Små ændringer sparer meget strøm

Nye vaner ved brug af elektriske apparater og maskiner i køkken og badeværelse kan skære toppen af forbruget af den efterhånden dyre strøm – uden at man lider afsavn.

Er der energislugende maskiner, apparater og processer som kan undgås i køkken og badeværelse for at spare på den efterhånden dyre strøm? SparEnergi.dk under Energistyrelsen har flere forslag til, hvor energien kan bruges med (større) omtanke. Om øvelsen er let eller svær kommer i høj grad an på ens hidtidige vaner, og hvad der er vigtigt for en. For nogen vil det for eksempel give mening ikke at bruge hårtørrer, mens den for andre er nærmest uundværlig. Man må derfor tage udgangspunkt i sin egen situation og sine egne behov, mener fuldmægtig Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for rådgivningen på SparEnergi.dk

Køkken:

OVNEN er meget energiforbrugende men kan næppe spares helt væk. Overvej derfor om der ved en del af tilberedningen er mulighed for at bruge alternativer som brødrister og mikroovn, der har et lavere energiforbrug.

ELKEDLEN er en utrolig energieffektiv opfindelse, når det kommer til at koge vand hurtigt og dermed bruge mindre strøm. Elkedlen bør derfor ikke skrottes men holdes fri for kalk. Brug kedlen alle steder hvor det giver mening. Frem for eksempelvis at varme vand i gryde til pasta, kan vandet for-koges i elkedel. Kaffemaskinen kan erstattes med gammeldags filterkaffe, hvor der hældes kogende vand over bønnerne.

KØLESKABET/FRYSEREN bruger meget energi. Overvej derfor om den ekstra fryser og måske køleskabet i kælderen kan afskaffes.

OPVASKEMASKINEN kan være effektiv til at spare varmt vand. Derved vil forbruget af vand og energi til opvarmning af vandet ofte være lavere ved en fyldt opvaskemaskine ved lavere temperaturer (eller på spare- eller eco-program) end ved at vaske op i hånden.

ELEKTRISKE KØKKENMASKINER som foodprocessor, blender og røremaskine gør måske madlavning hurtigere og lettere men bruger også strøm. Overvej at klare dig med gammeldags håndkraft til at snitte, skære, røre og rive – måske bare ind i mellem.

BELYSNINGEN kan have mange formål som generel belysning, hygge- og stemningsbelysning og arbejdslys – også i et køkken. Overvej hvilke lamper som er nødvendige for dig både i køkkenet og i hjemmet generelt. Måske er der lamper, der ikke er behov for? Tjek desuden at alle lyskilder er udskiftet til mindre strømforbrugende LED.

Badeværelse:

KARBADET bruger cirka 150 liter vand, hvilket svarer til 10-25 minutters brusebad alt efter brusertype. Hvis man kan klare sig med et kortere bad, er brusebadet mere energibesparende. Karbadet er derfor en luksus, man kan overveje at undvære, bortset fra bad af børn hvor vandforbruget er mindre.

BARBERMASKINEN, HÅRTØRREREN, KRØLLEJERNET OG DEN ELEKTRISKE TANDBØRSTE er nogle af mange elektriske dimser til personlig pleje. I mange tilfælde kan opgaverne klares uden brug af el med for eksempel barberskraber eller manuel tandbørste.

TØRRETUMBLEREN er en af de helt store energisyndere. Er der mulighed for at hænge tøjet op i stedet, er det klart at foretrække. Undgå at tørre tøj inde da det afgiver en stor mængde fugt og vanddamp og kan give skimmelsvamp, hvis udluftningen er utilstrækkelig. Brug i stedet tørrestativ ude eller tørresnor eventuelt under en carport eller andet halvtag.