Først konkurs og indbrud så drømmehus

Modent par flyttede ind i moderne arkitektur i et nordsjællandsk landsbymiljø, hvor deres nye hus er tegnet af sønnen med respekt for stedets eksisterende byggeri. Før indflytningen måtte parret dog igennem flere prøvelser med byggestop på grund af entreprenørens konkurs, indbrud og udeblevne håndværkere.

 

FET_Boligreportage_Q8A0214

Spisepladsen ved siden af køkkenet er møbleret med Piet Hein elipsebord og Syverstole. Lampen er fra Shades by Us.

 

Her bor

Gerd Dehn Carlsen, ansat i et
medicinalfirma, tidligere stewardesse

Lars Ketil Carlsen, ingeniør

130 m2 hus fra 2017 på 1031 grund
i Tikøb ved Hornbæk.

 

For et par år siden fik Gerd Dehn Carlsen og hendes mand Lars en usædvanlig julegave af deres yngste søn. I pakken lå skitsen til et nyt hus som sønnen, der er arkitekt med egen tegnestue, tilbød at tegne som forældrenes seniorbolig. Det var Gerd og hendes mand indstillet på, da de gik og overvejede at flytte til noget mindre i stedet for det store parcelhus i Rungsted, hvor de havde boet med tre nu voksne sønner.

Fremfor at finde et mindre hus eller en lejlighed gik parret på jagt efter en byggegrund i den radius i Nordsjælland, de kunne acceptere. De nåede at se adskillige, før de havnede i landsbyen Tikøb, hvor der var en ledig grund ud til markerne og Esrum Sø mod syd. Det område kender parret, da de tidligere har haft sommerhus i Hornbæk:

”Det er en velfungerende lille by med butikker som supermarked, bager, røgeri og tankstation samt tennis- og golfbane”, siger Gerd Dehn Carlsen.

Før det nåede dertil, måtte parret igennem noget af et mareridt. Godt nok forudså de udfordringer ved byggeriet, men det blev sværere end forventet:

”Halvt igennem byggeriet gik hovedentreprenøren konkurs, og byggeriet lå stille i tre måneder, mens boet blev behandlet. Heldigvis havde vi selv den indvendige entreprise, så vi kunne fortsætte med egne håndværkere. Siden nåede der at blive indbrud, uden at entreprenøren havde en forsikring til at dække det. Efter de tre måneder kunne vi endelig finde en ny entreprenør til at gøre huset færdigt udvendigt”, husker Gerd Dehn Carlsen.

Beklædt med teglspån

Christopher Dehn Carlsen driver sammen med kollegaen Morten Bang Tegnestuen LOKAL i København, og forældrenes hus i Tikøb er deres første énfamilieshus. Huset er også det første af sin slags beklædt både på tag og facade med såkaldte teglspån i skiferlook fra firmaet Komproment. Idéen med det er at skabe et ensartet monolitisk udseende og et hus, der ikke skal vedligeholdes. Huset er også præget af et bæredygtighedsprincip blandt andet med gulve af bambus. Det er desuden bygget op om et træskelet fremfor af beton, hvilket hører til sjældenhederne, men er på vej ind igen på grund af miljømæssige
fordele.

Åbent landskab

Største attraktion på grunden, der er placeret i et hjørne af en mark i byens udkant, hvor der aldrig tidligere har været bygget, er den sydvestvendte beliggenhed. Den får ejerne glæde af gennem store vinduespartier ud mod et åbent landskab. Huset har de VVS-krævende rum som køkken, badeværelser og bryggers i midten, og overalt er der åbent til kip. Det er et egoisthus, som tegnestuen fik så godt som frie hænder til at skabe. Huset passer dog også til en kernefamilie, som måske engang skal bebo det. Foruden en forældreafdeling med soveværelse og bad, er der nemlig i modsatte ende af huset to værelser, der i dag fungerer som kontor og gæsteværelse. Opvarmningen sker ved hjælp af jordvarme, og en faskine sørger for at opsamle regnvand fra taget og lade det sive ned i undergrunden. Der er ingen grund til at belaste den offentlige kloak med regnvand, mener parret. Haven er denne sommer ved at blive anlagt, og den bliver fri for traditionel hæk og staudebede. Derimod planlægger parret at plante høje græsser og bambus for at skærme af mod landevejen mod nord, hvor akustikruder dæmper trafiklyd.

 

FET_Boligreportage_Q8A0292

Sydvendte vinduer fra spisestuen med adgang til overdækket terrasse med lærketræ på indersiderne. 

FET_Boligreportage_Q8A0158

FET_Boligreportage__Q8A0302

FET_Boligreportage_Q8A0196

FET_Boligreportage_Q8A0287

FET_Boligreportage_Q8A0139

FET_Boligreportage_Q8A0224

FET_Boligreportage_Q8A0225

Køkkenet er fra Ikea med fronter fra firmaet &shufl, som har specialiseret sig i fronter til Ikea-køkkener. Både fronter og bordplader er af linoleum i farven Charcoal. Væggene er behandlet med betonspartel fra KABE.

FET_Boligreportage_Q8A0247

FET_Boligreportage_Q8A0242

FET_Boligreportage_Q8A0204

FET_Boligreportage_Q8A0278

FET_Boligreportage_Q8A0192

FET_Boligreportage_Q8A0199

FET_Boligreportage_Q8A0190

FET_Boligreportage_Q8A0189

FET_Boligreportage_Q8A0234

FET_Boligreportage_Q8A0236

FET_Boligreportage_Q8A0250