På vej mod en smartere verden

Singapore er nummer et på listen over de byer i verden, der er længst fremme, når det kommer til at være en Smart City. Men Danmark er lige i hælene, hvor København har status af at være den syvende smarteste by i verden i 2021.

Forestil dig en by, hvor alt taler sammen digitalt. Hvor teknologi kan være med til at forbedre alt fra transport til sundhedsplejen og ikke mindst miljøet. Hvor bilerne kører rundt af sig selv, og der aldrig er kø på vejen, og kun sjældent sker ulykker. En by, hvor alle i nærheden får en besked, hvis du er faldet om eller kommet til skade, så de straks kan komme og hjælpe, eller hvor overvågningskameraer opfanger vold på gaden og straks sender besked til politiet. Sådan en by er Singapore. Nogle af teknologierne er stadig på prototypestadiet, mens andre er ført ud i livet. Der bliver testet på livet løs med dronelevering af pakker, new age-landbrug og talende overflader overalt, der kan give dig den information, du har brug for. En stor del af den nye teknologi skal være med til at gøre byerne mere bæredygtige. I Singapore satte regeringen i 2010 sig nemlig det mål, at de ville være verdens første Smart Nation. Et sted, hvor ”alle er forbundet med alting, overalt og hele tiden”, og som via teknologi vil forbedre livet for alle landets borgere. En by fyldt med muligheder og ganske få begrænsninger.

Singapore er af flere blevet kaldt for Asiens Silicon Valley, og her er en meget høj koncentration af start-up virksomheder, der konstant arbejder på at forbedre og udvikle ny teknologi. Bredbåndshastigheden er blandt de hurtigste i verden, og det samme er mobilnettet, hvilket egner sig perfekt til BIG‐data forretninger. Børnene bliver endda undervist i teknologi i børnehaven og skolen, fra de er helt små – dog hele tiden med henblik på at undgå for meget skærmtid. Samtidig underviser man også de ældre i at bruge den nye teknologi.

En af grundene til, at det har været så let for Singapore at føre idéen ud i livet, er, at den er både en by og en stat på én gang. Vejen fra idé til beslutningstagere er ikke lang, og hele landet har været let at dække rent teknologisk på grund af sin forholdsvis lille størrelse.

De største udfordringer

Som generationerne skifter, bliver flere og flere ældre trygge ved ny teknologi, og snart har de fleste kendskab til smartphones og tablets som en del af deres hverdag. Det gør det lettere at inddrage alle og gøre et land til en smart nation. Én af de største udfordringer er dog stadig privatliv og sikkerhed. For det er helt sikkert, at vi overlader en masse af vores private oplysninger til teknologien samtidig med, at vi er nødt til at give adgang til vores privatliv, vores færden og forbrug med videre, hvis en smart nation skal kunne fungere. Der vil være mange, der stiller spørgsmål til, hvordan den data, der bliver indsamlet, vil kunne blive brugt, og hvordan man kan forblive anonym i en så teknologistyret verden.

Danmark som smart nation

Danmark er faktisk et af de lande i verden, der er godt på vej til at blive en smart nation. Vi er allerede godt på vej, når det kommer til teknologi med mobile betalingsformer, overvågning af ældre og syge, som kommunikerer direkte med plejepersonalet og digitale ID-løsninger samt høj datasikkerhed. En del af infrastrukturen er ved at blive omdannet til el, og vi kan leje biler, el-cykler og løbehjul blot ved hjælp af vores telefon, og vi kan gå hen til en pakkeboks og åbne den ved et tryk i en app. Danmark har en fordel ved at være et lille land, hvor det er forholdsvis let at integrere nye systemer og beslutninger. Flere byer i Danmark arbejder allerede nu på at blive Smart Cities.

Få et overblik over kommunernes intelligente løsninger på www.smarterdenmark.kl.dk, og se, hvor langt Danmark er kommet.

Kuriøse opfindelser, de arbejder på i Singapore:

  • Et ur, der kan måle dine behov for næring, så du kan skræddersy din mad til dine behov
  • Kunstigt fremstillet mad, der giver præcis den næring, der er brug for og samtidig er både flot og smager godt. Maden printes simpelthen af en 3D-printer
  • Talende tapeter og overflader med indbyggede mikrofoner
  • Trådløs strøm via radiofrekvenser