på tværs og sørger for at bringe vand fra øens nordlige side over til den sydlige og mere tørre side. Langs med alle disse vandingskanaler kan man vandre og opdage øens indre områder, gå gennem frodige bananplantager, duftende fyrreskove eller laurbærskove – og se isolerede, små landsbyer, hvor bønder dyrker frugt og grønt som for 100 år siden. Og Levadaerne findes i alle vandrings-sværhedsgrader – så der er ingen undskyldning.

Levadaerne blev oprindelig bygget af de mauriske slaver, som portugiserne i 1500-tallet bragte til øen. Men de fleste af kanalerne/stierne er dog skabt i begyndelsen af det 20. århundrede. Den seneste levada er lavet i 1966 og er 106 meter lang. I dag kan man trygt udforske de spændende stier og ruter, for levadaerne passes og plejes af professionelle levadeiros, som sørger for at fjerne nedfaldne blade og holde kanalerne fri for jord fra evt. jordskred.

 

Svimlende udsigter

Ind og ud og op og ned. Vejene på Madeira snor sig. Tunneller er hugget gennem bjerge, fly lander på baner, der står på pæle i vandet, og veje stiger næsten stejlt op i landskabet og går gennem landskaber, man ellers kun ser i Mellem- og Sydamerika, og kun 25 minutters kørsel væk fra hovedbyen Funchal rejser et af Madeiras smukkeste bjerge sig.

Pico do Ariero er 1818 meter højt, og i klart vejr kan man se helt til øen Porto Santo. I knap så klart vejr er udsigten dog også formidabel, for hvide skyer hviler på alle klippetoppene. Pico do Ariero er et must på Madeira og et godt udgangspunkt for vandreture i den svære klasse. Er man slet ikke til vandreture, kan man dog sagtens nyde udsigten alligevel, for det er muligt at køre med bil næsten helt op til bjerget – og en ganske let sti at gå fører ud til den vildeste udsigt. Vender man blikket og fødderne den anden vej, findes et landskab måske endnu smukkere, nemlig Eira do Serrado – et udsigtspunkt, hvorfra man kan se ud over Nonnernes dal.

Nonnernes Dal er en af Madeiras mest hemmelighedsfulde og sagn- omspundne seværdigheder. Dybt nede i denne ufremkommelige dal, som til forveksling kan ligne bjergområderne omkring Macchu Pichu i Peru, gemte en nonneorden sig i 1566 for plyndrende pirater. I dag er det landsbyen Curral das Freiras, som breder sine små huse op langs de stejle bjergsider, og byens fine kirke og torv med tilhørende restauranter og butikker er velbesøgt af turister. I hele området kan man naturligvis vandre i alle sværhedsgrader, og gider man ikke det, er udsigten og udsigterne alene – det hele værd.

 

Festivaller året rundt

Madeiras vigtigste og mest berømte højtid er naturligvis julen og nytåret. Midnatsmessen selve juleaften i Funchals Katedral Sé er en særlig begivenhed, som ledes af øens biskop og vil man opleve den, er det om at komme i god tid.

Nytåret er spektakulært ud over alle grænser, men er man på Madeira udenfor jul og nytår, har øen et væld af andre spændende festivaller, som man kan opleve.

Januar er viet til en Vandre-festival og en Orienteringsløbs-festival.
I februar er der Karneval med store optog og samba-dans og musik, og i april – normalt et par uger efter påske er der Blomsterfestival.
En begivenhed, som trækker mindst lige så mange mennesker til Madeira, som julen og nytåret gør det.

Her kan man ikke bare se øens mange blomster blomstre i vildt flor, Blomsterfestivallen optager især de lokale, som gennem hele året har forberedt sig til eventen. Blandt andet dækkes mange af Funchals gader med kæmpemæssige blomstertæpper og løbere, og imponerende optog af børn og voksne klædt ud med og som blomster kører og går igennem byens gader. Et væld af koncerter, udstillinger og andre arrangementer præger udover optogene også byen.

 

Fire særlige oplevelser på Madeira:

FET_Madeira

Jeep-safari

Vejene er så stejle og smalle, at vi gyser. Op og op går det – næstenlodret, og til den ene side er der svimlende havudsigt, til den anden udsigt til tusindvis af landbrugs-terrasser med med bananer og eksotiske frugter. Book en jeep-tur og kør off-road i Madeiras vilde og uberørte landskaber, og bed chaufføren om at stoppe for frokost ved restauranten Quinta do Furao. Her kan man få en virkelig god frokost til en virkelig god pris og med en udsigt, der er ubetalelig.

