Jul med omtanke

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det er tid for hygge, dejlig mad og shopping.
Liebhaverboligen vil gerne slå et slag for, at vi alle gør vores til, at julen bliver en smule grønnere i år. Her er nogle idéer til, hvordan du kan handle mere bæredygtigt uden at gå på kompromis med kvalitet eller juleglæde.

 

FET_Julmedomtanke_billede-2

Smuk næsten som ny YSL taske, 8.600 kr.

 

Luksusshopping med god samvittighed

Julen er en tid for masseforbrug og lange køer i Magasin. Men mange luksus second-hand butikker gør det nemt for dig at tænke bæredygtighed ind i din shopping. En af de bedste forretninger er Muda Nashi på Frederiksberg, hvis navn på japansk betyder ”intet spild”. Den lille perle bugner af særligt udvalgt tøj, sko, tasker og smykker, der er næsten som nye. Her finder du både ting, der hitter i butikkerne lige nu, og unikke ting, du ikke finder andre steder. Du kan benytte et besøg i butikken til selv at aflevere dine fejlkøb fra mærker som Heartmade, Marni og Stine Goya og se, om du kan få det sat til salg i butikken. Du får selv 50 procent af salgsprisen – og en anden får glæde af noget, der ellers blot samler støv i dit klædeskab.

www.mudanashi.dk

 

FET_Julmedomtanke_billede1x

 

Når fairtrade og kvalitet går hånd i hånd

Uld og cashmere er noget af det skønneste at bære, når kulden rammer. Desuden er det materialer med en lang levetid, der kan bruges sæson efter sæson. Det danske brand Bonét et Bonét laver de smukkeste økologiske sweaters og cardigans, håndstrikket af kvinder i Peru. Mærket er både GOTS og Fairtrade certificeret, hvilket er din garanti for, at der er taget hensyn til både dyr og mennesker involveret i produktionen. Flere styles fås både til store og små, så måske det var en idé til en helt særlig mor – barn gave under juletræet.

www.bonetetbonet.com

 

FET_Julmedomtanke_Billede-6

 

Et grønnere juletræ

Ingen jul uden et juletræ, men hvorfor ikke vælge et økologisk et af slagsen? Fair Trees er et økologisk og Fair Trade certificeret juletræ, produceret under særlig hensyntagen til mennesker og miljø fra frø til færdigt juletræ. Hele halvfems procent af alt frø til den vesteuropæiske juletræsproduktion kommer fra et lille, fattigt bjergområde i Kaukasus i Georgien. I den mere end 100 år gamle smukke naturskov håndplukkes frøet skånsomt fra de 30-40 meter høje Nordmannsgraner. For hvert solgte Fair Trees juletræ doneres et bidrag til sociale projekter i lokalområdet med særligt fokus på børns trivsel og sundhed. Find nærmeste forhandler på:

www.fairtrees.dk

 

FET_Julmedomtanke_Billede-4

 

Klimavenlig mad lavet med kærlighed

Livsstilsændringer er altafgørende, hvis vi mennesker skal være med til at redde vores fælles klode. En af de mest effektive måder er at nedsætte vores indtag af kødprodukter. Simple Feast er en vegetarisk og 100 procent økologisk måltidsløsning baseret på den nyeste forskning bag planterig kost. Hos Simple Feast slippes planternes kræfter og energi fri – uden at gå på kompromis med smagen. Hvert eneste måltid er lavet med kærlighed fra kokkene, der både har smagen, klimaet og sundheden på sinde. Størstedelen af maden er tilberedt på forhånd og mangler blot den sidste finish. Det giver dig mere tid til at hygge, julepynte og være sammen med dine nærmeste.

www.simplefeast.com

 

FET_Julmedomtanke_Billede-5

 

Læg blomster under træet

Bloomon er et hollandsk koncept, der leverer blomster direkte fra dyrker til dørtrin. Bloomon høster blomsterne, mens de endnu sover, og når de vågner, har de fået et nyt hjem. De blomstrer nemlig først, når de er leveret. Det eneste, du skal gøre, er at sætte blomsterne i en vase og gi’ dem en ”velkomstdrink”. Bloomon har fokus på det bæredygtige aspekt og gør en dyd ud af at bruge hele blomsten, selvom et blad eller to er revet itu. Desuden minimerer de mængden af materialer og anvender udelukkende genbrugspapir i deres indpakning. Et gavekort til et blomster-abonnement er en fin og unik gave under juletræet og en god påmindelse om, hvorfor vi skal værne om naturen.

www.bloomon.dk

 

FET_Julmedomtanke_Billede-7

 

Pakket ind med kærlighed

Vi bruger 825 ton gavepapir i Danmark hvert eneste år. Det kræver et kæmpe forbrug af vand, energi, træ og kemikalier at fremstille det skinnende gavepapir. Derfor er det en god idé at finde på kreative alternativer. Pak dine gaver ind i gamle aviser, magasiner eller papirsposer, køb FSC-mærket papir eller brug gavepapir, der kan genbruges. Som prikken over i’et kan du pynte med fine kogler, gran eller andet fra naturen. Modtageren vil helt sikkert sætte pris på en personlige indpakning, der pynter ekstra fint under træet.

 www.groenforskel.dk

 

FET_Julmedomtanke_Billede-8

 

Red et måltid

Hvert år spildes 1/3 af alt mad produceret på verdensplan, hvilket er den tredjestørste årsag til CO2-udledning. Too Good To Go bekæmper madspild ved at hjælpe fødevareforretninger med at sælge deres overskydende mad. Missionen er at reducere madspild verden over og at skabe en verden, hvor mad spises og ikke spildes. Tiden omkring jul er et godt tidspunkt at have dette i tankerne, og samtidigt er det dejligt at spare lidt på budgettet. For du kan nemlig købe den overskydende mad til en rigtig god pris. Det eneste, du skal gøre, er at hente appen gratis til din smartphone eller tablet, finde en forretning nær dig og bestille dit næste måltid. Nyd din mad med stolthed og god samvittighed.

www.toogoodtogo.dk

 

FET_Billede 3

 

Grin, glæde og et godt formåL

For 26. år i træk afholder FBI (Funny Business Inc.) og en lang række af Danmarks bedste komikere velgørenhedsshowet Comedy Aid mellem jul og nytår i samarbejde med Red Barnet. FBI og komikerne donerer overskuddet fra showet til organisationens arbejde for udsatte børn på flugt og i krigsramte områder. Årets værter er de to erfarne komikere Michael Schøt og Heino Hansen. Hvem de optrædende er holdes stadig tæt til kroppen, men som altid vil de være blandt landets bedste af slagsen. Så der er helt sikkert lagt i ovnen til en sjov aften, hvor du samtidigt bakker op omkring et vigtigt stykke humanitært arbejde. Showet kan i år opleves i Musikhuset Århus, MCH Herning Kongrescenter, Tivoli Congress Center i København og The Comedy Store i London.

www.fbi.dk