Er hygge en god ting?

Danmark er blevet verdenskendt for at have det hyggeligt, men er det nu også så god en ting?

En klassisk dansk hyggeaften

Hvis jeg kort skal give et billede af den danske hygge, som jeg ser og husker den:

Et par sidder i en blød sofa, sammenkrøllet og sammensunket, lidt eller meget skævt overfor det store fladskærms-tv, som de halvbedøvet sidder og glor på. Hvis man skal prøve at beskrive ryggens position i denne stilling, falder tankerne hen på en Kims spiral-skrue-chips eller det, der er værre, i hvert fald meget, meget langt fra dens optimale udgangspunkt og design.

Parret sidder og fylder sig med hver sin citronmåne, skyllet ned med litervis af dårlig kaffe, alt imens de uendeligt mange IKEA-stearinlys fylder det sparsomt oplyste rum med stærkt forurenende dampe. Den ene eller begge sidder og glor ned i hver deres i-Phone eller, endnu værre, sidder og sover med hovedet hængende helt nede på brystet, og der er ikke megen kommunikation eller anden interaktion mellem de to hyggende parter udover et grynt eller snork.

Ja mine damer og herrer, det var så et billede af en klassisk dansk hyggeaften.

Det lyder s.. da ikke særlig sundt

Det er det da heller ikke, det er rent faktisk noget nær det usundeste, man overhovedet kan foretage sig.

Ryggen er skæv, sammenpresset og vredet i stillinger, der øger presset på dens bruskskiver med adskillige 100%, medførende slid, belastning og en markant øget risiko for slidgigt og diskusprolapser.

Lunger, hjerte, tarme og resten af kroppens indvolde er sammenpresset og under ubeskriveligt tryk med stor forringelse af kapacitet og effektivitet. Det er f.eks. umuligt at trække vejret helt ned i lungerne, med det resultat at hjertet kommer på overarbejde (den dårlige iltkvalitet grundet stearinlys-dampene gør det heller ikke just bedre).

Koffeinen giver en dårlig søvn og dermed en dårlig restitution med en øget risiko for smitte og sygdom til følge.

Citronmånen med alt sit sukker og E-stoffer behøver jeg vel ikke at komme ind på.

Vejrtrækning og stress påvirkes af den meget uhensigtsmæssige siddestilling, det er nemlig sådan, at vi oprindeligt er designet til at trække vejret med næsen og kun trække vejret gennem munden, når vi er jaget.  Problemet er bare, at i hyggestillingen kan du kun trække vejret gennem munden, da din diafragma ikke fungerer optimalt i denne stilling. Din underbevidsthed registrerer nu, at du må være presset og begynder at pumpe stresshormoner ud i kroppen.

Så når du hygger dig….

….er du max stresset, din ryg er udsat for vanvittige belastninger, samtidig med at din lungefunktion er markant nedsat, påførende dit hjerte og karsystem tilsvarende merbelastninger, alt imens dit blodsukker og insulinbalance konkurrerer om at skade dig mest. Og så var der lige den iltfattige og forurenede ”hyggeluft” oveni.

Så derfor: Gå dog en tur i stedet og få talt sammen.

Masser af hygge og kærlighed

Ole Wessung