Sommer, sol og sommerfortsæt

Sommer, sol og sommerfortsæt

Skab positiv forandring i solen

Endelig er sommerferien her, hvor vi kan slappe af og nyde det (forhåbentlig) gode vejr på staycation herhjemme eller på en tur til Italien. Sommeren er et af de tidspunkter, der skærer året i to halvdele – den anden er nytåret. Det er her, børnene er midtimellem to klasser, her vi holder en lang pause fra arbejdet, og her vi ofte lader op uden egentlig højtid som jul eller nytår, men udelukkende med ferie og afslapning som formål.

Det betyder også, at det er her, vi virkelig får ro på og mulighed for at mærke efter i krop og sind. Derfor giver det faktisk rigtig god mening at tale om sommerforsætter og måske endda endnu bedre mening end det populære nytårsforsæt. Vi har nemlig god tid til at skabe positive forandringer i vores liv lige fra vores vaner og livsstil til vores generelle velbefindende og gøre forberedelser til at holde fast.

Ro til at sætte nye mål

Vi har talt med erhvervscoach Anne Back, der om nogen ved, hvordan man inspirerer andre til at mærke efter og få det så godt som muligt.

”Ofte byder vores sommerferie på god tid og masser af ro til at reflektere over, hvad vi gerne vil forandre i vores liv. Samtidig får vi som regel taget nogle gode snakke med vores familie, ægtefælle og venner om, hvordan vi ønsker, at den kommende tid skal se ud for os. Den refleksion og de samtaler er med til at sikre, at vi holder fokus på vores mål og drømme, fordi vi får taget stilling til, hvordan vi rent faktisk kommer i mål, når hverdagen rammer igen,” siger Anne Back.

Ifølge Anne Back betyder det også rigtigt meget, at solen skinner, at der er lyst, og at vi allerede i løbet af foråret har tanket godt op på sol og god energi. Modsat til nytår, hvor det er koldt, gråt, og vi netop har haft mange sammenkomster og forpligtelser.

”De fleste af os vil typisk have mere energi på den anden side af sommerferien, end vi har, når vi juleferien slutter. Og den gode energi er en god bølge at ride på, når man skal forandre ting i sit liv.

Samtidig ved vi, at når sensommeren og efteråret kommer over os, er der en tendens til, at vi som mennesker kigger mere indad og foretager os ting, som er mere indadvendte. Den tendens kan være en kærkommen ”hjælper”, når vi har brug for at prioritere os selv og tage vores drømme og mål alvorligt – ganske enkelt fordi der er bedre tid og luft til at lægge kræfter i vores egne ”projekter” hen over efteråret.”

Hvad kan du gøre

Anne Back slår fast, at det vigtigste er at sætte ord på, hvad man vil forandre. Om det handler om andre arbejdsopgaver, personlig udvikling eller mere overskud i hverdagen. Her er et sommerforsæt et godt udgangspunkt. Skriv det ned sort på hvidt, da det på den måde bliver muligt at forankre sine mål.

Derefter handler det om at lægge en plan for, hvornår og hvordan forandringen skal ske. Hvornår skal du for eksempel snakke med din chef, og hvad skal du sige, hvilke kurser kan du tage, eller hvilke venner vil du gerne se mere til, og hvordan kan I ses mere?

”De konkrete, ”to dos” er afgørende for, at du kommer i mål. Du skal ganske enkelt have en strategi for, hvordan du undgår, at automatpiloten sætter ind, så du ikke glemmer alle dine gode intentioner, når ferien er slut. Skriv eventuelt ned, hvorfor denne forandring er vigtig for dig, og hvad den vil give dig. Det er med til at motivere dig undervejs. Og så er det jo altid godt med et heppekor – for eksempel i form af en god ven, som du aftaler at give en status af og til.”