Hvordan bliver man 100 år?

Der er ikke én opskrift på at blive 100 år eller ældre. Den mangler videnskaben stadig at finde. Der er dog en del, man selv kan gøre for at øge chancerne for at opleve sin egen 100 årsfødselsdag, lyder det fra aldringsforskere. Man kan blandt andet faste, drikke kaffe og spise chokolade og gå en masse. Desuden er det en fordel at være kvinde og have været mindst muligt indlagt på hospital.

Noget af det værste man kan gøre for sit helbred er at blive ældre, udtaler læge og aldringsforsker Morten Scheibye-Knudsen fra Københavns Universitet til uniavisen.dk Han uddyber med den nedslående besked, at det er meget værre for helbredet at blive ældre end at være overvægtig, spise usundt og være inaktiv i en yngre alder. For med alderen risikerer man at rende ind i flere kroniske sygdomme. Desuden skades dna og stamceller umærkeligt i takt med, at vi ældes.

Der er dog flere ting, man selv kan gøre for at undgå eller minimere koblingen mellem aldring og sygdom, lyder den optimistiske og samtidig videnskabeligt underbyggede information fra forskeren i uniavisen.dk Selv arbejder han og en forskergruppe på at udvikle molekyler, som kan reparere dna. Lykkes det, vil det være en sensation lige som opdagelsen af penicillinen.

Morten Scheibye-Knudsen, som selv er først i 40´ne, forklarer en sammenhæng mellem udseendet og den biologiske alder, som ikke er det samme som den faktiske alder. Det er derfor et plus, hvis man har færre rynker og ser yngre ud, end man er. Desuden bør man faste og lade være med at spise i perioder. Det giver bugspytkirtlen et tiltrængt break i insulinproduktionen. Imens ryddes op i cellerne, så de optimeres. Man kan for eksempel vælge ikke at spise hver dag mellem kl. 20 og kl. 12 den følgende dag. Men det kan også være flere dage i træk, hvor man kun drikker vand.

Kaffe og mørk chokolade

I den mere behagelige del af det, man selv kan gøre for at blive gammel og undgå sygdom, er at drikke kaffe og spise mørk chokolade. Begge dele indeholder nemlig antioxidanter, som er positive for en sund aldring. Desuden bør man sørge for at dyrke motion, få pulsen op og gå så meget som muligt. Et amerikansk studie kunne konstatere, at jo flere daglige skridt man går, jo længere lever man. Motion selv i små mængder, også selv om man begynder sent i livet, er noget af det bedste, man kan gøre for sit helbred.

Det burde ikke være nødvendigt at gentage: Men med rygning er der langt større risiko for at udvikle livstruende sygdomme. Dertil kommer, at en sund og alsidig og ikke alt for rigelig kost er vigtig for et langt liv. Foruden sund livsstil er gode gener og lidt held medvirkende til at opnå høj alder, skriver videnskab.dk Mediet lancerer også ideen om at tage kosttilskuddet nikotinamidribosid, som øger mængden af NAD i blodet og gør, at aldringen sætter langsommere ind.

Chancen for at blive gammel øges ved at være kvinde

Knap 1.200 danskere er 100 år og derover. I 2008 var det kun 700. At tallet går op, skyldes i følge aldringsforsker Kaare Christensen fra Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet ikke mindst generelt bedre levevilkår. Det siger han til Politiken, efter at forfatter og journalist Lise Nørgaard gik bort ved nytår i an alder af 105 år. Forskeren tilføjer, at generne har betydning, men at det er komplekst, hvorfor nogen bliver meget gamle. For der lurer adskillige farer på vejen at styre uden om, siger han til avisen. Kaare Christensen nævner dog en række forhold, som kan øge chancerne for at opnå høj alder: Man skal være kvinde, være født så sent som muligt og helst efter 1920, kun sjældent have været indlagt på sygehus, have et generelt godt helbred og lade være med at ryge. Og så påpeger han, at helbredet ikke behøver blive værre med alderen.

Held og gener spiller en rolle. Men man kan også gøre meget selv for at blive gammel. Det kan være at faste, spise chokolade og motionere mere.