Hr. Holger af Danmark

Den 17-årige tennisspiller Holger Vitus Nødskov Rune er et barn i en voksen verden. Årets Fund 2019 er en dreng, tvunget til at være mand i sportens tegn. En teenager, som skiller sig ud fra mængden af jævnaldrende. Et talent, som lader sig modne tidligt i livet med et håb om at nå længere end alle andre på en tennisbane.  

 

FET_Holger_Rune_B02I0947

 

”Modenhed handler ikke om alder. Det handler om de beslutninger, man tager,” kommer det som et verbalt servees fra verdens bedste juniortennisspiller og junior French Open-mester 2019, Holger Rune, der det meste af sit tennisliv har været tvunget til at være ældre, end hvad hans fødselsattest siger.

”Tennis har helt sikkert tvunget mig til at være mere voksen, end jeg er. Jeg modnes bl.a. gennem mine møder med ældre spillere på banen. De er mere erfarne og tager bedre beslutninger, men hvis jeg kan tvinge mig selv op på niveau med deres modenhed – i en ung alder – så tror jeg på, at det vil være en fordel for mig.”

ET BARN, DER SPILLER MAND

Man ser da også allerede en ret moden udgave af en teenager, når man kigger på den nu 17-årige Holger Rune på en tennisbane. Men manden med ketsjeren på banen er en rolle, som drengen Holger må spille i jagten på den ultimative
tenniskarriere som professionel.

”Jeg tror, det er vigtigt at kunne koble ind og ud af sin boble. Jeg er jo stadig et barn. Men det er vigtigt at agere mere voksen, når jeg står overfor en voksen modstander på banen. Udenfor banen er det rart bare at være Holger på 17, der kan grine af ting, som voksne ikke synes er sjove,” fortæller den talentfulde teenager og tilføjer:

”Men min rejse i tennissporten har modnet mig helt vildt – også i forhold til at være en helt almindelig dreng, der går i skole. Jeg har fået rigtig meget, som andre børn på min egen alder ikke har fået ved at have et normalt liv herhjemme, bl.a. sprogfærdigheder. Men også gennem de mentale udfordringer der er, når man er frustreret og skal tage hurtige beslutninger. Det ville man ikke være i stand til at tackle på samme måde, hvis ikke man var i en sport, sådan som jeg er i tennis.”

Savner du ikke bare at være en helt almindelig teenager?

”Nej. Faktisk ikke. Jeg nyder mit liv på touren. Men jeg giver samtidig også afkald på at se min familie, sådan som andre gør, hvilket kan være svært, når jeg rejser så meget, som jeg gør. Men det er ikke sådan, at jeg har hjemve. Hvis jeg skal være helt ærlig, så kan jeg allerbedst lide bare at rejse rundt i verden uden at komme alt for meget hjem. Man rejser meget som tennisspiller, og hvis man ikke kan lide det, er det ret svært at få en tenniskarriere.”

Er der ikke en ensomhed forbundet med det?

”Når jeg tager ud til turneringer, gør jeg det jo ikke for at få venskaber og snakke med alle mulige. Jeg gør det med det ene fokus at vinde tenniskampe. Så om jeg sidder alene på et hotelværelse, gør mig ikke noget. For mig handler det udelukkende om at komme på banen næste dag og være så klar som overhovedet muligt,” bekender en fokuseret og dedikeret Holger Rune. 

ALDER, ET NATURLIGT BENSPÆND

Holger Rune har gennem hele sin karriere som juniorspiller været suveræn både i og udenfor egen aldersgruppe. Med et eminent og fremmeligt tennistalent har han altid stået overfor ældre og mere modne modstand- ere end sig selv. Men det har aldrig været andet end et naturligt benspænd for det unge, danske verdensnavn. 

”Jeg har aldrig tænkt så meget på alder. Heller ikke da jeg var yngre. Jeg har altid spillet mod folk, der var ældre end mig selv, så det har altid bare været helt naturligt for mig. Og som juniorspiller i ITF-regi (International Tennis Federation, red.) har jeg været nødt til at sige til mig selv, at vejen til toppen krævede, at mine konkurrenter var op til fire år ældre end mig selv. Det var selvfølgelig svært, men jeg opnåede det,” lyder det stolt fra Holger Rune, der sluttede sidste år med at vinde sæsonfinalen for juniorer og betræde verdensranglistens førsteplads.

”Men særligt nu, hvor jeg også spiller seniortennis, har jeg den holdning, at alder er lidt ligegyldig. Som 17-årig på ATP-touren er det vigtigt at kunne sige til sig selv, at det er ok at tabe til en 27-årig modstand- er. Det er jo det, jeg konkurrerer mod nu. Så må jeg bare kæmpe – og forhåbentlig slå mange af dem. Jeg tror, at jeg har rigtig gode muligheder for at slå mange af dem. Jeg arbejder altid hårdt på banen og har nogle forcer, som mange ikke har.”

