Sunde hjemmelavede julevingummier

De her vingummier kunne ikke være nemmere at lave, de smager skønt og er smukke og dekorative på et julebord.
Mie Glæsel, trænings og sundhedsblogger, har udvalgt tre opskrifter på julevingummier, der smager af ribs, gløgg og tranebær. Mere julet bliver det da ikke!

 

FET_Alphamama.dk_unnamed-23

 

Julevingummierne er ovenikøbet lavet med super sunde ingredienser og den sådan lidt generte superfood: gelatine. Gelatine får desværre ikke så meget omtale som andre superfoods, der har lidt mere eksotiske navne. Men det ændrer ikke på, hvor gavnligt det er at indtage; Det er især godt for immunsystemet. 80% af immunsystemets celler er i tarmene og gelatine både styrker og beskytter tarmene.

Gelatine hjælper også med at balancere kroppens hormoner. Hormoner er ligesom budbringere, der styrer alle kroppens funktioner. Når dine hormoner fungerer optimalt, kan du mærke energi, du kan opretholde en sund vægt og er generelt gladere. Hormoner består af aminosyrer, og derfor er det vigtig at få forskellige aminosyrer gennem kosten for en hormonel balance. Gelatine (fra græsfodret kvæg) består af op til 98% protein, hvilket betyder, at det næsten kun består af aminosyrer. Det er da lige, hvad vi har brug for i en travl julemåned.

Så hvad med at bytte de fyldte chokolader og julekonfekten ud med nogle hjemmelavede vingummier?  De tager kun 5 minutter at forberede og en portion indeholder 25 gram protein, eller ligeså meget som i 100 gram kylling! Ja tak.

De er både for voksne og børn, dog er gløgg-varianten nok mest er for de voksne.

 

Hvor kommer gelatine fra?

Gelatine bliver afledt af kollagen, som er et naturligt protein i sener, ledbånd og væv hos pattedyr. De fleste vil have gavn af, at tilføre gelatine som supplement i deres diæt, da det er de færreste som får nok gennem kosten. Hvis du vil have flest sundhedsmæssige fordele, skal du vælge gelatine fra græsfodret kvæg. Det kan være svært at få fat i herhjemme, men du kan finde rigtig god kvalitet på amazon.co.uk fra bla. producenterne Vital Proteins og Great Lakes.

Nå, lad os komme til sagen. Jeg lovede dig jo, at de her sundhedsboostende julevingummier kun tager 5 minutter at forberede…

 

Forberedelse pr. portion: 5 min.
Køl: 2 timer

Total: 2t. 5m.
Hver portion giver ca. 30 vingummier. Det skal du bruge:


Gløggvingummier:

2 1/2 dl god gløgg

4 spsk. honning

28 gram gelatine

 

Ribsvingummier:

2 dl æblejuice

1/2 dl koncentreret ribsjuice

2 spsk. ahornsirup

4 spsk. gelatine

 

Tranebærvingummier:

Se opskriften på www.alphamama.dk

 

Fremgangsmåde for alle opskrifterne:

1.Kom alle ingredienserne undtagen gelatinen i en gryde og varm til det næsten koger. Tag af varmen.

2.Tilsæt gelatine 1 spsk. ad gangen. Her skal du virkelig arbejde hurtigt. Pisk mens du kommer gelatinen i, da den sætter sig og danner klumper meget hurtigt. Fjern eventuelle loftbobler med en ske.

3.Hæld massen gennem en si, for at fjerne små klumper. Hæld i små silikoneforme og stil på køl til de er stivnet (ca. 2 timer afhængig af formenes størrelse).

 

FET_Alphamama.dk_unnamed-25


Note: 

1. Opskrifterne er baseret på gelatine fra okse og ikke agaragar.

2. Har du ikke silikoneforme, kan du hælde vingummimassen i et fad, der er beklædt med film. Når massen er stivnet skærer du vingummierne ud i små firkanter.

3. Skyld de køkkenredskaberne du har brugt med varmt vand så hurtigt som muligt.

 

Lidt om Mie

FET_Alphamama.dk_unnamed-12


Mie Glæsel, 33 år, gift og mor til 4 drenge. Bor i Hellerup og har i efteråret 2017 startet bloggen www.alphamama.dk .

www.alphamama.dk deler Mie ud af sine sunde hverdags- og snackopskrifter, træningstips, tanker om familieliv og artikler om sundhedsrelaterede emner.