Torskedumt ikke at spise fisk
Fisk er ikke blot en fest for smagsløgene, men også for sundheden. Takket være deres rige indhold af omega-3 fedtsyrer og vitamin D er fisk en uundværlig del af kosten. De officielle anbefalinger for indtaget af fisk lyder på 350 gram om ugen, hvoraf 200 gram skal være fra de fede fisk. Men hvad gør egentlig fisk så specielle, når det kommer til vores sundhed, og kan der være risici ved at spise for meget fisk?
Ernæringschef for afdeling for ernæring, landbrug og fødevarer, Line Munk Damsgaard giver os indsigt i, hvorfor det er så vigtigt at få fisk på tallerkenen – og hvorfor variationen mellem forskellige fiskearter er nøglen til at høste de fulde sundhedsfordele.
“Fisk er en vigtig del af en sund og varieret kost,” forklarer Line Munk Damsgaard. “En af de mest omtalte og veldokumenterede grunde til at spise fisk er dens indhold af de langkædede omega-3 fedtsyrer og vitamin D. Omega-3 fedtsyrerne, som findes særligt i halvfede og fede fisketyper, spiller en central rolle i forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme. Det er de fede fisks indhold af omega-3 fedtsyrer, særligt EPA og DHA, der har en forebyggende effekt i forhold til hjerte-kar-sygdomme,” fortæller ernæringschefen. Disse fedtsyrer har nemlig en række gavnlige effekter på hjerte og kredsløb, som mindsker risikoen for åreforkalkning og forhøjet blodtryk.
Pas på kviksølvet
Men mens fiskene bringer mange sundhedsfordele, er der også en bagside, der kræver opmærksomhed – eksponeringen for skadelige stoffer som kviksølv. Line understreger vigtigheden af variation i fiskekosten: “Koncentrationen af næringsstoffer og forurenende stoffer, som eksempelvis kviksølv, varierer mellem de forskellige fiskearter og -typer. Derfor er det vigtigt at spise forskellige slags fisk. Det sikrer optimal tilførsel af næringsstoffer samtidig med, at man undgår for stor eksponering over for kemisk forurenende stoffer.”
Denne balance mellem at få de gavnlige næringsstoffer og samtidig undgå skadelige stoffer er central for at opnå de sundhedsmæssige fordele ved fisk. “Vi anbefales at tænke fisk ind som hovedret to gange om ugen og flere gange om ugen som pålæg,” siger Line. “Husk, at alle former for fisk tæller med – også torskerogn, makrel og tun på dåse samt færdigkøbte fiskefrikadeller og skaldyr somfor eksempel rejer.”
Sig ’fisk’ til for meget fisk
Afslutningsvis peger Line på, at selvom fisk er en sundhedsbombe, er det vigtigt at undgå overforbrug. “Der er ingen fødevarer, der er sunde at spise helt uhæmmet – heller ikke fisk,” advarer hun og slutter med denne anbefaling, “at spise sundt handler først og fremmest om balance og variation.”
Line Munk Damsgaard, Ernæringschef, afdeling for ernæring, landbrug