Juleshopping i de otte mest julede byer i verden

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Wien julebillede

 

Nydelsen Wien

Wien er med sin mad, musik, cafekultur og arkitektur en by, som hylder nydelsen. Så hvis man har brug for et break midt i shoppingen, bør man indtage en god kop kaffe på en af byens historiske og stilskabende caféer.  Man kan også nyde et glas Glühwein, en pølse eller en friskbagt kage på et Christkindlesmarkt, som er et centraleuropæisk julemarked med aner helt tilbage til middelalderen. En skøjtetur på Rathausplatz eller en velklingende julekoncert i en af Wiens mange smukke kirker er også en yderst behagelig juleforeteelse i byen, der emmer af den gamle verdens charme.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_New York

 

Verdens største i New York

Rigtig mange butikker i New York springer ud som helhjertede jule-tifos, når bjældeklangen gør sit indtog i byen. Ingen kan dog hamle op med Macy’s flagship store på Herald Square. Julepynten i deres vinduer er ganske svulstig, og udbuddet af varer i butikskæden, der med vanlig amerikansk mangel på ydmyghed kalder sig selv for ‘verdens største’, er enormt. For børn og barnlige julesjæle er Santaland midt i Macy’s en drøm. Her har de bygget en juleby fra Nordpolen, hvor man blandt andet kan møde Rudolf og hans rensdyrvenner, et hyggeligt juletog, nisser i alle afskygninger og selvfølgelig Santa Claus himself.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Prag jul

 

Gotisk jul i Prag

Prag er byen, hvor man kan man forvilde sig ind i et gotisk juleeventyr bare ved at slentre rundt i de mange kringlede brostensbelagte gader, skæve huse, små stræder og vilde markedspladser. Den historiske by med den smukke arkitektur og de mange kulturperler er naturligvis pakket med butikker, værtshuse og restauranter, der er 100 % juleklare. Det suverænt største og mest imponerende julemarked finder man på rådhuspladsen, Staromestské námestí, som er hjertet i Prag. Her kan man bl.a. købe traditionelle turistfældegaver, tjekkiske madspecialiteter som skinkeskiver rullet omkring en creme af flødeskum med peberrod, eller Trdelník, der er en varm kage rullet i sukker og valnødder. Man kan selvfølgelig også bare nyde en af de mange tjekkiske pilsnere.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Paris jul

 

Gallerie Lafayette i Paris

Paris er umulig at komme uden om, når man overvejer sin juleshopping. Byernes by bedste indkøbsområder St-Germain-des-Prés, Marais og rue St-Honoré er også smukke historiske steder, der er fyldt med den rette julestemning. Når man er i Paris ved juletid, er man pisket til at besøge Galeries Lafayette på Haussman Boulevard. Her vrimler det med fristende tilbud og julepynten er på ægte fransk vis både chic og trés overdådig. Men da det er Paris, så husk at opdatere dit fransk og få en god aftale med din bankrådgiver inden afrejsen.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Hong Kong Jul

 

3D-jul i Hong Kong

Hong Kong og jul er måske ikke det, der rimer bedst på julefest, men den entreprenante storby går all in i år med at fejre højtiden. Asiens uofficielle hovedstad supplerer juleshoppingen med et pulserende 3D lysshow lige midt i byens hjertekule. Hong Kongs Cultural Centre og Clock Tower i Tsim Sha Tsui bliver oplyst af et gigantisk lysshow med julen som tema. Byens julefest, der starter den 4. december og varer til og med den 1. januar, indbefatter også attraktive juletilbud i de store magasiner, julemenuer på restauranterne, oplyste skyskrabere og en gigantisk nytårsfest.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Lapland

 

Rovaniemi (Lapland)  

På en førsteplads har vi naturligvis Rovaniemi, som sandsynligvis er det mest julede sted i hele verden – ikke bare fordi der ligger flere meter sne og julelysene stråler fra alle sider, men fordi selveste julemanden har adresse her. Og det er ikke noget man spøger med på disse breddegrader. Med en placering lige nord for polarcirklen med snedækkede pinjeskove, hundeslæder og arktiske ishoteller, findes der næppe noget bedre sted at genvinde sin juleglæde, og julen er big business i Rovaniemi. Børnene kan f.eks. bage julekager med julemanden, man kan beundre det smukke nordlys, eller hvad med en vaskeægte rensdyr safari? Mulighederne er uanede.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Brügge

 

Brügge

Den charmerende middelalderby Brügge i den vestlige del af Belgien, ca. en times kørsel fra Bruxelles, er et besøg værd hele året rundt. Dog tager den sig ud fra sin mest magiske side i julesæsonen, hvor hele byen ligner en kulisse fra en vaskeægte julefilm. De gamle huse med takkede tage, de hyggelige, brostensbelagte pladser og stræder og de små caféer, som serverer verdens måske bedste kakao…behøver du flere grunde til at tage en forlænget weekend i Brügge? Byen er desuden vært for den berømte sne- og isskulpturfestival, hvor 40 kunstnere kreerer de mest spektakulære figurer ud af 300 tons is. Absolut et besøg værd.

 

FET_Jul_Juleshopping_Julebyer_Nürnberg

 

Nürnberg

Tyskland er verdenskendt for sine hyggelige og autentiske julemarkeder, og øverst på listen finder man Nürnberg, som i øvrigt er ét af de ældste markeder i verden. På byens årlige julemarked finder man mere end 200 træboder, som sælger alt fra hjemmelavede honningkager og gløgg til engle og julepynt. Den gamle bydel lokker med autentisk julestemning, og børn og barnlige sjæle vil med garanti sætte pris på det gamle legetøjsmuseum, eller hvad med en tur i byens karusel, som byder på to niveauer med rensdyr og julemænd?
Nürnberg ligger ca. 1,5 times kørsel fra München.