Kreativ kaffe

,

Hvis du elsker kaffe, skal du nu skænke dig en kop og fortsætte med at læse denne artikel. Den vil berige dig med viden om kaffetrends, som inkluderer både kul,
æg og farveskift.

 

Dalgona-kaffe – en fløjlsagtig drik

Dalgona-kaffe er navnet på en trendy iskaffe, som man ofte ser florere på de sociale medier. Der er tale om en koreansk kaffedrik, som stammer fra den indiske kaffedrik ’phenti hui’. Kaffen har efter sigende fået sit gennembrud på grund af en sydkoreansk skuespiller, der tog Dalgona-kaffen med i et TV-show, og siden da har internettet taget over. Det er en nem og lækker iskaffe, der er hurtig at lave, da den kun kombinerer varmt vand, instant kaffe og iskold mælk (evt. havremælk). Resultatet er en fløjlsagtig drink med et
cremet sødt kaffeskum på toppen.

Prøv selv: Kom kaffepulver, sukker og kogende vand i en skål og pisk med en håndmixer i ca. 2 minutter, eller til skummet er tykt og cremet. Fordel mælk og isterninger i 2 glas og fordel skummet på toppen.

Kaffeøl – også til morgenmad

Du elsker kaffe, og du elsker øl. Det er ikke altid, det lykkes at kombinere to ting, man elsker. Men kaffe og øl fungerer faktisk sammen, da der er nogle smags- og aromaegenskaber ved kaffe, der problemfrit smelter sammen med flere øltyper, særligt mørke, rige maltøl.

De første øl med kaffe blev serveret tilbage i 1990’erne i USA, og nogle af de første kaffeøl blev serveret til morgenmad på cafeer. Da øltrenden fortsatte ind i 2000’erne, begyndte mange bryggerier verden over at brygge deres egne ver-

sioner af kaffeøl. Måden, hvorpå kaffen anvendes i øl-brygningen, varierer – nogle tilføjer tørt kaffegrums under gæringsprocessen, og andre anvender koldbrygget kaffe, fordi kaffen er mere koncentreret end almindelig kaffe, så der er mindre vand, der kan påvirke ølsmagen. I øl med kaffe skal man ikke være urolig for at få koffeinproblemer, da det endelige produkt kun indeholder et par milligram koffein.

Nogle kaffeøl indeholder dog slet ikke rigtig kaffe. Risteblandingen af forskellige cremede slags malt, såsom byg og chokolade, resulterer i en aroma, der minder om kaffe.

Blå americano – brygget på en blomster-kamæleæon

Blue Pea Flower, på dansk sommerfugle-ærteblomsten, er en blomst, som dyrkes i Sydøstasien. Den er blå med blade af hvid og gul og kaldes ’kamæleonen’, fordi den skifter farve afhængigt af, hvilke væsker den kombineres med. Når den mixes med kaffe og mælk, forvandler drikken sig og får en intens blå farve, men når den blandes med citronsyre, får den en violet/lyserød farve. Blomsten har desuden været anvendt som smertestillende middel og til at afhjælpe søvnløshed. Den indeholder også antioxidanter.

Prøv selv: 2 dele espresso, 2 dele af en te lavet af sommerfugle-ærteblomsten, sirup og is.

Nitrokaffe – ’boble-kaffe’

Nitrokaffe er en usædvanlig og forfriskende kaffedrink med en finperlet tekstur, som i de sidste par år er blevet en populær kaffetype, der serveres på mange cafeer og kaffebarer. I et amerikansk supermarked vil man også kunne finde mange forskellige varianter af nitrokaffe med forskellige smage. Drikken minder i konsistensen om fadøl på grund af små bobler, og kan fungere lidt som en Red Bull, men dog som et sundt energiboost. Der er dog hverken sukker eller mælk i denne boble-kaffe. Nitrokaffen er stærk og efter sigende dobbelt så stærk som almindelig kaffe, fordi kaffebønnerne trækker i meget lang tid i vandet. Nitrokaffe laves nemlig på koldbrygget kaffe, som skal trække i 15-20 timer. Den kolde temperatur medfører, at det tager længere tid for smagsstofferne i kaffen at komme ud i vandet, og det efterlader en mindre bitter kaffe. Herefter tilsættes nitrogen, og kaffen skænkes under tryk gennem en ventil med bittesmå huller. Kaffen ender i glasset med en blød og cremet konsistens, der perler på tungen.

Goth-latte – i en kælder sort som kul

Kan du lide at drikke din kaffe sort? Med goth-latte kan du tage det et skridt videre.
Ved at tilføre kaffen aktivt kulstof bliver kaffen nemlig kulsort. Ikke alene ser en goth-latte fantastisk ud, den er også sund og detoxende. Kulstof binder nemlig toksiner og bakterier og har en afgiftende virkning på fordøjelsessystemet. Navnet ’goth’ skyldes den sorte farve, fordi den henviser til stilen ’punk goth’, hvor beklædning og makeup er sort.

Aktivt kul kan købes i helsekostbutikker.

Prøv selv: 2 spsk aktivt kul blandes med en espresso, og varm mælk tilføres på samme måde som en almindelig caffe latte.

Æggelatte – palæo hele vejen

En æggelatte – lyder det klamt? Prøv den, for smagen er alt andet end klam, og den er ovenikøbet genvejen til en kulhydratfri, mættende, cremet og mælkefri drik, som især er velegnet til dem med en sød tand. Drikken kan også anvendes som morgenmad på farten, fordi drikken kan holde én mæt længe. Kaffedrikken er en klassiker i Vietnam, og her serveres den med en topping lavet af rå æggeblomme og sødet kondenseret mælk. På kaffebaren (med eget risteri) ’Round K’ i New York er denne kaffe en signaturdrink. Kaffebaren ligger på Allen Street/Lower East Side og er indrettet med en stemning, der minder om koreanske kaffebarer (dah bahn).

