At faste er lig med en længere levetid

“Det skal være en livsstil og ikke en kur”

Eget motionsrum i kælderen under corona gav Leif Greibe et skub mod et større vægttab og en sundere levevis. Siden har han opsøgt en diætist og faster nu 16 timer i døgnet.

Leif Greibe har ingen sød tand. Men han kan godt lide salte peanuts. Dem nød han hver aften foran TV med et glas rødvin – og sommetider flere – til. Det gav bagslag på vægten for den knapt to meter høje musiker, som gennem årene tog på og blev lettere kvabset:

”Indtil da var jeg i det store og hele sund og slank. Jeg var ikke vant til at spekulere over min størrelse, men den var altså skredet i den forkerte retning”, husker Leif Greibe.

Leif Greibe, 56, pianist og kapelmester.

Bor i villa i Helsingør med hustru og otteårig søn.

Før var chips og rødvin en belønning. Nu opfatter Leif Greibe det nærmest som en straf.

Han så pludselig sig selv udefra som midaldrende og småfed. Og erkendte at der måtte gøres noget:

”Under corona var jeg hjemsendt. I den forbindelse tænkte jeg, at der måtte gøres noget. Jeg har aldrig været sportsmand og har ikke brudt mig om at løbe. At gå i fitnesscenter har også været en fiasko”.

I stedet købte Leif Greibe en kondicykel og en romaskine, som han installerede i kælderen. Hurtigt greb det om sig, så han udvidede sit motionscenter med vægte og multimaskine. At få sit eget fungerede for ham og har gjort det siden:

”Jeg er kommet ind i en god rytme. Efter at have afleveret min søn i skole om morgenen har jeg halvanden time, før jeg kører på arbejde. Den tid bruger jeg til træning”.

 

At Leif Greibe over et par år har tabt 18 kg skyldes ikke alene motion og styrketræning. Udover at skære de usunde aftenvaner væk er hans engagement i egen sundhed nemlig taget til et nyt niveau.

”En ven forærede mig bogen ”Life Span” (”Levetid”) af en amerikansk professor. Bogen handler om, at alderdom som en sygdom, vi alle får, og hvad vi kan gøre for at forebygge den”, forklarer Leif Greibe.

Den daglige fastekur

Fra bogen lærte Leif Greibe, at faste er en god måde at stresse kroppen og dermed genopbygge celler.

”At jeg begyndte at interessere mig for, hvordan man opnår en høj alder hænger jo sammen med vægttab, velbefindende og et bedre udseende. Jeg er også blevet gladere og har nemmere ved at komme op om morgenen. Og så har jeg fået blod på tanden til at gøre sundhed til en slags hobby, hvor jeg nørder med at sætte mig ind i kost og motion”.

Det har betydet en ny livsstil med 16 timers faste og et vindue på otte timer, hvor der må spises. Efter aftensmaden spiser han ikke før til frokost næste dag, for morgenmaden springer han over”.

”At faste bekommer mig vel og giver mig et højere energiniveau. Morgenmad spiser jeg kun i få tilfælde, hvor jeg for eksempel er inviteret til fødselsdagsbrunch”, siger Leif Greibe, som opsøgte diætist Marina Fredskilde for at få hjælp til at sænke sin fedtprocent.

”Min vægt var egentlig ok, men jeg var ikke bevidst nok om kaloriemængden, som hurtigt løb op. Jeg lagde mærke til, at jeg nemt kom til at indhente ugens kalorieunderskud i weekenden, hvor jeg ville forkæle mig selv. Derfor sagde jeg endegyldigt farvel til fredagschips”, fortæller Leif Greibe.

Selv om han er blevet mere opmærksom på at spise sundt, kører han stadig til McDonalds med sønnen, når de har været i svømmehallen.

Tricks til en sundere livsstil

Det løber hurtigt op, hvis man tager en ekstra portion aftensmad. Vent 20 minutter efter første portion og overvej, om du har brug for endnu en.

Overvej om slik og chips virkelig er nødvendigt. Måske behøver du ikke snacks?

Vær selektiv: Måske er det ikke værd at spise en kedelig kage til en reception?

Den eneste motion, der batter, er den man kan holde ud og som gør en glad og stolt.

Det eneste, der slanker, er bevægelse kombineret med at spise mindre og sundere. Har du skavanker som svøm, gå eller cykel. Det giver samtidig et mentalt frirum.