Øl er også kultur

,

Øl er også kultur

Til september fylder Danske Øl-entusiaster 25 år. Foreningen har skubbet til tidsånden hvor håndbryg fremstillet i privat regi, mikrobryggerier og specialøl har givet standardvarer kamp til stregen.

Danske Øl-entusiaster har haft stor succes med at opnå sine mål, siden foreningen blev stiftet i 1998.  De nu 8.600 øl-entusiaster arbejder nemlig for udbredelse af og kendskab til kvalitetsøl og for et mangfoldigt udbud af bryggerier og øltyper. For slet ikke at tale om at oplyse og skabe debat om øl og støtte og stimulere håndbrygning (øl fremstillet i privat regi) og dansk bryggekunst m.m. på mikrobryggerier.

Det er endda lykkedes foreningen at få plads i Forbrugerrådet og i en europæisk ølforbruger-organisation. På den måde kan de ølglade være med til at forbedre vilkårene for forbrugere, bryghuse, importører og forhandlere. Foreningen er uafhængig af kommercielle interesser og arbejder for størst mulig udbredelse af og udvalg af øl i danske butikker, barer og restauranter. Danske Øl-entusiaster har mange lokalafdelinger, herunder den i Odense, som stadig holder til på værtshuset Carlsens Kvarter, hvor hovedforeningen blev stiftet for snart 25 år siden.

Kvalitetsøl og alkoholfrie alternativer optager de 8.600 medlemmer af den snart 25 år gamle forening, Danske Øl-entusiaster, som blev stiftet på et stadigt eksisterende værtshus i Odense.

Mange mærkedage

Danske Øl-entusiaster har skabt mange mærkedage og traditioner, de fejrer, foruden at deltage i øl-events landet over. Der er eksempelvis Øllets Dag den første lørdag i september, der siden 2006 er holdt i samarbejde med Bryggeriforeningen. Øllets Dag afholdes i flere danske byer hvor både bryggerier, barer og lokalafdelinger holder forskellige øl-arrangementer i den anledning. Danske Øl-entusiaster har desuden siden 1999 kåret Årets Danske Ølnyhed blandt de øl, der er udsendt det forgangne år, og her kan alle medlemmer stemme. Mange vindere kommer fra mikrobryggerier, men Carlsberg har også været vinder et par gange. Siden 2003 har foreningen også kåret Årets Danske Bryggeri, som foruden mikrobryggerier har været etablerede steder som Mikkeler og Thisted Bryghus.

Øl-entusiasterne ligger ikke på den lade side. De udgiver seks gange årligt medlemsbladet ØLentusiasteN og holder en tredages ølfestival i Lokomotivværkstedet i København med 14.000 besøgende og 1.200 forskellige øl fra danske og udenlandske bryggerier.  Desuden har der været holdt øl-festival i flere større byer. Den danske Ølpris uddeles til person, organisation eller virksomhed, som har gjort en særlig indsats for at vise mangfoldighed og spændvidde i øllets verden. Og så er der Dansk Ølmærke, som kvalitetsmærker værtshuse baseret på medlemmernes anmeldelser. Diplomet viser øl-elskere vej til værtshuse, hvor øllet behandles godt, og så motiverer det ejerne til at højne øl-udvalget og respekten for det gode øl.

”Vi går ind for kvalitet frem for kvantitet i øl og dyrker de eksklusive øltyper. Desuden forventer vi, at vore repræsentanter er sobre, og ølsmagning foregår altid med små smagsprøver. Vi har stadig meget at kæmpe for, blandt fordi restauranter prioriterer vinen og kun giver øldrikkere få valgmuligheder”.

Klaus Rehkopff, landsformand for Danske Øl-entusiaster siden 2019.