Prøv selv: 1 æg (råt), 2½ dl stærk kaffe, 1-2 spsk kokosolie og evt. lidt usaltet smør. Tilføj evt lidt kanel, vanilje, kardemomme eller kakao.

Cascara som fødevare i EU har desværre haft en meget lang godkendelsesproces, selvom det jo på sin vis burde være ligetil, når vi nu har drukket kaffe i mange hundrede år. I USA og Asien ser man allerede en del spændende produkter lavet på cascara, og det samme vil være tilfældet i Europa, når først lovgivningen er på plads. 

Den næste kaffetrend – kaffe cascara 
Kaffeeksperten tror på …

”Jeg tror cascara har et stort potentiale. Cascara er et biprodukt ved kaffeproduktion, der er lavet på kaffebærrets tørrede skind. Cascara smager godt og har mange af de samme gode egenskaber som almindelig kaffe, da det både har koffein og antioxidanter. I USA og Asien ser man allerede en del spændende produkter lavet på cascara. Man kan lave både te og sodavand med cascara, og der er endda lavet mel, som kan bruges i bagværk og pasta. Det er et fænomen, som trækker tråde til megatrends som sundhed og bæredygtighed, så det er også i tidens ånd”, siger certificeret Q Grader Asser Bøggild Christensen.

jar and tablespoon of ghee (clarified butter) on grained wood

Superfood i kaffen

Superfood er betegnelsen for forskellige råvarer, der er tæt pakket med mineraler, vitaminer og antioxidanter, som nærer vores krop og holder os sunde og stærke. Hvis du tilfører nogle af dem til din kaffe, bringer det din kaffe og dig til et nyt, sundt niveau. Rør dem blot ind i din morgenkaffe, og så er energibomben klar. Nogle varianter smager usædvanligt i starten, men effekten er usædvanligt ’super’ … som navnet antyder.

Kollagen: Når man tilfører kollagen til sin kaffe, får man et skud af proteiner. Kollagen kommer fra dyr, så det er ikke egnet til vegetarer eller veganere. Kollagen opløses let i både varme og kolde væsker og er godt for hår og negle og til at ’smøre’ led og brusk. Tilføj blot en skefuld i din kaffe.

Ghee: Ghee er som klaret smør, der har en blød og cremet konsistens. Ghee har en særlig smag af både smør, karamel og ristede nødder og giver et lækkert pift til din kaffe. 1 til 2 spiseskefulde i kaffen giver en cremet konsistens og en sød smag.

Chagasvamp: Chagasvampen er kendt som ’sort guld’ og vokser på birketræer. Når den er i pulverform og blandes med kaffe, smager den vidunderligt. Chagasvampen er kendt for at styrke immunforsvaret og er en fantastisk kilde til antioxidanter. Findes som pulver og kan købes i helsekostbutikker. Tilføj blot 1 spsk af pulveret til kaffen.

Kokosolie: Kokosolie er ’fed hjernemad,’ og hvis du tilfører 1-2 teskefulde pr. kop, får du både et let strejf af eksotisk kokossmag og er på vej mod bedre ernæring og øget energi.

Rå kakaopulver: Chokolade og kaffe sammen er et godt makkerpar. Samtidig med den fantastiske smag rummer cacao både mineraler, flavonoider og antioxidanter – gode sager, som kan forebygge kræft og styrke hjertekarkredsløbet. 1-2 teskefulde pr. kaffekop og ja … så mums!

Kaffens legeplads

Asser Bøggild Christensen er certificeret Q Grader og har kaffe på hjernen og koffein i blodet. Han har skrevet om kaffe til udenlandske medier, og han har siden 2015 formidlet sin kaffeviden på de to sites Hipsterkaffe og Coffeechronicler. I dag bor han i Chiang Mai i Thailand; en by, som er kendt som Sydøstasiens ’kaffehovedstad’.

Hvorfor tror du, at man eksperimenterer med kaffe?

En af grundene til, at man eksperimenterer med kaffe, er at der er et kæmpe marked for det, og at vi ikke kan lade være med at prøve nye ting af. Sådan er det også med mad. Nogle er mere konservative, mens andre elsker at prøve nye ting.

Hvorfor opstår en kaffetrend?

Man kan eksperimentere med kaffe på mange niveauer. Man kan brygge med forskellige redskaber og teknikker, eller man kan endda gå hele vejen tilbage til bonden og få ham til at eksperimentere med kaffesorterne, efterhøstbehandlingen og fermenteringen. Og så er der selvfølgelig alle de forskellige ’signatur’-kaffer, som baristaer udvikler til konkurrencer, hvoraf nogle også går hen og bliver populære ude på cafeerne. Så de her trends opstår også, fordi dygtige kaffefolk vil udtrykke deres kreativitet på samme måde som eksempelvis Michelin-kokke.

Hvor kan man smage på alle de nye typer kaffedrikke?

Det er svært at finde et enkelt sted, hvor man kan prøve alle de nye ting. De fleste cafeer specialiserer sig jo i nogle enkelte trends. Men generelt er de steder, som tager aktiv del i specialkaffekulturen og sender deres baristaer til konkurrencer, lidt mere eksperimenterende i deres tilgang.

FÅ MERE VIDEN OG INSPIRATION OM KAFFE
WWW.SMAGKAFFEN.DK
FACEBOOK/SMAGKAFFEN
@SMAGKAFFEN