Vinhandlerens favoritter og skuffelser

FET_Vinekspert

 

Sommeren går på hæld, men de fleste af os har stadig feriens gastronomiske oplevelser på nethinden. Selvom vinen altid smager bedst på ferien, vover man indimellem at købe den mallorcinske vin hos sin lokale vinhandler herhjemme i andedammen. Det er ikke altid en succes.
Stemningen og feriehumøret følger desværre ikke med, når du åbner flasken i Danmark. Der er dog masser af dejlig vin hos din lokale vinhandler, som på dette opslag deler opture og nedture i vinens verden med os. Vi har stillet de seks vinhandlere de samme tre spørgsmål:

1. Hvad er din favoritvin og hvorfor?
2. Hvad er butikkens bedste tilbud lige nu?
3. Største vinskuffelse?

 

FET_Vinekspert_Peter-Salicath-fra-Erik-Sørensen-Vin

 

Erik Sørensen Vin 

www.eriksorensenvin.dk
Peter Salicath

1. En absolut favorit gennem årtier er Domaine Zind 

Humbrecht’s Riesling Grand Cru ”Brand” fra Alsace.

Druerne vokser på stejl, højtliggende skråning med granitundergrund. Kvaliteten, fra en af verdens bedste vinmagere, er topklasse med et hvilket som helst sammenligningsgrundlag.

Vinens eneste ”ulempe” i en alt for hurtig dagligdag er,
at den bliver bedre og bedre med alderen. Har man samtidig smagt den med 25 års aldersforskel, glemmer man det aldrig.

2. Oak Valley Chardonnay ”Beneath the Clouds” fra Elgin i det sydøstlige Sydafrika er en stor succes i sin klasse. Højt voksested, mager jord, Sydafrikas køligste klima og dygtigt vinmageri giver en charmerende blanding af ”overseas” frugtintensitet og frisk, mineralsk syre, der strækker smagen længe.

3. En Cru Classé Bordeaux, der havde været gemt i mange år, blev åbnet med forventning – men stank af prop: ud i køkkenvasken med en tåre i øjenkrogen.

 

Leisner Wine 

www.leisnervine.dk
Bjørn Leisner

1. Det er super svært at sige. Vi mennesker har forskellige dage – både gode og dårlige. Hvem smager vi vinen med? Hvordan er stemningen? Hvad spises der til? Hvis jeg skal vælge én, må det blive Comtes de Champagne Vintage 1969 smagt i august 2009 til en vertikal Comtes de Champagne smagning med 26 årgange mellem 1959 og 1999.

2. Comte de Dampierre, Grande Cuvée N. Markedets bedste billige Champagne. Kun 199 kr. Champagnen er lavet på 100% Chardonnay fra Vertus, der ligger i den sydlige del af Côte des Blancs. Som noget specielt har man valgt ikke at malolaktisk fermentere Grande Cuvée for på den måde at bevare så mange nuancer i Champagnen som muligt. Den ligger 21 måneder “sur lie” og dosagen er 6 gram pr. liter. Det er en Champagne, der besidder en bred palet af aromaer lige fra hvide blomster og citrus til honning og let ristede nødder, altsammen understøttet af en dejlig cremet struktur og en velintegreret syre.

3. Lidt det samme som i spørgsmål 1. Største skuffelse er La Mission Haut Brion 1985, som første gang jeg fik den overraskede alt og alle og var de, vi kalder 100 points.
To måneder efter fik jeg en lignende flaske fra samme kasse, som skuffede fælt, og nok mest fordi forventningerne var kæmpe høje…

 

Brdr. D.

www.dvin.dk
Pedro Engberg Andersen

1. En af mine favoritvine er Cava fra Mont Ferrant til cirka 100 kr. Den er på så et højt niveau til en fantastisk pris – og bobler skal man efter min mening altid have… Personligt er den én af de vine, jeg altid har på køl hjemme.

2. ”Det er Mas Belle Syrah fra 2006.Den ligger til 60 kr og er med 5 stjerner i Berlingske et supergodt bud til dem, der sætter pris på fuldmoden vin.”

3. Min rejse i vinens verden har budt på mange glæder og skuffelser. Hvis jeg skal fremhæve én, der springer i øjnene i år, er det Wagner Stempel Riesling 2016, som blev kåret som testvinder i Politiken og årets vinkøb Berlingske 2018. Vinen var fantastisk, så det var egentligt ikke en skuffelse, men mængderne vi kunne få var meget skuffende. Heldigvis får vi en smule hjem af samme årgang bare i 1 liters flasker. Godt nyt til dem, der har måttet gå forgæves.

