Sundhed på bloggen: Få luft!

,

Selvom vintermørket kommer, er der stadig mange gode timer til en tur ud i lys og luft. Det er ingen hemmelighed, at frisk luft er godt for dig, men tænker du nogensinde over hvorfor det kan være at opleves rart?

sundhed portræt i naturen web

 

Grønt er godt for øjnene, men nu viser forskningen, at en tur i de grønne områder eller en flammende efterårsskov også har betydning for vores humør og følelsen af overskud. Det at opholde sig i naturen giver mange ro og lyst til livet. Der er flere forsøg fra sundhedssektoren, der viser, at vi hurtigere kommer os efter sygdom, hvis vi har grønne arealer at kigge på og kommer ud i luften.

Mange er klar over, at dagslys eller fraværet fra dagslys i høj grad påvirker vores psyke, og lysterapi kan hjælpe, hvis man er ekstra påvirkelig af mangel på lys. Haver med forskellige formål har eksisteret siden det antikke Grækenland, men som noget forholdsvis nyt, anvender vi bevidst naturens virkemidler til at skabe rammer for det gode liv.  Sidste år åbnede den første forskningsbaserede danske terapihave, Nacadia, der er anlagt med flere forskelige haver som opholdssteder for stressramte.

Men hvorfor er det godt at opholde sig i naturen?

Det at være udenfor, vil meget ofte involvere en eller anden form for fysisk aktivitet, og det er netop det, der gør det ekstra sundt. At bevæge sig er godt for krop og muskler, men det påvirker også signalstofferne i hjernen positivt. Forskning tyder på, at hjernen fungerer anderledes ude i naturen, fordi den ikke på samme måde sorterer i de indtryk, vi konstant modtager. Når vi er i byen og konstant modtager utroligt mange indtryk, så arbejder synssansen i samråd med hjernen for fuld kraft med at sortere de indkomne informationer.  Er vi ude i naturen scanner hjernen i højere grad indtrykkene, hvilket er en langt mindre energikrævende proces end at skulle sortere informationerne og frasortere indtryk. Det kan i sig selv efterlade en tilstand af ro.

En anden pointe er, at ude i naturen er det sandsynligvis nemmere at være til stede og nærværende. Når vi går en tur eller bare er ude, kan vi opleve et frirum hvor der ikke stilles krav om at bearbejde indtryk. Der er mange praktiske ting, som vi ikke kan ordne samtidig med at vi går en tur og der er god plads til at nøjes med a gå eller løbe en tur. Der er rum til at åbne sanserne; lytte, dufte og se. Det bidrager til nærvær og giver os en hjælpende hånd til at være i nuet og slippe bekymringer om fremtiden.

sundhed natur træ web

 

Står man under det flere hundrede år gamle og store egetræ, er det oplagt at få en umiddelbar oplevelse af at være en del af en større sammenhæng og det kan være med til at aktuelle problemer syner mindre betydningsfulde. Om vi slentrer, går, løber eller bare sidder stille ned er ikke afgørende. Det væsentlige er, at en tur ud i naturen, det grønne område eller langs stranden er en god investering for både krop og sind.

Når vi træner udendørs, får vi mulighed for at opleve, hvordan det bidrager til velvære både på det fysiske og mentale plan.