Kan deller fryses væk?

Kan det virkelig passe, at nedkøling af udvalgte kropsområder med buler til otte minusgrader kan ødelægge en del af fedtcellerne på mave, baller, lår, arme, hage m.m. én gang for alle? Det har vi spurgt en slankeekspert om.

Slip af med genstridige kilo ved hjælp af fedtfrysning. Det reklamerer klinik CeriX i blandt andet Hellerup og flere andre klinikker i det ganske land for. Med en startpris på 5.000 kr. loves, at man kan komme topmave, dansehåndtag omkring taljen, BH-delle på ryggen, mormoroverarme, dobbelthage, ridebukselår, dobbelthage og mandebryster til livs. Baggrunden er, at mange kæmper med uønskede fedtdepoter, som ikke vil forlade kroppen, selv om ejeren er flittig til både at træne og spise sundt.

Fedtfrysning med den såkaldte CoolTech-teknologi er en ikke-kirurgisk behandling, som lover at fjerne overflødige fedtdepoter permanent. Og modsat ved træning, hvor antallet af fedtceller forbliver uændret, vil antallet af fedtceller blive op til en fjerdedel færre i det behandlede område på for eksempel mave eller lår. Derved kan man heller ikke tage på igen i fremtiden i samme omfang som før. Helt konkret fryses fedtcellerne ned til minus otte grader. Fedtcellerne tåler ikke kulden, går derfor i stykker og kommer ikke igen. Behandlingstiden er cirka en time, og resultater ses efter to-tre måneder.

Suger fedtvæv ind

Fedtfrysning foregår ved, at applikatoren (en slags mundstykke) suger fedtvævet ind ved hjælp af et vakuumtryk, hvorefter der tilføres kontrolleret kulde, som får fedtcellerne til at gå grunde. Herefter transporteres cellerne væk via lymfesystemet og udskilles naturligt i kroppen. Under behandlingen måles klienten og tegnes op i det område, hvor applikatorerne sættes på oven på et stykke kuldebeskyttede fleece, før behandlingen påbegyndes. Under behandlingen, som er stort set smertefri, kan klienten slappe af, læse eller arbejde på pc siddende i en stol.

Efter behandlingen kan man genoptage sine almindelige gøremål med det samme. Bivirkninger kan være rødme på det behandlede område samt blå mærker. Der kan også forekomme hævelse og ømhed over et par uger. Maven kan desuden ”sove”, og der kan komme en brændende og stikkende fornemmelse i området. Det kan afhjælpes med ispose og smertestillende medicin. Der ses resultater efter et par uger, mens det endelige resultat viser sig efter to-tre måneder. Resultatet er blivende, og de fjernede fedtceller er borte for altid. Behandlingen kan gentages efter 12 uger, hvis man ønsker et endnu mindre taljemål eller reduktion et andet sted. Men i de fleste tilfælde er én behandling tilstrækkelig. Der kan også behandles med to påsætninger på samme tid, så behandlingstiden halveres.

Priseksempel hos CeriX er 7.000 kr. for at få fjernet mavefedt. 8.000 kr. for talje, 8.000 kr. for lår og ligeledes 8.000 kr. for genstridige fedtdepoter på armene som eksempelvis ”mormorarme”. Andre klinikker kan have varierende priser.

Når fedtceller vokser

Linda Evangelista, den canadiske supermodel fra 90´erne, er stærkt utilfreds med de fedtfrysninger, hun mener at være blevet deformeret af for flere år siden. Efter omtale af sagen har BBC spurgt professor Ash Mosahebi, som er medlem af den britiske sammenslutning af plastikkirurger, om mulige risici ved fedtfrysning. Han svarer diplomatisk, at der er en risiko ved alle indgreb. Og at et af de sjældne bivirkninger er at fedtet – fremfor at skrumpe under frysningen – kan vokse. Det er uklart, hvorfor fejlen sker, og hvorfor fedtcellerne opfører sig stik modsat af intentionen, forklarer professoren. Midlertidige bivirkninger ved fedtfrysning kan være følelsesløshed, blå mærker, kløe og en stikkende fornemmelse. 56-årige Linda Evangelista har siden lagt sig under kniven til to smertefulde kirurgiske indgreb, som skulle korrigere problemet. Men de mislykkedes og efterlod hende ”Brutalt vansiret”, siger hun selv.

Fedtfrysning af mange kropsdele med ”buler” er opfundet i U.S.A. og siges at fjerne fedtceller én gang for alle.