Find gaven, hvor du mindst venter det

Find gaven, hvor du mindst venter det

Gaveshopping kan give mange grå hår i hovedet – især til jul. Ender du altid med en tur i Matas eller stormagasinet? Vi giver her en hjælpende hånd til, hvordan du kigger efter gaver alternative steder og måske endda gør et anderledes fund.

Museumsbutikken

De fleste museer har en butik med et unikt udvalg, der ofte byder på produkter, du ikke finder alle andre steder. De fleste museumsshops har noget til både store og små. Det bedste er, at du ikke behøver betale entré for at besøge butikken.

Kunstmuseet er et oplagt sted at finde flotte plakater til væggene, personligt kunsthåndværk eller designgenstande, ofte fra lokalområdet eller spændende kunst- og arkitekturbøger fra både større eller mere smalle forlag. Gode bud er Louisiana i Nordsjælland, Trapholt ved Kolding, ARoS i Aarhus eller Kunsten i Aalborg.

Til børnene kan du finde søde bamser, kunst, anderledes legetøj eller spændende bøger på museer som eksempelvis Moesgaard, Naturhistorisk eller Eksperimentariet. Også her finder du ofte genstande fra små producenter, og alt er særligt kurateret.

Markedet

Der er stadig markeder rundt omkring – og fra slutningen af december kan du gøre fine fund på julemarkederne rundt omkring i de forskellige byer. Her er der rig mulighed for at finde lokale boder med alt fra hjemmelavet honning og bolsjer. Du kan også finde kunsthåndværk, eller lækkert unika hjemmestrik, vanter og trøjer.

Genbrugsbutikken

Der er ikke noget bedre og mere bæredygtigt end at købe julegaven i genbrugsbutikken. Her kan du gøre unikke fund – især hvis du giver dig god tid. Tag gerne på tur til flere forskellige genbrugsbutikker for at tjekke udvalget. Det er en god ide på forhånd at bestemme dig for, om du er på udkig efter et par vintage Levis, en flot lædertaske, smukt unika-keramik eller måske et kunstværk eller en lille skulptur. Hold eventuelt øje med de forskellige genbrugsbutikker, der ofte har en profil på Instagram, hvor de ligger de nyeste varer op.

Auktionshuset

Auktionshuset er lige som genbrugsbutikken et sted, hvor du kan gøre et særligt fund. Forskellen er, at genstandene sælges på auktion, så du skal være med til at byde højest. Til gengæld er du sikret en værdi og viden om den genstand, der bliver solgt. Hos auktionshuse som Lauritz.com, Bruun Rasmussen eller større internationale som Sothebys eller Bukowskis kan du finde alt fra designermøbler, billeder af høj kvalitet eller særlige vintage-ure og smykker. Her finder du helt sikkert gaven til feinschmeckeren. 

Unika-gaver direkte fra eksperterne

Havde du nogensinde forestillet dig, at du skulle købe din næste gave på et værksted? Ikke desto mindre kan du gå på opdagelse i de forskellige industrikvarterer rundt omkring byerne og finde små smedeværksteder, snedkere, møbelpolstrere eller andet og se, om de eventuelt har noget stående i deres showroom, der kan være en oplagt gaveidé?

Produktionsskoler, håndværkerskoler eller lignende har også nogle gange prototyper stående, som de sælger. Hvad med eksempelvis et haveskur eller et hundehus lavet på tømreruddannelsen eller måske kan du bestille en knagerække på mål hos den lokale smed? Læg hjernen i blød, og vær kreativ. Du kan også tage forbi en designuddannelse og måske få lov at købe den næste store modedesigners kollektionsprøver før alle andre.