Ud at lufte poderne

Ud og lufte poderne

Der kan blive behov for en udflugt væk fra sommerhuset for at beskæftige børnene, især hvis vejret ikke er det bedste. Her er nogle forslag til, hvor turen kan gå hen i nærheden af Nordkysten. En enkelt er helt på Lolland, men så er den til gengæld både ny og imponerende!

Ud og bruge noget energi

Skal ungerne ud og brænde noget krudt af, er strandlegepladsen ved Hornbæk Havn en oplagt mulighed. Legepladsen har eksisteret siden 2010 og er gratis at besøge. På et underlag af sand er det muligt at klatre, gynge, bygge, balancere, lege kaptajn på eget skib og spionere gennem teleskoper. Siddende på en sten kan man møde sælen Luffe skåret ud af rødeg. Desuden er der mågen Jonathan, som er strandens maskot. Legepladsen er videreudviklet ved lokale initiativer, der har tilføjet små elementer her og der. Der afholdes Blå Flag-arrangementer på legepladsen, som Øresundsakvariet i Helsingør står for. Det kan blandt andet være superviseret jagt efter vanddyr ved vandkanten.

Bondegård med dyrebørn

Bondegårdsbesøg er en sikker vinder for børn i sommerlandet, og der er flere muligheder, som blandt listes op på www.visitnordsjaelland.dk En af dem er klassikeren Smidstrup Farmen på Helsingevej 38. Det er en stråtækt gård fra 1850, hvor danske husdyr kan opleves i en lille varieret bestand til en entrepris på 100 kr. for voksne og 50 kr. for børn. De besøgende kan komme helt tæt på dyrene, som er tamme og kan klappes og rides på. Der er også kalve, kid, lam, føl, ællinger og andre dyreunger samt mulighed for en ridetur på pony og leg på gårdens naturlegeplads. Åbningstider er tirsdag-torsdag kl. 10-14.

Historie set i børnehøjde

Frederiksborg Slot byder sommeren igennem på mange oplevelser i børnehøjde. Besøg for eksempel Christian d. 4. `s gamle vinkælder, deltag i museets ferieaktiviteter, som kan ses på hjemmesiden, eller gå på opdagelse med den digitale guide og deltag i sporlege. Sidstnævnte består af forskellige temaer og henvender sig til 6-12-årige. Det kan være billedjagt med opgaver til at udforske museets malerier eller via en quiz blive klogere på kongens familie, krige, riger og klæder. Der er også mulighed for at prøve at skrive med fjer og pen, klæde sig ud i renæssancetøj og rustninger i aktivitetsrummet og opleve udstilling om C4 som barn. Børn under 18 år kommer gratis ind, mens deres forældre betaler 110 kr.

Klap en fisk på havnen

Klap en fisk-arrangementet på Hundested Havn åbnes endnu engang i år. Her kan børn og voksne på en 75 m2 flydende platform med to lavvandede rørebassiner komme i nærkontakt med fladfisk og krabber. Hver morgen hentes forskellige fiskearter ind fra Kattegat og Isefjord af lokale fiskere. Anlægget er døgnåbent, så man kan besøge det, når man vil frem til slutningen af oktober. Der kan ligge net over bassinerne, som man selv skal fjerne og lægge på igen, når man forlader stedet. Få skridt væk på Kajgaden 7 kan man opleve den årlige sandskulpturfestival med meterhøje skulpturer under temaet ”Der var engang”.

Frygtindgydende kæmper

Knuthenborg Safaripark på Lolland har netop åbnet et 1.000 m2 Evolutionsmuseum med ægte skeletter af dinosaurer fra Permtiden og istiden. Museet dækker 300 millioner års udviklingshistorie blandt vore tidligste forfædre, der levede i vand, tilpassede sig livet på land og udviklede sig til mennesker. Flere af fossilerne har museet selv været med til at udgrave i Wyoming, U.S.A., og den samlede værdi af de udstillede skeletter udgør et trecifret millionbeløb. En hovedattraktion er allosauren Big Joe, som er en ni meter lang, halvandet ton tung frygtindgydende kødæder fra Juratiden for 155 millioner år siden. Det er det mest velbevarede skelet, der nogensinde er fundet. Dagsbillet for voksne koster 159 kr. og 99 kr. for børn.

Prøv kunst på egen hånd

Gennem en lang årrække har børn haft adgang til eget børnehus med kreative udfoldelser på kunstmuseet Louisiana i Humlebæk. Her kan børn fra 4 til 16 år tegne, male og modellere og gå kunstnere og arkitekter i bedene hjulpet på vej af børnehusets kunstformidlere. Der arbejdes med aktiviteter, som tager udgangspunkt i aktuelle udstillinger og Louisianas faste samling. Det kan være abstrakt med dyr af ler lige som Max Ernst. Eller at lade malingen dryppe og flyde på papiret som Sam Francis.  Eller bygge små møbler med limpistol og pap som Pipilotti Rist. Ved selv at få fingre i materialerne med inspirationen lige ved hånden får børnene et ligefremt og afslappet forhold til kunsten. Museet har åbent alle dage bortset fra mandag. De mindste skal følges af en voksen. Børn op til 18 år betaler ikke billet. For voksne er entreprisen 145 kr.