Jazz er ikke kun for jazzfans

I 45 år har lokale ildsjæle hentet store navne fra ind- og udland til at spille i Søllerød Jazzklub. Den blev grundlagt af en ung lærer sammen med entusiastiske forældre, elever og kolleger på hans skole.

Man behøver ikke være udpræget jazzfan for at melde sig ind i Søllerød Jazzklub eller komme der som gæst. For det er stemningen skabt mellem musikere og publikum, som gør besøget i klubben til en oplevelse. Det forsikrer folkene bag, som peger på jazzklubben som et sted at føle sig godt tilpas.

Det var den unge jazzinteresserede lærer på Nærumgårdskolen, Jens Bruhn, som midt i 1970´erne tog initiativ til at starte Søllerød Jazzklub. Med sin familie var han lige flyttet til området, som han skuffet måtte konstatere var en jazzmusikalsk ørken. Musikken havde han allerede stiftet bekendtskab med i sin egen skoletid og siden på seminariet og københavnske jazzklubber og spillesteder som Jazzhus Montmartre i dette spillesteds guldalder i Store Regnegade.

De første år foregik Søllerød Jazzklubs aktiviteter i Nærumgårdskolens kælderteater, også kaldet den sorte kælder med Søllerød Scenens aktiviteter, kammerkoncerter, forfatteraftner m.m. I følge Jens Bruhn manglede der dog noget vigtigt nemlig jazzmusik, hvilket han rådede bod på i samarbejde med jazzinteresserede forældre, elever og kolleger på skolen. 11.februar 1977 slog klubbens bestyrelse dørene op for den første jazzaften i den nye klub. Et af datidens mest populære orkestre, Fessors Big City Band, spillede for fulde huse, og der blev danset og slidt på gulvbelægningen.

Søllerød Jazzklub præsenterer fortsat jazz med etablerede musikere og orkestre. Samtidig har klubben en ambition om at dyrke jazztalent i lokalmiljøet. En sæson i Søllerød Jazzklub byder på otte arrangementer mellem september og april, som oftest første fredag i måneden. Men klubben har også pop-up-koncerter på andre ugedage, hvilket annonceres løbende.

www.sollerodjazzklub.dk

Flere genrer i én gryde

Jazz har sin oprindelse et sted mellem europæiske og afroamerikanske musiktraditioner med ragtime, blues og gospel som tidlige eksempler. Genren er kendetegnet ved musikernes frihed til at improvisere. Jazz har rødder i vestafrikanske slavers musik knyttet sammen med europæisk marchmusik, vaudeville og engelsk-amerikansk folkesang. Jazz opstod i det sydlige U.S.A. omkring år 1900 med New Orleans som epicenter. Oprindelig var jazz folkelig dansemusik, men den udviklede sig efter Anden Verdenskrig til verdensomspændende kunstmusik.

Kulturcenter Mariehøj på Øverødvej danner rammen om Søllerød Jazzklubs arrangementer. Til koncerter kan bestilles jazzmenu i forvejen.

Mange jazzkoryfæer har i tidens løb lagt vejen forbi Søllerød Jazzklub. Her er sangeren Bjarne ”Liller” på scenen i 1978.

Efter corona-aflysninger har jazzklubben fået Pierre Dørge & New Jungle Orchestra til byen 4. november. Orkestret blev stiftet i 1980.

Det 17 personer store Rudersdal Bigband med trompetist Henrik Bolberg spiller 2. december med afsæt i bl.a. Duke Ellingtons musik.

Søllerød Jazzklub fejrer 45. jubilæumsår med swingende musik at lytte og danse til. Der er kendte navne i form af bands og solister.