Så kan man køre hjem

Så kan man køre hjem

Salget af alkoholfri spiritus har fulgt udviklingen i vin og øl – opad. Samlet sælger udgaverne uden procenter nu 50 procent mere end i fjor.

Ønsket om at drikke mindre alkohol, få færre kalorier, kunne køre bil og kunne tilbyde gæster alkoholfrie alternativer. Det er blandt de vigtigste årsager til, at alkoholfri spiritustyper sammen med alkoholfri vin og øl har fået vind i sejlene de seneste år. En ofte vist tv-reklame for den kendte Tanqueray Gin i alkoholfri udgave understreger tendensen, som onlinebutikken vinmedmere.dk oplever på daglig basis. I følge driftsleder Peer Mikkelsen er salget af alkoholfrie spiritus-, vin- og øltyper steget med 50 procent på et år og en yderligere stigning er bestemt forventet, siger han til Liebhaverboligen:

”Især er alkoholfri vin og øl efterspurgt. Men vi gør også, hvad vi kan for at gøre spiritus uden procenter kendt og tilbyde flere forskellige online”.

Driftschef Peer Mikkelsen fra vinmedmere.dk har det seneste år oplevet en stigning på 50 procent i salget af alkoholfri vin, øl og spiritus.

At flere foretrækker alkoholfri spiritus, eventuelt som supplement, skyldes blandt andet påvirkning fra sportsfolk, skuespillere med flere, som står frem i medierne og fortæller, at de ikke længere drikker alkohol. Desuden har der været salg til studenterfester, hvor værterne ønsker at kunne tilbyde alkohollette eller -frie vin- og spiritustyper til de unge. Et andet marked er plejehjem, hvor beboerne tager medicin, der ikke tåler at blive blandet med alkohol:

”Vi vil afsøge markedet for at kunne tilbyde et større udvalg i takt med, at alkoholfrie alternativer efterspørges mere og mere”, siger driftslederen.

Men hvorfor koster alkoholfrie spiritustyper stort set det samme som udgaverne med procenter i?

”Fremstillingsprocessen er langt henad vejen den samme med ens omkostninger. Desuden har de alkoholfrie spiritusser en kortere udløbsdato, hvilket også har betydning for prisen”, siger Peer Mikkelsen, som har erfaring for et hop i spiritussalg uden alkohol op til den næste store højtid – julen.

Tv-reklamer for alkoholfri Tanqueray Gin har været med til at sætte fokus på drinks uden procenter. Flasken koster 119 kr. hos vinmedmere.dk og sælges også af mange andre.

Kendte dropper alkohol

Kok Umut Sakarya, tv-vært Sarah Grünewald, musiker Mathilde Falch og standupper Thomas Warberg har det til fælles, at de er kendte – og ikke længere drikker alkohol.

Fakta-box:

Knap så tørstige som før

Salget af alkohol er faldet siden 1980´erne men steg under corona fra 9,2 liter til 10,4 liter ren alkohol.

Knap 35 procent af danske mænd drak i 2010 mere end 10 genstande i løbet af en uge. Tallet faldt til 23 procent i 2021. For kvinderne var de tilsvarende tal knap 25 procent og 8,8 procent.

65-74-årige drikker mest. Herefter følger de over 75-årige og de 16-24-årige.

Blandt storforbrugerne er det især de 35-54-årige, som ønsker at sænke deres forbrug.

I aldersgruppen 16-24 år findes de, som oftest drikker mere end fem genstande ad gangen.

Danskerne har Europa-rekord med flest som drikker fire genstande på samme dag. Herefter kommer tyskerne og rumænerne.

Lyres Highland Malt whisky er alkoholfri og koster 189 kr. hos vinmedmere.dk