Slut med at være farveforskrækket

Vi vil i stigende grad vælge kulørte køkkener og køkkenvægge i kontrastfarver. En anden tendens er fliser i farver og praktiske køleskuffer for helt at undgå eller supplere det traditionelle køleskab.

Vi danskere er ikke så farveforskrækkede som tidligere. Nu kaster vi os gerne ud i skrappere kulører både i boligindretningen og i vores måde at gå klædt. Det mener indretningsarkitekt og indehaver af Indret.nu, Marina Lykkesteen, Gentofte, om det overordnede tema i køkkenindretningen i den kommende periode. Den farvemæssigt vildere tid er forfriskende, synes hun, som rådgiver private og erhvervskunder om blandt andet farver i indretningen:

”Vi føler os draget af farver i denne tid. Jeg vil tro, at køkkenfirmaerne for tiden sælger cirka 60 procent hvide køkkener og 40 procent farvede. Træ er et klassisk valg for nogle men spiller ikke den store rolle i det samlede billede”.

Hvor hvid før var grundfarven, er det nye, at farver i langt højere grad dominerer både på vægge og køkkenfronter og -sider. Ind i mellem er det komplementærfarver (to diametralt modsatte farver eksempelvis som rød og grøn) på henholdsvis væg og fronter, som klæder hinanden godt. Køkkenindretterne er generelt blevet mere modige og søger op og ned af hele farveskalaen.

”En anden tendens er, at klinker og fliser kommer tilbage på køkkenvæggene, som i lang tid kun har været malede og fliseløse. Også her peger tendensen mod stærkere farver frem for bare lysegråt eller cafe latte-farvet. Nu er vi mere friske på farverne, så køkkenlågerne sagtens kan være grønne, mens fliserne er blå”, siger Marina Lykkesteen.

Hun mener, at det kræver is i maven at vælge noget, man i længden skal kunne holde ud at se på og måske endda sælge boligen med på et tidspunkt.

Nyttige køleskuffer:

En ny tendens er, at køleskabe enten erstattes af eller suppleres med de på flere måder praktiske køleskuffer. De kan placeres under bordpladen og sikre en lækker, ubrudt overflade. Trods nogle år med færre overskabe og åbne hylder i stedet er der fortsat overskabe især i mindre køkkener med behov for skabsplads. Tendensen til store, åbne køkken-alrum, hvor køkkenet er rykket hen mod stuen, fortsætter også. ”For det er nu engang den måde, vi lever på”, fastslår indretningsarkitekten.

Vi kommer til at se flere køkkener som dette fra Reformcph designet af belgiske Muller van Severen.

Designa sælger det matte mørkegrønne køkken, som er et af dem, der konkurrerer med de hvide.

Det flaskegrønne køkken fra Ikea er eksempel på, at danske boligejere er mere farveglade.

Det dybblå køkken fra HTH er forsynet med mørk bordplade og tofarvede vægge i baggrunden.

Praktiske køleskuffer frem for pladskrævende køleskab eller som ekstra supplement er en ny trend.

Marina Lykkesteen fra Indret.nu forventer en større mangfoldighed i de nye køkkeners farver.