Se mere på:
www.mex.pt og www.quintadofurao.com

 

FET_Madeira_Tobbogans

Kurveslæde-tur

Vi bliver anbragt i en flettet kurve- slæde, to mænd i hvidt tøj tager hver et reb og afsted går det så i fuld fart. Ned ad  den glatte og stejle asfalt godt to kilometer fra bydelen Monte og ned til centrum af Funchal. Sådan fragtede adelen i gamle dage sig selv ned til bymidten, og i dag kan turister stadig prøve den besynderlige slædetur fra Monte for godt 15 euro pr. person. Sjovt og en anelse skræmmende. Men sikkert nok.

Kurveslæderne finder man lige nedenfor kirken i Monte.

 

FET_Madeira_telef2

Kabelbane til stilhed 

Det varer kun et par minutter, og så er vi i en anden verden. Nærmere bestemt i den lille og helt isolerede gamle fiskerby, Faja dos Padres, som kun kan nås med en kabelbane 300 meter ned ad en lodret klippe.
Hernede kan man enten overnatte og få en stille oplevelse i pagt med naturen, eller man kan nøjes med at spise på stedets eneste restaurant, som ligger smukt ud til vandet.
Værten dyrker alt grønt og frugt selv, og fisk er naturlivis friskfang- ede. Faja dos Padres ligger circa 10 kilometer fra Funchal.

Se mere på:
www.fajadospadres.com

 

FET_Madeira_02

Hvaler og delfiner

”Nu må I ikke forvente for meget”, siger den kvindelige guide på den hurtiggående ribboat, da vi i fuld fart drøner ud på hval-safari. Men efter bare 20 minutters sejllads er vi alligevel omgivet af hele fire kaskelothvaler og en lille hval-kalv. Og bagefter svømmer en flok på mere end 20 delfiner forbi. Havet omkring Madeira har indtil flere forskellige hvalarter og masser af delfiner. En rørende og vild oplevelse.

Se mere på:
www.rota-dos-cetaceos.pt 

 

FET_Madeira_Christmas-and-New-Year-celebrations-_-Funchal-3

Allerede den 8. december er Funchal julepyntet og stemningsfuld.

 

FET_Madeira_Christmas-and-New-Year-celebrations-_-Funchal-4

Nytåret på Madeira skydes ind med manér. Også til stor glæde for de mange krydstogtsskibe, som ligger i havnen og kan kigge ind på byen.

 

FET_Madeira_Cópia-de-IMG_8341

Ved julemarkedet ”lillejuleaften” er alle på gaden.

 

FET_Madeira_P1160026

Når solen stiger op over Funchal, ligner byen et belyst amfiteater.

 

FET_Madeira_Cópia-de-Tthe-shangri-la-dawn_DuarteSol

Svimlende udsigter findes alle steder på øen.

 

Rejsefakta

Fra  Sjælland  har bl.a. Spies (spies.dk), Apollo (apollo-rejser.dkog Tui (tui.dk) rejser med direkte fly fra Kastrup til Madeira. 

Vil man kun have en flybillet, flyver Norwegian (norwegian.com) også direkte.

Fra Jylland har Sun Charter (suncharter.dk) rejser med direkte fly fra Aalborg Lufthavn til Madeira.

Bor man i Århus har Aarhus Charter (aarhuscharter.dk) rejser med direkte fly fra Aarhus Lufthavn til Madeira. Aarhus Charter har også et koncept, som hedder KulturCharter. Konceptet giver mulighed for individuel udarbejdelse af et ferieprogram, gode råd og ekspertsparring – helt efter gæstens ønske. Man mødes over en kop kaffe, og det koster ikke ekstra. 

 

FET_Madeira_P1150910

Det ligner et landskab fra peru, men er udsigten udover Nonnernes Dal er på Madeira.

 

FET_Madeira_P1150964

Nyd en god frokost med svimlende udsigt til. På restauranten Quinta do Furao – som i øvrigt også har hotelværelser – er det muligt.

 

FET_Madeira_P1160006

Madeira har ingen naturlige strande. Men alle store hoteller har naturligvis dejlige, udendørs pools.

 

FET_Madeira_Flower-Festival---Flower-Parade

Blomsterfestivallen i april er et trækplaster.

FET_Flower-Festival---Flower-parade