 

Otto Suenson 

www.ottosuenson.dk
Jasper Mohr Holm         

1. Det er utroligt mange skønne og spændende vine i hele verden, men hvis skal jeg pege på én vin, som jeg altid bliver ved med at vende tilbage til, er det vin fra Bourgogne. Bourgognevin er som den ideelle livsledsager, som til stadighed kan fortrylle og incitere og bliver ved med at være en spændende partner både som ung og gammel. Som kan skuffe, ja, men også giver de største oplevelser.

2. 2015 Côtes du Rhone Vielles Vignes, Domaine de Ferrand. Normalprisen er 125 kr. pr. flaske, men fra medio august er prisen 99 kr. Her er tale om stor velsmag og en dybde i smagen, der kommer fra de gamle vinstokke. Duften byder på en bred vifte af primært sort frugt og frisk lavendel. Smagen er fyldig med forfriskende frugtsyre. Helt lækker moden tannin giver rygraden i vinen. En fremragende ledsager til kraftige retter, med god smagsintensitet. 

3. Den største skuffelse ved en vin er, at vinen viser sig at have prop. En fejl man
vanskeligt kan gardere sig imod. Medmindre man kun drikker vin med skruelåg.
Dog er det min erfaring, at der bliver længere imellem vine med propfejl.

 

 

FET_Vinekspert_Lars-Byager,-indehaver-af-VINOteket

 

Vinoteket

www.vinoteket.dk
Lars Byager
 
1. Min favoritvin er svær at udnævne, da vin er så forskellige og egner sig til uendelige gastronomiske sammenhænge. Jeg vælger vine efter temperament, og lykken er, når mad og vin harmonerer og supplerer hinanden i smag og duft. Forleden blev jeg dog helt forbløffet, da jeg 

gensmagte en ”gammelven” – Raymond Usseglio’s Chateauneuf-du-Pape i årgang 2015. Vi nød den ved 15 grader til et stykke Braisseret kalvekød!
Vinen er krydret i duften og har en snert af hvid peber i smagen. Det er stor og fyldig vin, men helstøbt og med finesse.

2. Det må være første gang i historien, at vi har en reserva fra Rioja (tildelt 95 points af et internationalt vinmedie) til 179 kr. på hylden. Ikke desto mindre er det netop det, der er sket for 2012 Luis Canas Reserva i International Wine Challenge! ”Vinen er lavet på Tempranillo (95%) og Graciano fra vinstokke, der er 40 år gamle i gennemsnit. Vinen har en flot rubinrød farve. I næsen har man en god aromatisk intensitet primært af modne, røde bær, men også diskrete noter af vanilje fra træfadene. I munden har man en flot, ren, blød frugtsødme først, men den erstattes hurtigt af en mere struktureret og intens stil, med nuancer af røde og mørke bær, krydderier og eksotiske toner af tobak og en smule bitter chokolade.
Normalprisen 179 kr., men i hele august kan du få den til 159 kr.

3. Jeg smager på rigtig mange forskellige vine gennem et år. Jeg bliver altid skuffet, når jeg får vin i munden som, inden for sin type, minder om den laveste fællesnævner. Vin er et fint forædlet landbrugsprodukt, som skal behandles med respekt gennem hele produktionsprocessen. Det smages tydeligt, når håndværket erstattes af en kommerciel volume produktion.

 

Holte Vinlager – Gentofte

www.holtevinlager.dk/gentofte
Christoffer Erichsen

1. Svært at komme med én vin, da det skifter fra uge til uge. I øjeblikket er det vores “Breuers

Weiss” fra vores tyske Rheinhessenhus Stefan Breuer, som laver denne “Cuvé på Riesling, Silvaner og Müller-Thurgau druerne, frisk sprød men også let aromatisk vin, som er rar om sommeren.

2. “Breuers Weiss” til 119 kr. Normalprisen ved 6 styks er 100 kr. pr. stk. Sommertilbuddet lyder nu på
85 kr. pr. stk. ved køb af 6 flasker.

3. Der har nok været nogle stykker fra topproducenterne i Bourgogne, hvor man har smagt vin, der har været “lukket”. De store (Grand Cru) Bourgognevines udvikling kan være svære at “ramme”, men når det lykkes er det unikt og himmelsk. Når det ikke gør, kan det være en stor skuffelse.