Kan du udholde kulden? Ja!

Der er skruet ned for varmen både ude og inde i den her tid. Uanset hvor du er, og hvor koldt, der er, så kan vi faktisk sagtens vænne vores kroppe til kolde temperaturer.

Vi giver gode tips til, hvordan vi vender kroppen til at fryse lidt, uden at vi sidder og ryster, eller behøver pakke os ind i fem tykke striktrøjer.

Lad os starte ved den hollandske ekstrematlet Wim Hof, der har fået tilnavnet The Iceman. Han er kendt for en række af opsigtsvækkende rekorder – blandt andet at bestige Mount Everest kun iført shorts og at løbe et halvmaraton i bare fødder tværs over polarcirklen og at stå i en beholder dækket af isterninger i over 112 minutter. Det er alt sammen ekstremer, men vi kan alligevel bruge de teknikker, som Wim Hof praktiserer.

Han har nemlig trænet sig op til at han ved at kontrollere sin vejrtrækning, sin puls og blodcirkulation kan modstå virkelig kolde temperaturer. Og hvis ikke man træner det, som han har gjort, så vil man dø, hvis man forsøgte at gøre ham det efter.

Tanker skaber eurofi i kroppen

Forskere ved Wayne State University’s School of Medicine har kortlagt, hvordan Wim Hof kan modstå kulden. Resultaterne viser, at han formår at fremkalde en slags eufori i kroppen med sine tanker. Ved hjælp af helt særlige åndedrætsøvelser bedøver han sin krop – ved helt basalt at få et lavt niveau af kuldioxidindhold i blodet. Derefter chokerer han kroppen ved at udsætte den for en trussel, som ekstrem kulde jo er, men på grund af kroppens rolige tilstand fremkalder han nogle stoffer – kaldet opioider og cannabinoider – som hæmmer kroppens naturlige smertetilstande. Wim Hof sammenligner det med, hvis man er ved at løbe fra et vildt dyr, men har forstuvet sin ankel, så hæmmer kroppen smerten i anklen, fordi hjernen ved, at tigeren er en endnu større trussel. Det er netop det, Wim Hof har formået at skabe, når hans krop ikke reagerer på kulden.

Overfør det til hverdagen

Det betyder altså, at vi selv kan mentaltræne os til at kunne modstå meget mere, end vi tror. I den forbindelse er vejrtrækning et vigtigt redskab. Wim Hof-metoden er blevet et anerkendt ’våben’ til at modvirke stress, men også andre autoimmune sygdomme. Men hvordan kan du overføre nogle af Wim Hofs metoder til den ganske almindelige dagligdag på kontoret, eller hvis du virkelig fryser meget ude i kulden? Eller hvis bilen sidder fast i en snestorm, og der ikke er mere benzin på?

Her får du nogle af de bedste tips, der både stammer fra militærtræning og Wim Hof:

  1. Hvis du fryser, så tag nogle dybe indåndinger – gerne gennem næsen – for at få din krop til at slappe af.
  2. Tænk på noget varmt, som for eksempel ild i pejsen, et varmt kram, tænk på juleaften, en god fest eller noget andet. Det hjælper faktisk.
  3. Rejs dig op, og bevæg dig, og få gang i blodcirkulationen.
  4. Drik en masse og gerne noget varmt, men koldt er også fint. En dehydreret krop er nemlig ikke god til at holde varmen.