Spar på energien!

Spar på energien

Vi går den kolde sæson i møde, og her i Norden betyder det, at temperaturen falder, og det blæser op derude. Det bliver samtidig mørkere, og vi tænder lys både ude og inde. Men det passer rigtigt dårligt med, at energipriserne stryger i vejret, og el- og varmeregningen stiger kraftigt. Men vi kan ikke slukke fuldstændigt for nogle af delene – det er vi for privilegerede til i vores moderne samfund, hvor alt fra biler til computere og telefoner er afhængig af el samtidig med, at vi har brug for, bare en lille smule lys og varme.

Vi har set nærmere på, hvordan vi med små justeringer i hverdagen kan spare på energien og fået gode råd fra Henrik Bisp, der er Fagekspert hos Bolius.

1. Skru ned for varmen…

I de fleste offentlige bygninger skal man sænke temperaturen til 19 grader, og i hjemmet anbefaler man, at der er mellem 20 og 22 grader. Men tag en ekstra trøje, uldne undertrøjer og sokker, så sparer I lidt på varmen, denne vinter. Forhåbentlig er det hele blevet bedre næste år.

”Hvis man stiller sin termostat på radiatoren på 3, vil det i de fleste tilfælde betyde, at radiatoren vil opvarme rummet til 20 grader. For hver en grad, man sænker rumtemperaturen, kan man spare op til 5% af forbruget,” siger Henrik Bisp. Han råder desuden til, at man tjekker, at huset er godt isoleret, så det ikke taber for meget varme, og at varmekilder og termostater fungerer optimalt.

2. Tænd op

Hvis man har en brændeovn eller en pejs, kan man med fordel supplere varmen i boligen med den og spare på varmeregningen. ”Man skal være opmærksom på, at brændeovnen er effektiv og har en høj virkningsgrad. At det, den er tæt – hvilket både har betydning for effektiviteten, men også for om indeklimaet unødigt udsættes for partikler. Man bør ikke bruge en åben pejs af hensyn til partikeludledning,” siger Henrik Bisp.

SPARETIP: Fyr med rent og tørt kløvet træ, der har en fugtighed på højst 18 procent. De bedste sorter er sorter som; avnbøg, bøg, ask og eg. Ved afbrænding afgiver træet kun den mængde CO2, træet optog, mens det voksede, og varmen er derfor CO2-neutral.

3. Varm hele huset op

Det kan være fristende at lukke dele af huset ned og kun have varme på nogle steder. Men faktisk kan du være uheldig, at fugten i hjemmet vil søge mod det uopvarmede rum og kondensere, hvorved der er risiko for skimmel. Derfor vil Henrik Bisp anbefale, at man har varme på i hele huset.

SPARETIP: Det er faktisk billigere at holde samme rumtemperatur med 3 radiatorer end med 1 radiator. For jo flere radiatorer du har tændt, jo mindre varm skal radiatoren være for at holde den ønskede temperatur.

4. Tag kortere bade

Hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare 4.900 kr. om året ifølge Energistyrelsens beregninger. Hvis du tager et brusebad i varmt vand på 10 minutter, kan det ifølge Bolius koste mellem 14-28 kr., men skifter du til en vandbesparende bruser, koster det samme bad mellem 8,40-14 kr.

SPARETIP: Tjek din varmtvandsbeholder. Den optimale temperatur er 55 grader og er den over det, kan du med fordel skrue ned. Du kan spare cirka 250 kr. om året, hvis du sænker temperaturen fra 60 til 55 grader i en varmtvandsbeholder på 100-110 liter.

5. Udskift dine gamle apparater

Har du en gammel kummefryser eller vaskemaskine kørende, kan der faktisk være meget at spare ved at skifte det til et nyere i en bedre energiklasse. Henrik Bisp giver følgende eksempel:

”Benytter du en ældre vaskemaskine med energimærke A (efter den gamle energimærkeordning), bruger maskinen 245 kWh årligt, hvis du vasker fire gange om ugen. Køber du en ny vaskemaskine med energimærket B efter den nye energimærkeordning, reduceres strømforbruget til 108 kWh årligt. Så mere end en halvering af forbruget.”

6. Anskaf en energimåler

Det kan variere rigtigt meget fra apparat til apparat, hvor meget energi, det bruger. Derfor anbefaler Henrik Bisp, at man anskaffer en energimåler og måler alle de ting, hvor det er muligt. Det er den bedste måde at finde ud af, hvad forbruget er på de enkelte, og om de skal udskiftes, eller om du skal tænke over, hvor meget du bruger de forskellige apparater.

SPARETIP: En induktionskogeplade bruger samlet set mindre strøm end en almindelig kogeplade.

SPARETIP: En stationær computer vil sandsynligvis have et større forbrug, da den har en større processor, større grafikkort og så videre end en bærbar computer.

7. Gør det hyggeligt

I Danmark er vi eksperter i hygge. Og vi varmer os ved hyggen, selvom det kan lyde som en kliché. Men hvis vi sidder tæt sammen, finder tæpper frem eller tænder et stearinlys og hopper i hyggestrømperne, får vi varmen. Samtidig kan vi gå tilbage til de gamle dyder, slukke fjernsynet og spille et spil sammen eller læse en god bog – det er gratis og hyggeligt.

8. Motionér

Er det koldt på hjemmekontoret eller på arbejdet? Hvis du bare en gang i timen rejser dig op og laver englehop, squats eller blot jogger lidt på stedet, får du varme i kroppen og afgiver også en lille smule varme til rummet. Og så er det jo faktisk ret sundt.