Andet end flæskesteg og and på julebordet?

Glaseret svensk juleskinke, fasan, vildsvin og farseret kalkun. Alternativerne til traditionelt dansk julekød findes, men vælges af de forholdsvis få. En slagtermester og en kok giver deres bud på, hvorfor vi hænger fast ved det velkendte

 

FET_Julemad_Julekød

 

Skal noget nyt og moderne afløse and og
flæskesteg med sprød svær til julemiddagen? Aldrig i livet vil mange nok svare.
For de to kødtyper er for de fleste danskere uløseligt knyttet til den 24. december.
Enkelte er dog parate til at prøve det anderledes. Ifølge slagtermester Jan Lund, som er tredje generation hos Slagter Lund på Jægersborg Allé, sælger forretning- en en del svenske juleskinker, som kunderne enten koger eller steger og siden glaserer i ovn med sukker og sennep.

Dertil kommer kalkuner, og ni ud af ti af dem er farseret hos slagteren med kalve- og flæskefars smagt til med enten portvin og valnødder eller peberfrugt, hvidløg og persille. Friskslagtede kalkuner fås i alle størrelser fra 3-15 kg.
De mindste på 3-5 kg er der mest salg i, og prisen er 120 kr. kiloet:

”Vi har også forretninger i Torvehallerne og på Frederiksberg. Men især på Jægersborg Allé efterspørges friske gæs til 500-900 kr. afhængigt af størrelse. Populariteten må hænge sammen med tradition”, mener slagtermesteren, som steger bestilte, fritgående ænder for kunder til
afhentning juleaften.

”Et fåtal går efter alternativer som vildsvin, fasan og due. Men vi tager det gerne hjem på bestilling. Oksestege til julen sælger vi måske fem af, så det er forsvindende lidt”..

 

FET_Julemad_Jan-Friis-MIkkelsen

Ved at servere andet end flæskesteg, and og gås juleaften vil der ifølge kok Jan Friis-Mikkelsen mangle én essentiel ting i huset: Duften!

Duften vi ikke vil undvære

Jan Friis-Mikkelsen, kok, indehaver af Restaurant Tinggården i Asserbo og tidligere dommer i Den Store Bagedyst på DR:

”Kalkun til jul er adopteret fra de engelsktalende lande, men det er svært at få en kalkun af god kvalitet. De smager i sig selv ikke af meget, så det måltid vil hovedsagelig blive en oplevelse i kraft af fyldet. De politisk korrekte vil nok vælge fisk og grøntsager til jul, men de udgør uendelig få. Det samme gælder kalv og oksekød”, forklarer Jan Friis-Mikkelsen:

”24. december står forældre og bedsteforældre for madlavning- en. Og da julemaden er noget, de kender fra barnsben og har styr på, vil and, gås og flæskesteg holde ved længe endnu. Og kød af høj kvalitet er heldigvis blevet lettere at finde. Råvaren betyder allermest for det gode resultat”.

 

FET_Julemad_Jan-Lund

Stegeråd til julen fås hos slagteren eller fra bogen ”Kødets mester”, som slagtermester Jan Lund er forfatter til.

 

FET_Julemad_OH3BY30

Der sælges en del farserede kalkuner til jul hos Slagter Lund på Jægersborg Allé. Fuglen giver mad til mange.

 

FET_Julemad_Svensk-juleskinke

Den svenske juleskinke glaseret med sukker og sennep finder vej til enkelte juleborde.