Gode råd inden du køber en pejs

En lækker pejs er smuk og funktionel i boligen, og vi giver dig en række gode råd fra en pejseekspert inden du anskaffer dig en pejseindsats til at holde varmen om vinteren.   

Det er efterhånden blevet vinter, og vi danskere elsker at holde varmen fra en levende eller digital ild fra en af de efterhånden mange pejsetyper på markedet. Stort alle de nye pejse er smukt designet pejseindsatser, der med deres minimalistiske design passer perfekt til den moderne bolig. Der findes to former for pejseindsatse – indbygningspejsen, som kan sættes direkte ind i et hul eller i en eksisterende åben pejs, eller en opbygningspejs, hvor man bygger muren op omkring pejsen. Vi giver her nogle gode råd fra Yvan Teillet fra Philippejse, inden man køber sin nye pejs, hvad enten det er en almindelig pejseindsats, gaspejs, biopejs eller elpejs. Uanset hvilken udgave, man vælger, er det meget vigtigt, at man altid følger brugsanvisninger og installationsvejledninger!   

Hvad er behovet
Tænder du på en almindelig pejs, gaspejs, en ethanolpejs eller en elektriskpejs? Kært barn har mange navne, men disse pejse har forskellige fordele i din bolig. Spørgsmålet er, hvad pejsen skal kunne, og hvordan du betjener den. Her skal man, hvis man vælger en klassisk pejs, hvor der fyres med træ, bøvle med optænding, anskaffelse af træ og vedligeholdelse af pejsen. De nye pejse udnytter til gengæld brændet langt bedre end de gamle pejse. El-, bio- og gaspejse er nemmere at bruge. Gaspejsen kan for eksempel styres med en fjernbetjening eller app, og man skal ’blot’ sørge for at skifte gasflaske, når det er nødvendigt. I en biopejs skal man hælde det nødvendige brændstof på, og så ellers selv regulere pejsen.  

Skal den være din primære eller sekundære varmekilde? Er din bolig dårligt isoleret, er en pejseløsning lige til højrebenet, mens valget af en pejs til en godt isoleret bolig mere handler om hygge og smukt design. For en stor en pejs i forhold til rummet kan være svær at fyre op i, da det kræver meget brænde for at fyre miljøvenligt og holde ruden ren. Så kend din boligs varme- og isoleringskapacitet, inden du køber.  

Helst i centrum
Langt de fleste vælger at få pejsen installeret i sin dagligstue, hvor der er god plads, og hvor den rent indretningsmæssigt ofte falder godt ind. Men i dag er køkkenalrummet ofte et mere populært opholdssted end stuen, og måske pejsen i stedet bør stå der? Det gælder om at se på, hvor man får den bedste varmeudnyttelse. En pejs bør så vidt muligt stå i centrum af boligen, så får man den bedste udnyttelse af varmen. ”Placeringen afhænger naturligvis af skorstenens placering. Derfor er skorstenens placering vigtig at tænke ind i arkitekturen på nybyggeri – med mindre man vælger en ethanolpejs, som ikke kræver skorsten og dermed kan placeres frit,” fortæller Yves Teillet.  

Miljøhensyn
Pejse (og meget højere grad brændeovne) er ikke altid i vælten, når det gælder miljøhensyn. Det er dog noget uretfærdigt, fortæller Yvan Teillet. ”Det er faktisk kun de ældre modeller, der forurener – og det er især brændeovnene, der er synderne. Pejse er slet ikke så slemme, og de nye modeller kan være rigtig fine, man skal dog huske at tage sine forholdsregler og sætte sig grundigt ind i, hvordan man anvender pejsen mest hensigtsmæssigt,” siger han. Går du efter et nyt og svanemærket produkt, er du sikker på, at det lever op til skrappe miljøkrav – især i forhold til partikelforurening og virkningsgrad.  

Skal du have hjælp til installation af pejsen?
Du må gerne selv montere din almindelige pejs, så længe du overholder de gældende lovkrav om sikkerhedsafstand til brændbart materiale m.m. Når pejsen og skorstenen er monteret, skal den kontrolleres af en skorstensfejer, før den må tages i brug. Der medfølger en manual og opsætningsvejledning til den aktuelle model. En gaspejs må man ikke selv montere, her skal der en certificeret VVS- installatør til. Det kræver ingen installation at have en biopejs i sin bolig, da biopejse kræver ingen tilslutning overhovedet, heller ikke til skorsten eller anden aftræk. Elpejsen kræver kun strøm, så den kan man også selv installere.