Yoga eller styrketræning?

Yoga versus styrketræning

Nogen sværger til yoga, mens andre aldrig kunne finde på at strække deres krop i så meget som en enkelt lille solhilsen. Det hører til de færreste, der dyrker begge dele i fitnesscentret – men de findes. Og man kan faktisk sagtens drage stor nytte af at kombinere de to træningsformer. Vi kigger nærmere på, hvad yoga kan, som styrketræning ikke kan og omvendt. Og til sidst fortæller vi dig, hvorfor og hvordan de kan styrke hinanden.

Fordelene ved yoga

Yoga skiller sig ud fra andre træningsformer, er ved at kombinere åndedrætsøvelser og balance med styrke og smidighed for at opnå fysisk og mentalt velvære. Det sænker blandt andet blodtrykket og reducerer stress. Du opnår smidighed og styrke via strækøvelser, der hele tiden udvides og holdes i lang tid og efterfølgende afspændes. Ved at øve balancen eller holde en position i lang tid får du fat i de små muskler ved knæ og ankler, som trænes til at støtte de større muskler, når disse bliver trætte. På den måde forebygger du skader i forbindelse med anden aktivitet, fordi alle muskler er i træning. Det betyder, at du kan træne ekstra hårdt, når du dyrker andre former for motion.

Ulemper ved at dyrke yoga

Hvis du dyrker yoga uden at supplere med andre former for sport, kan du risikere skader på andre måder. Yoga består nemlig primært af såkaldte push-øvelser, da du primært bruger din egen kropsvægt og ingen maskiner. På den måde kan der opstå muskulær ubalance – her er det især skuldrene, der bliver ramt.

Hvis du vil opbygge en større muskelmasse, er yoga ikke det rigtige – ikke alene i hvert fald – da du aldrig kommer til at løfte mere end din egen vægt. Faktisk kan træning af udholdenhed mindske størrelsen på dine muskler, selvom de er udholdende.

Fordelene ved styrketræning

Styrke- og vægttræning er og bliver en af de mest populære motionsformer i verden – og med god grund. Styrketræning fokuserer på at øge din muskelmasse ved at tilføre mere vægt til øvelserne. Samtidig styrker du faktisk dine knogler ved jævnlig vægttræning. Når du træner med vægte, kan du tabe dig, da du øger dit stofskifte og forbrænder flere kalorier.

Ulemper ved at dyrke styrketræning

En af de største ulemper ved vægt- og styrketræning er overbelastning, som kan føre til større og langvarige skader. Det er vigtigt at træne på tværs af hele kroppen for at skabe balance i musklerne. Hvis du dyrker vægtløftning, kan det endda mindske kroppens og musklernes smidighed.

Hvorfor du skal dyrke både yoga og styrketræning

Når du kombinerer yoga og styrketræning, får du det bedste fra begge verdener. Du får nemlig både udholdenhed og styrke. Ved yoga forbedrer du balancen og styrker de helt små muskelgrupper, hvilket er rigtig godt, når du senere står og balancerer med vægtstangen. Samtidig er yoga den perfekte afspænding og udstrækning af musklerne indimellem eller efter vægttræningen.

Er yoga din primære workout, kan du med fordel supplere med vægttræning for at afbalancere dine muskelgrupper. Ved at udføre trækbevægelser med vægt og styrke de rygmuskler, der modvirker de skubbende muskler, kan du rette op på de muskulære ubalancer, der forårsager skuldersmerter.