Solen er da farlig, er den ikke?

Moderat soldyrkning kan mange gode ting: Fylde vores D-vitaminer op og forhindre knogleskørhed og svage muskler samt hjælpe på hudsygdomme som psoriasis og udslæt.

 

FET_Sol_beach-brunette-girl-5360

 

Solens ultraviolette stråler giver os de vigtige D-vitaminer, som er nødvendige for vore knogler og muskler. For meget er dog af det onde, da vi som bekendt kan få hudkræft, rynker, øjenskader og skoldninger især i højsommerens middagstimer med et UV-index over 3 selv på kølige og overskyede dage.

Selv om UV-strålingen har størst intensitet ved Ækvator, skal vi være på vagt her på vore breddegrader og helst holde os i skygge i timerne efter frokost. Samt bruge dækkende hat, tøj og solcreme og droppe brug af solarium. Der er dog ingen grund til helt at slukke for solens både behagelige, vigtige og livgivende stråler. De gør sammen med spisning af fede fisk, at vi kan fylde vore D-vitamindepoter
og optage kalk til knogler og muskler og forebygge knogleskørhed – selv i skyggen om sommeren. Det er en god ting, da en femtedel af danskerne mangler D-vitamin. Desuden kan solen forbedre hudsygdomme som psoriasis, eksem og udslæt.
Om det lønner sig at solbade mod akne er der derimod delte meninger om.

Kilder: videnskab.dk, netdoktor.dk, tv2.dk, psoriasis.dk, dmi.dk, skrunedforsolen.dk, ombumser.dk

 

FET_Sol_Birgitte-Graae

Birgitte Graae fortsætter som soldyrker nu, hvor solen har vist sig at have en heldig virkning på hendes røde og afskallede ansigtshud som følge af kemi-allergi.

 

Sol dæmper allergi

Projektleder Birgitte Graae, 51, har altid været soldyrker og har olivenfarvet hud takket være sin italienske bedstemor. Da hun for nogle år siden udviklede en slem allergi med udslæt og afskalning af ansigtshud på grund af antisvampemidler fra rengøring på sin daværende arbejdsplads, kom solen hende atter til hjælp. Og selv i det tidlige forår, hvor det stadig er alt andet end varmt udenfor, bevæger hun sig udendørs og mærker straks en forbedring på den røde hud. Når hun går og ordner hus og have, kan solen hjælpe med at få problemet til at forsvinde, så hun undgår de mediciner og salver, hun er særdeles skeptisk overfor:

”Solen styrker min hud, som gennem vinteren er sart, afskallende og rød. Det er jo blevet en kronisk lidelse, men den kan jeg altså holde nede ved at opholde mig så meget som muligt i det fri. Så det er godt, at jeg er selvbygger og skal derud alligevel,” forklarer hun.

 

FET_Sol_Josefine-Thomsen

Josefine Thomsen har i ti år lidt af psoriasis.
Sygdommen har det bedst om sommeren og er i klar bedring efter solbadning især på ferier i Sydens sol.

 

Pletter svinder ind

Socialpædagog Josefine Thomsen, 26, har psoriasis i hovedbund og på mave, men også på ryg, lår og balder.  Sygdommen har det bedst om sommeren, og for nogle år siden fandt hun ud af, at især pletterne på maven blev mindre ved solbadning:

”Der skal en del sol til, og jeg kan ikke klare at ligge i solen i mange timer, hvilket jo også er usundt. Jeg sørger for at skifte mellem sol og skygge og bruger godt med solcreme for ikke at blive forbrændt. Men tiden i solen, og især når jeg rejser på ferie til Syden, hjælper på min psoriasis. Jeg kommer ikke helt symptomfri hjem men kan se en klar forbedring.”

 

FET_Sol_adult-blur-close-up-241756

Sol med måde har en god effekt på hudlidelser og fylder desuden vinterens slunkne D-vitamindepoter op.