Pink og pikant

Artikel af: Kim Bretov - Jun 08 2020 kl: 21:33

Rosé laves i snart sagt hvert eneste vinområde, men stærkest står topvinene fra Provence. Drik dem uden noget eller til årstidens lette retter. Så er det sommer!

 

FET_Vinstyrke_A.

 

Chateau Roubine, Premium 2019 Cru Classé, Côtes de Provence

Pris: 165 kr.

******

Let, raffineret og absolut seriøs rosé, der fint lever op til sin cru classé-status. Duft af citrus og hvide blomster udgør førstehåndsindtrykket. Herefter følger aromaer af ribs, umoden pære, kridtstøv og vådt grus. Vinen har stor mundfylde og en anelse cremethed. Syren er balanceret og komplementeres af en delikat rød frugt. Efter et glas må der gerne komme mad på bordet. Prøv med charcuteri, lette pastaretter eller ost.

www.vinslottet.dk

 

FET_Vinstyrke_B.

 

Tua Rosa 2018, Sensi, Toscana Rosato

Pris: 89 kr.

******

Pudderfarvet toscana-rosé med en tydelig floral tone i duften. Liljer, akacie og blomstervand dominerer. Frugten er mere anonym, men dog fornemmes en snert af lyse kirsebær og fersken. Smagen har en del sødme, der går over i en markant kernebitterhed. Noter af mandel, abrikos og fersken får følgeskab af en lidt skæv syre, som bliver hængende i svælget og skaber en smule ubalance. Sangiovese er ikke den nemmeste drue af lave rosé på. Fire små stjerner.

www.supermarco.dk

 

FET_Vinstyrke_C.

 

Pétale de Rose 2019, Chateau la Tour de l’Evêque, Côtes de Provence

Pris: 129,95 kr. (v/ 12 fl.)

******

Rosévin er en balance mellem frugtsødme, friskhed og syre. Den kan være svær at ramme, og i denne topvin fra La Tour de l’Eveque er det ikke helt lykkedes. Faktisk er den så aparte, at jeg hellere ville anbefale den til frugtdesserter end til mad. Sødlig og parfumeret i næsen med indslag af kiwi, melon, syltet pære og bananmos. Også sød i munden og relativt cremet. Smagsnoterne går i retning af moden melon, banan og passionsfrugt … Ikke lige, hvad jeg havde forventet af en provence-rosé.

www.philipsonwine.com

 

FET_Vinstyrke_D.-copy

 

Love Drunk 2018, Maison Noir Wines, Oregon

Pris: 169 kr. (v/ 6 fl.)

******

I koldklimastaten Oregon har de helt styr på pinot noir-druen, og den indgår da også i denne friske og easy-drinking rosé, som dog primært er fremstillet på chardonnay – altså en hvidvinsdrue. I glasset en smule bleg, men det skal man ikke lade sig snyde af, for der er nok at komme efter i både duft og smag. Fine nuancer af fersken, grønne jordbær og orangefrugt pirrer næsen. En let frugtsødme understøttet af noter af syltet mandarin, abrikos og fersken og kombineret med en frisk og kølig citrussyre giver en rigtig rar mundfornemmelse.

www.laudrup.dk

 

FET_Vinstyrke_E.-copy

 

Minuty, Prestige 2019, Côtes de Provence

Pris: 175 kr.

******

Vinen forekommer lidt fersk til at begynde med, men efter et par svingture i glasset vælder aromaer af melon, ananas, mandarin og parfumerede røde bær frem. I munden cremet og sødmefuld med noter af peach melba. Her er god syre og en let tranebærbitterhed, der dæmper sødmen klædeligt. Ret elegant rosé med en hel del at byde på. Mere til mad end til terrassehygge. Jeg ville servere den til mager fisk, skaldyr eller salater.

Udvalgte Meny-butikker

 

FET_Vinstyrke_F.

 

Eugène III, Rosé Brut, Champagne

Pris: 295 kr. (v/ 6 fl.)

******

Rosé-bobler kan også noget her om sommeren, og med denne udgave fra champagnehuset Eugène III får du en flot jordbærfarvet vin med en behagelig mousse, balanceret syre og fornuftig dosage. Dufter af tørrede ribs, tranebær og ferskenyoghurt og har samtidig en lækker, ristet rugbrødsnote. Smagen rummer modne jordbær, røde æbler, rosmarin og maltsirup. Et flot glas, som står sig godt solo, men også egner sig til retter med røde skaldyr. Hvem sagde hummer?

www.noerkofod.dk

 

FET_Vinstyrke_G.

 

Weingut Jakob Schneider, Spätburgunder Rosé 2019, Nahe

Pris: 89,95 kr. (v/ 6 fl.)

******

Schneider er eksponent for fremragende riesling- vine, men på rosé-fronten halter de noget bagefter. Denne spätburgunder døjer med en alt for høj sødmegrad – i hvert fald til min smag. Duften er dog ganske diskret med sarte røde bær, rosenblade og en let mineralitet. I smagen bliver det imidlertid ret så sødmefuldt. Noter af ribssaft og vingummibamser gør vinen lovlig slikken, og det kan en behersket citrussyre ikke rette op på. Server den til frugt eller knap så søde desserter.

www.jyskvin.dk

 

FET_Vinstyrke_H.

 

Domaine Tempier 2018, Bandol

Pris: 219,95 kr. (v/ 12 fl.)

******

Der er alle provencevinene – og så er der dem, der kommer lige præcis fra området omkring kystbyen Bandol. Forskellen er ofte markant. Især når man får Tempiers perfekt løgskalfarvede rosé i glasset. Uha, det er godt! Mineralsk stenet og med en fortættet frugt i duften. Jeg indsnuser både cantaloup melon, kiwi, grønne æbler og stikkelsbær.
I munden er den blød, cremet og sexet med intense smagsnuancer af hindbær, abrikos, fersken og bittermandel. Rosévin i en klasse for sig. Optimal til en gang klassisk bouillabaisse.

www.theis-vine.dk

 

 Se flere anmeldelser på www.vinstyrke2.dk