Blød hud med Læsøs hvide guld

Ekstra velvære i vinterkulden eller behandling for psoriasis. Begge dele tilbydes i en ombygget kirke på Læsø med varme saltbade og saltkure på programmet.

FET_Læsø_Spa_Z5B5876

 

I Læsø Kurs store bassin i den ombyggede kirke i Vesterø Havn indeholder vandet 2-3 procent salt svarende cirka til havet omkring Danmark. Her er vandet opvarmet til 27 grader og velegnet til svømning og aquafitness. Læsø Salt – Læsøs hvide guld som det kaldes – findes også i Læsø Kurs saltbade, hvor temperaturen er helt oppe på 37 grader, og hvor vandet indeholder mineraler, salt og alger.

Saltvandet kommer fra Rønnerne (lavtliggende holme syd for Læsø), hvor undergrundens lerlag, vinterens oversvømmelser og de mange soltimer sørger for grundvand med op til 12 procent salt. Vandet opsamles i brønde på Rønnerne og afhentes af lokale saltsydere. Herefter går produktionen af Læsø Salt i gangved at det saltholdige grundvand sydes på jernpander over åben ild, hvorefter krystalliseringen begynder. De bitre salte træder frem, og produktionen af spisesalt er på dette stadie ikke længere mulig. Grundet fordampningen indeholder vandet da næsten en tredjedel salt og 92 mineraler, alger, salte mm.

Dette vand bruges til hudpleje og er gennem årtier blevet benyttet til behandling af forskellige hudlidelser. I det varme bad oplever man saltvandets opdrift. Sådan et bad efterlader huden blød, lækker, plejet og renset.
Læsø Kur råder over tre varme saltbade baseret på restlagen fra produktionen af Læsø Salt. Det har en afstressende effekt at svømme rundt i, mens saltet renser og plejer huden, lover direktør Finn Taul.

 

FET_Læsø_Spa_Z5B5952

Efter en blødgørende bodyscrub af salt pakkes man ind i alger eller ler. Behandlingen afsluttes med indsmøring i specialcreme med Læsø Salt.

Huden bliver blød, lækker, plejet og renset efter behand- ling med havsalt.

FET_Læsø_Spa_Z5B5747

FET_Læsø_Spa_Z5B5732

FET_Læsø_Spa_Z5B5950

 

Læsø Kurs idémand lider selv af psoriasis

Læsø Kur har siden 2008 behandlet psoriasispa-tienter via henvisning fra hudlæge eller ved selvbetalte ophold. Behandlingen består af daglige bade på to gange 45 minutter i saltbassinerne,indsmøringer og lysbehandling. Desuden indgår vejledning i kost og motion m.m. i klimabehandlingen, hvor hovedingrediensen er salt. Den lavtliggende ø er kendt for salt, da dens placering i det såkaldte ørkenbælte medfører flere solskinstimer end i størstedelen af landet.
Dertil kommer de lavtliggende rønners tykke lerlag og vinterlige oversvømmelser, som skaber optimale rammer for saltproduktion.
Saltsyder og psoriasispatient Poul Christensen, som stadig er tilknyttet kurbadet, fik den idé, at saltvandet kunne have samme effekt på sygdommen som Det Døde Hav i Israel. Der blev gennemført et fireårigt pilotprojekt i samarbejde med Marselisborg Hospital. Projektet viste så gode resultater med forbedring af psoriasis, at Læsø Kur blev godkendt som klimabehandlingssted med saltbade og UVB-lys af de daværende amter. 

 

FET_Læsø_Spa_Z5B5925

FET_Læsø_Spa_Z5B5798 FET_Læsø_Spa_Z5B6040 FET_Læsø_Spa_Z5B5952 FET_Læsø_Spa_Z5B5950 FET_Læsø_Spa_Z5B5925 FET_Læsø_Spa_Z5B6040 FET_Læsø_Spa_Z5B5798

FET_Læsø_Spa_Z5B5786
Læsø Kur tilbyder korte og længere kurophold med overnatning i samarbejde med flere Læsø-hoteller. Se mere på: www.saltkur.dk

Andre saltbade:

www.skodsborg.dk, www.saltcenter.dk (Mariager) og www.ysb.se (Ystad)