”Det eneste amerikanske her er mig”

Elizabeth Rankich stammer fra U.S.A. men fokuserer på dansk mad, drikke og brugskunst, som hun sælger fra sin café ”Villa Vi” i en gammel, renoveret købmandsbutik på hjørnet af Kongevejen og Skovbrynet i Lyngby.

Elizabeth Rankich, 52, har boet 16 år i Danmark. Hun taler dansk men udtrykker sig helst på engelsk, når hun fortæller om sig selv og sin fortid. Som for eksempel om, at hun arbejdede for flere store danske virksomheder, herunder LEGO. I lang tid har hun boet i Lyngby med sine to teenagebørn, som har en dansk far. De sidste par år har hun fulgt sin passion, skiftet karriere og forfulgt sin drøm om en ny livsstil:

”Jeg mistede mine forældre og min hund næsten samtidig. Det var under corona, og eftertænksomheden efter det var medvirkende til, at jeg besluttede mig for at fokusere på at skifte spor og bringe folk sammen. Det gjorde jeg ved at starte et fællesrum med en café, workshops, yoga, antistress, koncerter og salg af lokal kunst og håndværk”, lyder det fra Elizabeth Rankich, som investerede i bygningen på Kongevejen 61, hvor Lyngby Teknik før havde til huse og blandt andet reparerede græsslåmaskiner.

Hun har boet i Los Angeles og i Brooklyn og oplevede dér, hvordan butikker som hendes blev del af et sammentømret lokalmiljø, som var præget af afslappethed med kunstnere og fællesskab. Og som datter af to butiksindehavere krævede det ikke lange overvejelser at tage beslutningen om at åbne ”Villa Vi” sidste efterår.

Men er der noget i konceptet, som viser, at det drives af en amerikaner?

”Det er måske lidt mere uformelt og energisk med en større blanding af aktiviteter og mange ting samlet på ét sted. Men i øvrigt er jeg ikke interesseret i at skabe noget specifikt amerikansk, og det eneste egentlige amerikanske her er mig”, lyder det fra Elizabeth Rankich.

Beliggende på hjørnet af Kongevejen og Skovbrynet – en kort gåtur op ad vejen fra Lyngby Hovedgade – har bygningen været en vigtig del af kvarteret, da den åbnede som lokal købmand lige over for Sorgenfri Slotshave i 1931. Foruden lokalt producerede og fortrinsvis økologiske mad- og drikkevarer handles også med udvalgte produkter fra designere, kunstnere og andre kreative mennesker som producerer keramik, smykker, tøj, kunst, vintage, upcycling og gaver. Den renoverede bygning er blevet et multifunktionelt hus med både forplads og en læfuld gårdhave inde bagved. Her serveres lette retter som blandt andet morgenmad, panini, sunde bowls, sødt, snacks og nachos og med smooties, økologiske sodavand, lokalt ristet kaffe og meget mere på menuen. Her tilbydes morgenyoga, små koncerter, workshops, køb af søndagens morgenbrød og udlejning af lokaler til mindre fester.

Åbningstider er kl. 10-18 på hverdage og kl. 10-16 i weekenden. www.villavi.dk

”Vi vil bidrage til at omfavne og udvikle vores lokalmiljø. Vi kan alle være med til at tage gode beslutninger, når vi handler, forbruger og genbruger. Vi håber, at Villa Vi kan give bæredygtige og gode valg blandt lokale produkter og tilbyde et sted, hvor man kan slappe af og udveksle gode vibes”.

Elizabeth Rankich, ejer af ”Villa Vi”

Mad og drikke, som kan købes i ”Villa Vi”, er fortrinsvis økologisk og fra lokale producenter. Brødet er af surdej, og der er også mange glutenfrie og laktosefrie muligheder.

I 1931 åbnede en købmandsforretning og senere også med isbod på hjørnet af Kongevejen og Skovbrynet. Da Elizabeth Rankich købte ejendommen i 2021 for at åbne café og butik m.m., havde her i flere årtier været salg og reparation af blandt andet plæneklippere.