Shop fra sofaen elller i butikken?

Det er fristende at sidde hjemme bag skærmen og bestille alle varerne på nettet. Det er der også mange, der gør, men heldigvis er der også stadig mange, der besøger de fysiske butikker. Det viser sig også, at der igen åbner flere nye fysiske butikker rundt omkring i Danmark, og EjendomDanmark har set en stigning af udlejede butikslokaler. En rapport, som er udarbejdet af analysevirksomheden KPMG, viser overraskende, at kunderne elsker at vende tilbage til de fysiske butikker, og at størstedelen af julehandlen kommer til at foregå fysisk. Det er især det sociale aspekt, og at man fysisk kan mærke stemningen og røre ved produkterne, der gør det.

Men hvad er fordelene ved fysisk juleshopping og online-shopping, og hvad skal du huske? Vi ser nærmere på fordele og ulemper, så du kan shoppe trygt – for det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet.

Fordele ved online-shopping

Spring køen over

Du kan springe køen over og gå direkte til kassen, når du har fundet det, du vil købe. Du behøver heller ikke løbe fra butik til butik, men kan skifte mellem butikkerne med et enkelt klik.

Shop uden for landets grænser

Internettet kan bringe dig vidt omkring, og det gælder også, når du køber julegaver. Udvalget kan være anderledes og priserne nogle gange lidt billigere. Her kan du sagtens tage en tur til Tyskland, Sverige, London, Paris eller endda USA. Husk, at der kommer told oven i, hvis du køber uden for EU, og at forsendelsen ofte tager længere tid fra udlandet. Læs altid om shoppen har gode anmeldelser på for eksempel Trustpilotfysiske eller shop via større, kendte webshops.

Tilbud og udvalg

Når du shopper online, er der ofte rabatkoder og andre tilbud, end når du shopper i den fysiske butik. Desuden er udvalget ofte større i onlinebutikker.

Ulemper ved online-shopping

Ventetid og pasform

To af de største ulemper ved at shoppe online er, at du ikke kan fornemme størrelsen på forhånd, og at du skal vente på, at pakken bliver sendt til dig. Noget, som især ved juletid giver anledning til store bekymringer, da der er travlt hos pakkebudene, og der kan være forsinkelser.

Læg fragt oveni

Selvom du skal betale for benzin hen til butikken, skal du også lægge fragt til prisen, når du shopper online. Så medmindre du kan købe alt samme sted, kan det hurtigt løbe op i fragtpriser.

Mere skærmtid

Hvis du i forvejen bruger skærmen meget, så kan du hurtigt lægge et par timer oveni, hvis du køber gaverne online.

Fordele ved at shoppe i en fysisk butik

Personlig hjælp

Hvis du ikke helt ved, hvad du skal give, så kan personalet i butikkerne være en stor hjælp. Fortæl blot lidt om den, du skal give en gave til, og så får du hurtigt en række idéer til nye produkter, trends eller gode klassikere.

Indpakning

De fleste fysiske butikker tilbyder stadig indpakning. Så hvis du køber gaverne i butikkerne, så er indpakningen klaret med det samme. Samtidig sparer du miljøet for en hel masse emballage i forbindelse med forsendelse.

Godt for miljøet

Hvis du har mulighed for at samle dine indkøb, så det kun kræver en køretur til storcentret eller indkøbsgaden, sparer du miljøet for fragt af en hel masse forskellige varer, der skal bringes til din hoveddør. Endnu bedre er det, hvis du tager bussen eller cyklen.

Støt lokalsamfundet og bymiljøet

Ved at tage en tur ned til de fysiske butikker er du med til at holde liv i bymiljøet og lokalsamfundet. Det betyder faktisk langt mere, end du tror.

Ulemper ved at shoppe i en fysisk butik

Udsolgte varer

Når du går ind i en fysisk butik, kan du ikke altid være sikker på om den vare, du skal have, er udsolgt eller ej.

Prisoverblik

Det kan være svært at sammenligne priserne i de fysiske butikker med hinanden og få et hurtigt overblik. Nogle gange kræver det et par ture frem og tilbage mellem butikkerne, før du beslutter dig.

Tidskrævende

Især i juletiden kan det være meget tidskrævende at shoppe i en fysisk butik. Der er mange mennesker og køen, er lang. Så det er en god idé med god tid – julegaverne i den fysiske butik kan ikke bare klares i frokostpausen.