Mad der gør en forskel!

,

Organmad

Den mad, vi spiser, er noget af det vigtigste, når det kommer til vores sundhed, og hvis du generelt spiser sundt, holder du din krop og hjerne i gang. Men du kan faktisk gøre din kost endnu mere specifik, hvis du har problemer med en af kroppens vitale organer eller blot vil forebygge problemerne. Vi guider dig til, hvordan du kan spise organvenlig mad, der kan gøre en forskel for fire af kroppens vitale organer.

Leveren

Leveren er en af kroppens største og vigtigste organer. Leveren filtrerer blodet og holder skadelige stoffer fra at påvirke andre dele af kroppen og udskiller toksiner, der ophober sig i kroppen. Hvis, du har sygdom i leveren, skal du sørge for at spise kalorie- og proteinrigt. Heldigvis har leveren en fantastisk evne til at helbrede sig selv eller holde sig selv kørende, hvis blot man sætter ind i tide og ændrer livsstil og kost.

Hvis du ikke har sygdom i leveren, men alligevel gerne vil styrke leverens funktion, kan hvidløg være effektivt. Hvidløg indeholder blandt andet næringsstofferne allicin og selen, der beskytter leveren og aktiverer enzymer og fremmer udrensningsprocessen. Grapefrugt indeholder et højt indhold af C-vitaminer og antioxidanter, der går lige i leveren og beskytter den mens aminosyren i linser, er med til at forbedre leverfunktionen. En avokado om ugen kan være med til at hele leveren, hvis den er beskadiget.

Hjerte

Hjertekarsygdomme er efterhånden ret hyppige, og ofte skyldes problemet problemer med vores kost og kan forebygges ved at spise de rigtige fødevarer. Og det er aldrig for sent at sætte ind via kosten. Fødevarer, der er særligt sunde for hjertet, omfatter havregryn, bær, hørfrø, linser og endda mørk chokolade i moderate mængder.

Vælg fuldkornsprodukter, spis fedtfattigt og masser af de sunde fedtsyrer. Bær er generelt fantastiske for dit hjerte, men skal du vælge ét superbær, der er ekstra godt, skal du spise blåbær. Blåbær er fyldt med anthocyaniner, som er en stærk antioxidant, der modvirker skadelig oxidation, og findes særligt i røde og blå planter, frugter, bær og grøntsager.

Nyrerne

Nyrerne er en smule mere tricky, når det kommer til, hvad du skal spise og drikke. Så det er altid en god idé at lade en diætist udvikle en kostplan specifikt til dig. Men et par hovedregler er, at hvis du har dårlige nyretal, af den ene eller anden grund, skal du faktisk begrænse dit indtag af proteiner og undgå overdreven brug af salt samt spise ren mad uden tilsætningsstoffer.

Hvis du vil holde dine nyrer rene og stærke, skal du spise asparges hver dag. Asparges indeholder asparagin, som giver den stærke lugt i urinen, men også renser nyrerne. En anden god grøntsag er rød peber, der er fyldt med kalium og lycopen, vitamin A, C og B6, folsyre og fiber.

Lunger

Hvis du gerne vil passe på dine lunger, forbedre lungefunktionen, eller hvis du har nedsat lungekapacitet, er der en række fødevarer, der er bedre end andre til styrke dem. Spis en god portion proteinrigmad mindst to gange dagligt for at styrke dine åndedrætsmuskler. Her er det gode valg mælk, æg, ost, kød, fisk, fjerkræ, nødder og tørrede bønner eller ærter.

Omega-3 fedtsyrerne fra især fisk og nødder er med til at beskytte og rense vores lunger. Proteinerne fra fisk, æg og mejeriprodukter er med til at øge optaget af glutamin og arginin især, som ofte nedbrydes ved Lungesygdomme. Igen er grapefrugt en god kilde til antioxidanter og har en rensende effekt.