Livet ifølge Lars Tvede

Finansmand og forfatter Lars Tvede er aktuel med bogen Bobler, Bullshit og Børsfest, hvor han enkelt og underholdende beskriver alt, hvad enhver investor bør vide. Bogen giver et spændende indblik i, hvordan han lykkedes med at læse markedet da corona-krisen ramte, og mange andre investorer var ramt af panik. Lars Tvede deler ingen finanstips her, men fortæller i stedet om forskellige kulturoplevelser, der har gjort et særligt stort indtryk på ham.

Musikken, der går i kroppen på mig

Jeg er et musikmenneske. Hvis jeg ikke var blevet det, jeg er, ville jeg gerne have været musiker – helst trommeslager. Min personlige musiksamling har næsten 20.000 sange, og i mit hus i Zug i Schweiz havde jeg på et tidspunkt seks 1,5 meter høje Martin Logan højttalere. Noget af det, der rører mig mest, er nyere jazzmusik som f.eks. Pat Metheny, Lars Danielsson & Leszek Mozdzer og Ulf Wakenius. Men jeg kan også lide det lidt ældre såsom NHOP med Oscar Peterson. Derudover elsker jeg rock-jam som Dave Matthews Band og ikke mindst The Allman Brothers band, som jeg har hørt mere end noget andet. I mine mange år som ”business road warrier” lagde jeg mig ofte på gulvet, når jeg kom hjem fra f.eks. en tur til New York, skruede helt op for Allman Brothers Band og gik i en slags koma af glæde.  God musik kan give mig gåsehud, energi, tårer, melankoli og det hele. Jeg må tilstå, at jeg slet ikke har det på samme måde med f.eks. god billedkunst. Det kan være smukt eller spændende, men jeg bliver ikke rigtig bevæget af det, som jeg gør af god musik. Omvendt betyder det desværre også, at jeg er ret allergisk overfor dårlig og plat musik.

The Allman Brothers band har Lars Tvede hørt mere end noget andet.

En TV-serie, der bevægede mig

Jeg ser stort set aldrig fjernsyn, men gennem de sidste år er jeg blevet stor fan af TV-serier på streaming-kanalerne. Med TV-serier har man jo tid til at komme helt ind i historien og dens personligheder. Jeg foretrækker ofte nogle, der er baseret på virkelige begivenheder, og her tager Band of Brothers i mine øjne prisen. Den handler om virkelige mennesker, og hvordan de som nogle af verdens første faldskærmssoldater ofte gav livet for, at vi nu kan leve frit. Udover at være vanvittigt spændende, er serien for sådan en som mig dybt bevægende. Af samme årsag foragter jeg i øvrigt dem i nutiden, der er villige til at smide den dyrt vundne frihed væk.

Band of Brothers er Lars Tvedes favorit TV-serie.

Bøgerne, der forandrede mit verdenssyn

Jeg er en læsenørd og er altid i gang med flere bøger. I mine yngre dage var det overvejende skønlitteratur, og da jeg var skoleelev, læste jeg f.eks. alt af Johannes V. Jensen og Conan Doyle, for nu at tage to ret forskellige forfattere. I de seneste årtier har jeg imidlertid helt overvejende læst faglitteratur. Årsagen er, at jo mere jeg ved, jo mere synes jeg, at jeg ikke ved. Det første faglitterære værk, der virkelig prægede min politiske verdensopfattelse, var Paul Johnsons ”Verdens historie: Fra 1917 til 1940”. Denne overbeviste mig om, at storslået og pompøs social ingeniørkunst overvejende er noget lort. Siden har der været mange andre bøger, der fungerede som åbenbaringer for mig; f.eks. ”The Beginning of Infinity” af atomfysikeren David Deutsch, som bl.a. forklarer, hvorfor vores velstand kan vokse uden overgrænse og ”State, Anarchy & Utopia” af Robert Nozick, som taler imod den moraliserende stat og for det decentrale samfund. Jeg vil nok sige, at ca. 20 bøger ud af de henved 1000, jeg nok har læst, har gjort, at jeg ikke var den samme person bagefter.

Et museum, jeg gerne ville bo i

Jeg elsker historie. Hvis jeg skulle give nogle gode grunde til at ønske at leve i 500 år, ville en af dem være, at det nok ville tage så lang tid at forstå  verdenshistorien så godt, som jeg ønsker. Derfor er mange af mine yndlingsmuseer historiske. Favoritten er søfartsmuset i Venedig, som blandt andet har hundredvis af vidunderlige skibsmodeller fra denne bys dybt fascinerende historie. Det er så skønt, at jeg ville ønske at være i det hver dag.

Museo Storico Navale i Venedig.

En rejse, jeg ikke kan få nok af

De sidste 14 år har jeg tilbragt hver sommer til søs på Middelhavet, og i 2020 blev det til fire måneder i Kroatien og Grækenland. Jeg elsker selvsagt Middelhavet for dets vidunderlige natur, men også for den kultur, rejser i Middelhavet og dets kyster byder på – en kultur, der i øvrigt fascinerer meget mere, hvis man læser op på den undervejs. Jeg elsker dette så meget, at jeg er fast besluttet på at bo til søs alle somre resten af mit liv. Lige nu er jeg ved at bygge min ultimative drømmebåd, som skal gøre det muligt.

Middelhavet og livet til søs drager finansmanden. Lars Tvede har besluttet sig for at bo til søs alle somre resten af sit liv.