Ud at se på vingårde!

Ud at se på vingårde

Rundvisninger på regionens mange vingårde, i marker og vinerier med efterfølgende vinsmagning. Eller hvad med selv at give et nap med ved høsten af sæsonens blå og grønne druer..

Gård kendt fra tv

Kelleris Vingård på Kellerisvej 78 ved Humlebæk har været drevet siden 2001 af ægteparret Hartvig Jensen. Vingården, kendt fra Sommerdahl på TV2 Charlie, fremtræder i fransk stil og har 4.200 vinstokke – svarende til seks km vinespalier – på en sydøst-vendt skråning. I 2007 blev udvidet med et underjordisk vineri, hvor alle processer til vinfremstilling foregår. Vingården producerer rødvine og lyserød mousserende vin. Efter aftale kan Kelleris Vingård besøges: Der vil være rundtur i marken, hvor der fortælles som dyrkning og udfordringerne ved dansk vinavl. Turen afsluttes med tur i vineriet og vinsmagning. Prisen pr. person er 250 kr. ved minimum ti personer.

Druer på solbakke

Ørby Vingård ligger på en bakketop på Maglebjergvej 16 i Ørby nord for Helsinge. Her kan man komme på rundvisning, lære vinproduktionens finter at kende og smage stedets prisvindende vine. Vingården råder over 4.000 vinstokke, som dyrkes økologisk. Beliggenheden er 40 meter over havet som det næsthøjeste punkt i landsbyen. Fordelen er, at druerne derved får mere sol, og at der kommer vind og luft til planterne. Ørby Vingård blev grundlagt i 2007 af Birthe og Søren Søndergaard, som var været autoforhandlere men drømte om at få egen vingård. Gårdens første høst kom på flasker i 2012. Rundvisninger og vinsmagninger findes på hjemmesiden.

Naturlig orangevin

Kollerødgård på Smidstrupvej 104 ved Græsted drager nytte af det kystnære miljø, som er optimalt til dyrkning af vin. I 2020 blev de første vinstokke sat, og nu kan man købe dette års vin fra Kollerødgårds egne druer. Det er hvidvin, rosé og orangevin (hvor drueskallerne ikke fjernes). Produktionen foregår på naturens præmisser uden indblanding og uden tilsætning. Vinene laves på både blå og grønne druer, som er håndplukkede og håndsorterede. Vinen sælges direkte fra gården, hvor der også vises rundt og holdes smagninger af egne produkter. Kontakt gården for aftale.

Hjælp med høsten

Vingården Garbolund på Helsingevej 7 i Annisse tilbyder rundvisninger efter aftale. Dertil kommer tilbud om at deltage i årets vinhøst alle weekender i oktober mellem kl. 9.30 og 13. Begge dele kræver tilmelding. Garbolunds vinmark ligger på sydsiden af bakken, Baunen. Vinstokkene vokser således med rødderne i helligt vand. Ved foden af bakken løber nemlig den hellige Snokilde, som i dag er drænlagt. Ifølge sagnet velsignede Abbed Vilhelm fra Æbelholt Kloster kilden, så dens vand fik lægende egenskaber. Dronning Margrethe den første ejede jorden, og det var hendes hensigt at opføre et nonnekloster, hvilket dog blev opgivet. Vinmarken er plantet i 2003 og har i dag 7.350 vinstokke på tre hektarer land.

6 forskellige sorter

Annisse Vingård på Præstevej 89 ved Helsinge råder over vinmarker, produktionslokaler og vinbutik. Der dyrkes især de blå vinsorter Regent, Rondo, Castel samt de grønne Orion, Solaris og Zalas Perle. Der tilbydes smagninger af egne vine samt rundvisninger, hvor ejerparret Dorte og Niels Frees vises, hvordan vinen fremstilles, og hvordan gården ser ud. Annisse Vingård er med i sammenslutningen Nordsjællands Vinvej, som tilbyder rundture på vingårde med smagninger.

Fælles om passion

Frederiksborg Vin er en andelsforening af mennesker med passion for at dyrke vin. Deres vinmark ligger naturskønt på en skråning i landsbyen Harløse ved Hillerød. Foreningen blev dannet i år 2000, da det blev tilladt at producere vin kommercielt af dansk dyrkede druer. Lige siden er det blevet til mange flasker rødvin og rosé skabt af sorter som Bolero, Regent og Léon Millot. I efterårsferien holder Frederiksborg Vin åbent for gårdsalg hver søndag kl. 11-13. Rundvisning i mark og vineri med efterfølgende smagning for større eller mindre grupper bestilles i forvejen.

Til top-restauranter

Vexebo Vin på Veksebovej 9 ved Fredensborg står bag økologisk naturvin solgt til top-restauranter som Geranium, Relæ og Kadeau. Vexebo laver hvidvin, orangevin og rosé på sorter som Monarch og Johanniter. Druerne håndplukkes nænsomt og vinificeres på vildgær uden brug af svovl. Besøg modtages på marken med 2.300 stokke. Det sker efter aftale, og der er naturligvis smagning af de gyldne dråber.

En af landets ældste

Domain Aalsgaard på Ålsgårde Stationsvej 13 i Ålsgårde er en af områdets ældste, som svenske Lars Hagerman står for. Første vinstok blev plantet på en sydvendt mark allerede i 1975, og først i 1980´erne tog vindyrkningen fart. Nu dyrkes fem hvidvinssorter på knap 0,7 hektar med 2.000 vinstokke. Stedet er et populært udflugtsmål, og rundvisninger arrangeres efter aftale. På en tur gennem vinmarken fortælles om vinplanten, årets gang i marken, og hvordan druerne bliver til vin. Der sluttes af med smagsprøver. Rundvisning og smagning koster 100 kr. pr. person for 8-20 gæster.