Effekten af de hvide vægge

,

I næsten ethvert hjem, på enhver arbejdsplads og i enhver skole er der et fælles element: en hvid væg. Dette element, der ofte vælges på grund af sin enkelhed og alsidighed, har større psykologisk betydning og flere nuancer, end man skulle tro.

Ifølge formidler og designer Rikke Skytte, som vi har snakket med, er fokus i indretningsdesign flyttet til at forstå farvernes indvirkning, herunder deres psykologiske aspekter.

“Hvid er ikke bare en farve, men en neutral, der kun fungerer med lys, og den rene, hvide farve findes ikke i naturen, men er industrielt fremstillet. Lys har en enorm effekt på den rene, hvide farve. Hvis du bruger varmt lys, bliver farven behagelig og mindre behagelig, hvis lyset er køligt.”

Dette koncept illustrerer, hvordan hvid kan fremstå forskelligt under forskellige lysforhold, hvilket påvirker atmosfæren i eksempelvis kontormiljøer.

Skytte forklarer videre, at hvid fungerer som en stærk, neutral undertone, som kan ændres subtilt ved at tilføje varme farvepigmenter, og selv en lille ændring af den hvide nuance kan have en positiv effekt på vores psyke. Denne forståelse er afgørende i omgivelser som klasseværelser, hvor baggrundsfarven kan have stor indflydelse på elevernes fokus og humør.

“I hjemmet ses hvid som et tidløst, neutralt og klassisk valg. Men der er en tendens til at bevæge sig væk fra hvide vægge, hvilket afspejler en voksende bevidsthed om nuancerne i hvid og dens psykologiske indvirkning. Hvide vægge i hjemmet kombineres sjældnere med industrielt lys, hvilket gør farven lettere at bruge i disse omgivelser.”

Psykologiske effekter

Artiklen “Detrimental Effects Of White Valued Walls In Classrooms”, som blev udgivet i det videnskabelige tidsskrift Educational Planning tilbage i 2014, men som alligevel er meget aktuel, fremhæver de negative, psykologiske effekter af hvide vægge i undervisningsmiljøer. Disse omfatter øget angst, forstyrrende adfærd, manglende fokus og depressive stemninger blandt studerende og undervisere. Undersøgelsen opfordrer til en revurdering af brugen af hvidt i klasseværelser og foreslår, at mere varierede farveskemaer kan forbedre læring og trivsel. Noget, der kan være tilfældet, uanset om vi er hjemme, i skole eller på arbejde.

Studio Benad, et tysk farvekonsulentfirma, tilslutter sig disse synspunkter og siger, at monotoni, herunder overforbrug af hvid, kan være psykologisk skadeligt. Hvide vægge kan være understimulerende eller overstimulerende, føre til såkaldte efterbilleder og mangle en følelsesmæssig forbindelse, hvilket får rum til at føles sterile og frakoblede.

Derfor er vi ifølge Rikke Skytte nødt til at fokusere på både lyset og farven i hvid.

“Det spændende er, at hvis vi ikke kan ændre lyset, kan vi ændre farven, og generelt er hvid en stærk, neutral undertone, som vi kan tilføje varme farvepigmenter til. Hvis vi vælger en hvid med bare et strejf af varme i, har det straks en positiv effekt på psyken. Farver taler til os ubevidst, uanset om det er en kold eller varm nuance af hvid. En lille gestus, som at knække den hvide farve, kan ubevidst få os til at føle os bedre tilpas. Det er utroligt spændende, når det er underbevidstheden, der taler til os. Det behøver kun at være en mikro-let ændring i den hvide farve for, at det har en effekt.”

Nyt syn på hvide vægge

Rikke tror ikke, at vi nogensinde vil gå helt væk fra den hvide vægfarve, men vi vil blive mere bevidste om den.

“Når det gælder indretning, er det blevet mere relevant at se på farvernes effekt end på farvetrends og psykologiske aspekter. Det er meningen, at vi skal føle os godt tilpas i de rum, vi opholder os i. I det hele taget er vi blevet mere bevidste om farverne i de rum, vi opholder os i, og hvilken betydning de har.”

Hun understreger også, at det er vigtigt at huske, at mennesker reagerer meget individuelt på farver, og at formålet med det rum, hvor farven skal bruges, er lige så vigtigt.

“Rolige farver er gode i badeværelser og soveværelser, hvor vi kan have stor gavn af farvepuf. I køkkenet har vi brug for at se den mad, vi laver, i et lys og med farver, der ikke distraherer.

Hvis vi skal vælge andet end hvide vægfarver, så har rødlige og varme nuancer en klar, positiv psykologisk effekt, såsom de jordfarver, vi higer efter i disse dage.”