Tanker om sundhed!

I denne måned og fremadrettet sætter vi tre træningsentusiaster i den varme og udfordrende Q&A-stil. Denne gang har Ole, Anne-Mari og Julie fået de samme fem spørgsmål, der lyder således:

 1. Hvilken øvelse er den bedste, du kan lave derhjemme i stuen, hvis tiden er knap?
 2. Hvilken skavank blandt dine patienter er den mest udbredte, og hvad er dit forslag i forhold til at råde bod på problemet?
 3. Hvilken skrøne i dit univers gør du alt for at aflive?
 4. Denne er svær, men prøv alligevel: Hvad er vigtigst for et langt liv? Prioritér i rækkefølge: Søvn, motion, sund kost, meditation og godt humør
 5. Hvilken last kæmper du selv med at komme af med?

Anne-Mari Dyhr, 54 år og selvstændig personlig træner, blandt andet i Well-come i Hellerup.

 1. Armstræk også kaldet armbøjning. Kongen af overkropsøvelser. Udover at træne bryst og triceps muskulatur, træner øvelsen også skuldre og vores core. De stabiliserende muskler i overkroppen.
 2. Ryg problematikker, som er blevet en folkesygdom. Mit bedste råd er styrketræning af ryg og mave. Man skal ikke skåne sin lænd. Man skal træne sin lænd.
 3. Der er ikke rigtige eller forkerte bevægelser. Men der er uhensigtsmæssige bevægemønstre, som bliver gjort for meget og for længe, og derved bliver en belastning for kroppen. Som udgangspunkt må kroppen alt som kroppen kan af bevægelse uden smerte.
 4. Godt humør, sund kost, motion, søvn og meditation.
 5. Jeg føler, at jeg bruger for meget tid på min telefon.

Ole Wessung, 61 år og selvstændig kiropraktor med 360 Grader Sundhed i Rungsted

 1. Det bedste du kan gøre for at holde formen, er at stå og gå mere. Tænk på at du for hver time du står, frem for at sidde, forbrænder 50 kalorier mere.
 2. Helt klart lændesmerter, og apropos mit første svar: Man er meget mere udsat, når man har et stillesiddende arbejde.
 3. At kiropraktisk behandling er voldsomt og ikke for ældre mennesker. Der er naturligvis en behandlingsform til alle aldre, forleden havde jeg back to back med et spædbarn på tre dage og efterfølgende en sød ældre dame på 94 år.
 4. Godt humør må være det vigtigste, da al forskning peger på at optimister lever syv år længere end pessimister. Derefter kommer kost, søvn, motion og meditation.
 5. Jeg er både A og B menneske, da jeg både elsker at stå tidligt op, men samtidig elsker jeg også timerne, efter alle de andre er gået i seng. Jeg skal helt klart se at komme ordentlig tid i seng

Julie Lykke, 40 år og vægttabscoach. Læs mere om Julie på julie-lykke.dk

 1. Helt sikkert den du har lyst til at lave, så sandsynligheden for at det bliver gjort er størst!! Men kunne det være squat med øvre ryg og skulderpres, hvor du involverer flere muskelgrupper på en gang, ville det ikke gøre noget.
 2. Efter corona, hvor folk har arbejdet rigtig meget hjemme og ved borde og stole, der ikke er beregnet til lange arbejdsdage, så ser jeg endnu flere end normalt med stive nakker og ømme skuldre. En genial måde at få det løsnet op på, udover massage, er elastik-træning for netop det område.
 3. At barren for ens indsats skal sættes så højt, at det giver optimal fremgang. Det er langt fra de fleste mennesker, der har den tid til træning og bevægelse, som de kunne tænke sig og så kommer mange helt til at droppe at gøre noget som helst, fordi man tror at det alligevel ikke nytter noget. Så altid tænk i “lidt er bedre end ingenting” og gå efter det du kan mærke at du har LYST til at lave.
 4. Alt er jo relativt ud fra hvilke problemer der er udgangspunktet, så at sige en “denne løsning passer til alle” er sjældent en god løsning. Men skal jeg fortælle om MINE prioriteringer, så er det:

– Sund kost (da det for mig giver mig overskuddet til at prioritere de andre ting. Men videnskaben vil nok sige søvn øverst)

– Søvn

– Godt humør

– Motion

– Meditation

 1. Jeg har lært at forstå at ens “laster” dækker behov, der er vigtige for en, at få opfyldt. Når det er ubevist, sker det ofte på uhensigtsmæssige måder. Ved at forstå hvilke behov ens laster dækker og begynde at dække dem på andre måder OGSÅ, men stadig have plads til en last, der nu ikke fylder så meget at den er uhensigtsmæssig, så vil jeg være fræk at sige, at jeg ikke kæmper med at komme af med nogen laster. Men den last jeg altid tyer til når jeg er presset, er chokolade. Men tænk hvis man skulle undvære chokolade i sit liv!