Vin uden procenter forventes tidoblet

Lige som med al anden vin bør man styre uden om de billige alkoholfrie udgaver. Sådan lyder rådet fra vinekspert, som oplever salgets tidlige fase.

Ifølge Wine Manager Henrik Straarup Søndergaard fra Kjær & Sommerfeldt i København er alkoholfri vin et produkt, som først for alvor er ved at ”vågne” nu, og som flere producenter og importører begynder at tage yderst seriøst. Af samme grund kommer der langt flere interessante alkoholfrie vine på markedet end tidligere. For få år siden var der kun ganske få vinmærker uden alkohol at vælge i mellem, hvis man af den ene eller anden grund havde brug for et alternativ uden procenter. Men det ændrer sig nu hos flere udbydere. Kjær & Sommerfeldt indledte tidligere på året et samarbejde med svenske Oddbird, som fremstiller highend alkoholfrie vine. Henrik Straarup Søndergaard svarer her på spørgsmål om vin uden alkohol:

Hvor stort er salget af alkoholfri vin, og hvordan har stigningen været?

”Vi taler yderst beskedne promiller. Stigningen er endnu marginal, men alkoholfri vin listes hyppigere i restauranter og firmakantiner. Jeg tænker, at vi vil se en tidobling inden for de næste to år”.

Hvem køber alkoholfri vin?

”Alle men med en overvægt af kvinder. Det gælder også alkohol-let vin.”

Bruges alkoholfri vin alene eller blandet med andre ingredienser?

”Vinen bruges både som aperitif og til middagen.”

Hvilke produkter bør man gå efter?

”Generelt vil jeg anbefale de mousserende inden for alkoholfrie vine. Kulsyren er bedre til at camouflere de ”mangler”, man oplever i forhold til rød- og hvidvin.”

Hvad bør man styre udenom?

”Billige udgaver helt generelt. Alkoholfri vin starter jo trods alt som rigtig vin, inden alkoholen trækkes ud.”

Tro du på en yderligere stigning i salget af alle slags alkoholfrie vine?

”Ja, og glem ikke de mousserende!”

Hvad med alkohol-let vin – altså vin med halvt så mange procenter som almindelig vin?

”Der er en trend i retning af alkohol-lette vine. Ikke bare i Europa men også i for eksempel i USA.”

Hvordan opnås en vin med alkoholprocent på omkring de seks?

”Det hænger sammen med høsttidspunktet. Jo længere en drueklase modner på stokken, jo mere sukker kommer der i druen. Høstes der tidligt, vil sukkerkoncentrationen i druen være relativt lav. Under gæringsprocessen omdannes sukkeret til alkohol. Her stoppes gæringen med tilsætning af svovl, når vinen har opnået den ønskede alkoholprocent.”

Sådan laves alkoholfri vin

Ved vakuumdestillation kommes vinen under lavt tryk ved stuetemperatur. Dermed koges alkoholen ud af vinen og samtidig bevares de øvrige stoffer i vinen. Vandet adskilles fra alkoholen ved omkring 30 grader – processen kaldes pervaporation. Omvendt osmose er den neste måde at fjerne alkohol, mens den endnu er flydende. Kilde: www.lowalcohol.dk

Grunde til at drikke vin uden alkohol

Graviditet, nuværende eller tidligere alkoholmisbrug, skal køre bil, tager medicin, bevidsthed om sundhed og generelt ønske om at holde alkoholforbruget nede. Behov for at holde hovedet klart til arbejde og andre gøremål.

Udvalget af alkoholfrie vine stiger. Især de mousserende typer falder i kundernes smag, da kulsyren camouflerer ”manglerne” i forhold til i rød-, hvid- og rosévin.

Salget af alkoholfri vin er endnu marginalt. Men Wine manager Henrik Strarup Søndergaard fra Kjær & Sommerfeldt ser flere tegn på en ændring, hvor alkoholfrie vine blandt andet ses hyppigere på restauranternes vinkort.