Kirkens mest hektiske måned

December er en af årets travleste i kirken med gudstjenester, skole- og ældrearrangementer. Dåb efter jul og et kirkebryllup nytårsaften kan der dog blive plads til!

Der er nok at se til i Helleruplund Kirke i december med blandt andet jule- og nytårsgudstjenester og juleafslutninger i kirken for områdets skoler.

Drop In-dåb og ditto vielser er for en tid sat på standby i Helleruplund Kirke på Bernstorffsvej og i kommunens øvrige kirker. Såvel kirken som menigheden står nemlig midt i én af årets travleste perioder, hvor såvel privatpersoner som kirken har travlt. Det sidste kan kordegn Lars Phister fortælle detaljeret om:

Som kordegn har Lars Phister, Helleruplund Kirke, rigeligt at se til i december: Der er både julearrangementer, skoleafslutninger og gudstjeneste til jul og nytår.

”Det ekstra i form af for eksempel babysalmesang udgår i december, hvor der er rigeligt at se til i form af før-julearrangementer, jule- og nytårsgudstjeneste og skoleafslutninger for både kommunale og private skoler lige op til jul”.

I december tilbyder kirken også et arrangement med servering af æbleskiver og kaffe for de ældre, mens spaghetti-gudstjenester for familier midt på ugen i juleperioden springes over:

”Der er selvfølgelig konfirmandundervisning og andre begivenheder, vi normalt har. Det gælder også en lørdag med barnedåb, som er den første lørdag i måneden, og som allerede er afholdt”, forklarer Lars Phister.

Hellerup Kirke på Margrethevej tilbyder lige som Helleruplund Kirke på Bernstorffsvej hele fem gudstjenester mellem 24. december og 1. januar.

Selv om det er sparsomt med vielser i julemåneden, er det ikke usædvanligt, at forældre ønsker at holde barnedåb mellem jul og nytår. Og så er der opstået en skik med at blive gift nytårsaftensdag. Det siger kirken ja til, hvis der ellers er plads.

Lars Phister har været kordegn i Helleruplund Kirke 27 år og har oplevet, hvordan samfundet i den tid har ændret sig. Spaghettigudstjeneste, lørdagsdåb og babysalmesang fandtes ikke i kirken dengang i 90´erne, husker han:

”Samfundet har jo ændret sig. På nogle punkter har det givet mere arbejde, på andre mindre. Med computerens indtog er kontorarbejdet blevet lettere. For eksempel skal vi ikke føre kirkebøger i hånden længere, for nu foregår alt online og kræver i øvrigt ikke altid personligt fremmøde”.

Hvad er forskellen?

På højmesse og gudstjeneste? Førstnævnte er betegnelse for den gudstjeneste, som afholdes i kirken om formiddagen på søn- og helligdage. Det er Folkekirkens standardgudstjeneste. Gudstjeneste er en bredere betegnelse der, foruden højmessen, kan dække over en række forskellige gudstjenesteformer for eksempel eftermiddag og aften.