Fra fysisk sund til mentalt sund

Hjernemad er en ny trend, som man bør overføre til sin arbejdsplads og eventuelt dennes kantine.

I mange år har man fokuseret på sund mad, som noget, der ikke gav tomme kalorier, var med til vægttab og generel fysisk sundhed. Eller på mad, der giver proteiner og energi i forbindelse med motion og hård træning. Men en ny trend er funktionel mad, der også er godt for den mentale sundhed og giver energi eller ro til hjernen. En trend, der sikkert kommer i kølvandet på, at der registreres flere og flere tilfælde af stress, depression og angst.

Der er kommet mere fokus på problemerne, og det er blevet okay at tale åbent om, at man går til terapi eller dyrker mindfulness. Det har gjort, at fødevareindustrien nu følger med og også øger fokus i den retning. Det betyder også, at det er okay at stille mad frem på kontoret, til møderne eller til konferencen, som åbenlyst skilter med at være godt mod eksempelvis stress.

Det betyder, at vi vil se flere restauranter, der skilter med mental sundhed i fremtiden. De mest moderne konferencesteder vil endda tilbyde hele konferencer, hvor menuerne bliver skræddersyet efter et koncept om sund, mental mad.

Kontorsnacks, der gør godt for hjernen

Banan

Bananer kan det hele – de har et indhold af aminosyren tryptofan samt A-, B6- og C-vitamin, fibre, kalium, fosfor, jern og kulhydrater. De humørfremmende kulhydrater hjælper med at optage tryptofan i hjernen, mens vitamin B6 hjælper med at omdanne tryptofan til det humørløftende hormon serotonin. Aminosyren tryptofan omdannes til afslapningsfremmende serotonin i kroppen og er beroligende og god mod angst. Samtidig regulerer bananer dit blodsukker.

Bær

En af de bedste snacks, du kan servere til hjernen, er bær i alle afskygninger. De er fyldt med antioxidanter, der blandt andet forbedrer symptomer forbundet med angst og depression. Bær kan desuden være med til at forhindre aldersrelateret hukommelsestab og indeholder en forbindelse kaldet polyphenolics, som har vist sig at forbedre hukommelse, koncentration og opmærksomhed generelt.

Mørk chokolade

Det føles næsten syndigt, men mørk chokolade med en kakaoprocent på over 70% kan reducere angst og depression. Det er endda videnskabeligt bevist. Mørk chokolade indeholder nemlig phenylethylamin, der er har betydning for humørregulering og kan påvirke humøret positivt og mindske depressive symptomer.

Valnødder

Nødder er generelt utroligt sunde, da de indeholder omega-3‐fedtsyrer og antioxidanter. Men når det kommer til mental sundhed, er valnødder de absolut sundeste. Valnødder er en af de plantebaserede kilder med det højeste indhold af omega-3 samtidig med, at de er en fantastisk kilde til protein, der hjælper med at holde blodsukkerniveauet i en sund balance. Det høje niveau af omega-3 i blodet er forbundet med bedre humør og lavere depressionsrater.

Popcorn

Den er faktisk god nok. Popcorn er ikke kun til biografen, men fungerer også fantastisk som mellemmåltid på kontoret. Faktisk har forskere bevist, at popcorn indeholder flere af de sunde antioxidantstoffer, kaldet “polyfenoler” end både frugt og grøntsager. Det vigtigste er bare, at de er tilberedt rigtigt og sundt.

Opskrift: Køb tørrede majskorn uden tilsat olie, salt eller andet. Luftpop dem i mikroovnen eller en gryde. Der sker ikke noget ved at tilføje en lille smule olie, men det kan undværes.