Gilbjerg Hoved…

Det er kendt som stedet med en fabelagtig udsigt og Sjællands nordligste punkt (ikke helt korrekt), men Gilbjerg Hoved og omgivelser kan også byde på en skøn café, et autentisk badehotel, historiske sten samt en vidunderlig og beskyttet natur. 

Gilbjerg Hoved er ikke langt fra at være Sjællands nordligste punkt, men skal man være helt nøjagtig, er det nordligste punkt stranden ved Gilbjergstien, som man når ved at gå ned ad Vibenhusvej. Området ved Gilbjerg Hoved ligger som en grøn oase mellem Gillelejes villaer og Smidstrups sommerhuse. Her er fredet 25 hektar i 1950-erne, og 40 hektar er udvalgt som Natura200-område. Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Gilbjerg Hoved, der skråner 33 meter over Kattegat har en hel særlig vegetation og dyreliv, der gør området fredningsværdigt.

Café i første række til vandet
Færdsel i det fredede område foregår først og fremmest ad stien mellem Gilbjerg Hoved og Gilleleje Havn. Men man bør ikke stoppe sin vandretur her og i stedet gå lidt længere for at få nogle flere skønne oplevelser. Her ligger nemlig en lille perle i form af Café Kystgaarden. Her er det muligt at enten nyde noget let mad indenfor i hyggelige omgivelser, eller på en af de to terrasser med en unik udsigt over Kattegat. Udsigten byder på både Kullen og Kattegats blå vand og er et af de absolut få steder på Nordkysten, hvor man sidder så tæt på vandet. I caféen kan man få smørrebrød og sandwich til frokost (og i en høj kvalitet kan jeg berette, red) samt lækre kager, Hansen Is og en masse god drikkelse. Café Kystgaarden er en del af Kysthusene, som er et ferie- og konferencecenter, men der er åbent for alle gæster lørdag og søndag fra kl. 11.00- 17.00. Lige ved Kysthusenes konferencelokaler ligger feriecentret Danland samt flere aktivitetsmulighed som minigolf og en udendørs og indendørs pool samt fitnesscenter. Det er dog kun den nyopførte og fine minigolfbane, der er åbent for alle – prisen er 60 kr. for en runde med rigtigt rullegræs som underlag. Fitnesscentret kan man dog købe et abonnement til, hvis man har sommerhus i nærheden, eller hvis man er medlem af Gilleleje Fitness.

Gilleleje Badehotel

Et andet sted, der varmt kan anbefales, er Gilleleje Badehotel på den anden side af Gilbjerg Hoved over mod Gilleleje. Det hvide hovedhus med blåmalede balkoner blev opført i 1908 på grunden, hvor der har været pensionat siden 1895, og netop atmosfæren fra begyndelsen af 1900-tallet er bevaret gennem den nænsomme renovering af hotellet, som er sket gennem tiden. Her er lyst og venligt overalt med svenskinspirerede møbler, kurveflet og mønstrede tapeter med almueblå og hvid som de gennemgående farver. Samt en fantastisk udsigt ud over Kattegat.

Heste slæbte sten op til udkigspunkt
Hvis man blot er naturentusiast, er vandreturen omkring Gilbjerg Hoved og det fredede område en anbefaling værd i sig selv. Ved Gilbjerg Hoved ses på et lille plateau, Gilbjergstenen, der har form som en stol. Gilbjergstenen er en grå gnejs bjergart. Den er fundet på stranden for mere end hundrede år siden og af heste slæbt op på sin nuværende plads. Der kan man sidde og nyde udsigten, der i klart vejr er imponerende med Hesselø og Kullen i baggrunden og den intensive skibstrafik til og fra Sundet i mellemgrunden. Lidt derfra er rejst en mindesten for Kierkegaard med ordene ” Hvad er sandhed andet end en leven for en idee”. Filosoffen nød stedet og brugte en del tid på at tænke over livet, gætter vi, der.

Overalt i områder finder man urørt natur og græssende kreaturer. På vandringen kommer man også forbi Solsortesøen, som er dannet i sidste istid. Som navnet hentyder til, er søen ynglested for mange småfugle, og nattergalens sang kan høres i løbet af sommeren. Solsortesøen er også et godt sted at kigge på skrubtudser og stor og lille vandsalamander. Så tøv ikke med at tage på tur til Gilbjerg Hoved og omegn, det er et skønt område med en masse at byde på!