FRA MUS TIL MÆND

Holger Rune befinder sig lige nu i livet, hvor drenge 

bliver til mænd. Mange tennisspillere i hans alder oplever skiftet fra junior- til senioreliten som svært, og selvom det allerede har vist sig at have visse udfordring- er, lader det til, at Holger har fundet sig selv.

”Hvis man er i stand til at være den bedste junior i verden, så har man også niveauet til at være en rigtig god seniorspiller. Jeg synes, det er en spændende tid. Fysikken har fulgt med i overgangen fra junior- til seniortennis, men mentalitet og spillestil har haltet en smule efter, føler jeg. Måden, jeg har vundet mine juniorturneringer på, har været ved offensivt spil fra baglinjen. Men i stedet for at være tro overfor min egen spillestil, har jeg forsøgt at spille mere afventende, og det har været helt forkert. Så jeg har lært, at jeg skal holde fast i min egen måde at spille på,” fortæller Holger Rune, der lige nu har ramt en alder, hvor en almindelig, dansk teenagers fokus ellers ville begynde at flakke, mens den rebelske besserwisser træder i karakter – bare ikke Holgers.

”Jeg kommer i en alder nu, hvor man tror, at man ved alt selv. 

Men jeg er stadig et barn og skal stadig lære. Så det er vigtigt at kunne lytte. Der går endnu et par år, inden jeg er færdigudviklet som tennisspiller, så det er vigtigt at være lydhør og give den gas,” konstaterer den danske tennisstjerne og tilføjer:

”Det handler om at have et stærkt mindset. Men nogle gange bliver man slået ud af fokus, og så er det bare vigtigt at komme hurtigt over det og træne endnu hårdere. Talent er mere eller mindre 

ligegyldigt, bare du har den rigtige indstilling. Rafael Nadal og Novak Djokovic er som sådan ikke talentfulde spillere, men de har henholdsvis 19 og 17 grand slam-titler med sig – fordi de har det rigtige mindset.” 

MENTALE UDFORDRINGER

Det kan godt være, at der for Holger er lang vej til et grand slam-pokalskab som Nadals og Djokovic´, men hverken mindset eller talent lader til at mangle hos Årets Fund 2019, der sidste år som juniorspiller opnåede en plads øverst på verdensranglisten, sæsonfinalesejr og en grand slam-triumf. 

”Nu glæder jeg mig bare til at gøre det samme i seniortennis,” lyder der friskt fra Hr. Holger, der p.t. nu indfinder sig på en bekeden 827. plads i ATP-regi hos de helt tunge drenge, de meget modne mænd. 

”Jeg ved godt, at jeg ikke har den samme status. Det hele skal arbejdes op – ligesom det blev som juniorspiller. Jeg ved, jeg har det, der skal til. Jeg havde den rette indstilling til tingene inden Corona-nedlukningen, så nu glæder jeg mig bare rigtig meget til at komme i gang igen og spille turneringer.” 

Hvordan påvirkes din planlægning af Corona-situationen?

”Jeg kan ikke holde fri, for så snart der åbnes op i verden igen, skal jeg direkte ud og spille turneringer. Så det er supervigtigt konstant at holde sig i gang og bruge tiden fornuftigt. Derfor fokuserer jeg meget på det mentale og arbejder meget sammen med min mental coach, Lars Robl, i denne tid. Jeg prøver at være rustet og mental stærk, når det hele åbner igen. Og jo tidligere i karrieren jeg kan få de mentale værktøjer implementeret i mit spil, jo lettere gør jeg det for mig selv som seniorspiller på touren.”

Hvad går den mentale træning ud på?

”Vi arbejder med et udtryk, der hedder Luk Døren, der går ud på at kunne lukke de dårlige og negative tanker ude, og som forhåbentlig kan hjælpe mig, når jeg bliver frustreret. Redskaber, der kan hjælpe mig på banen. Små, simple ting. Og jeg kan godt det simple.”

Er du meget temperamentsfuld?

”Jeg var, da jeg var lille, men det er blevet meget bedre nu.” 

Som Roger Federer, der som ung var meget temperamentsfuld, men
 i dag er indbegrebet af coolness?

”Måske nok ikke helt, men da jeg var helt lille, kunne det godt ligne det,” smiler HIK´eren Holger og fortsætter:

”Roger Federer og andre topspillere har helt klart benyttet sig af lignende mentale redskaber til at tøjle deres temperament. Det er jo tydeligt, når man ser dem på banen i dag, hvordan de bevarer roen, hvordan de undgår at lave fejl på de vigtige tidspunkter og i stedet bare er i stand til at holde fokus.”

Træner med idoler mod top-100

Det kan godt være, at springet ind i tennisverdenens voksne rækker kræver mandsmod og en vikings styrke, men med status og titler som verdens bedste junior tennisspiller følger også muligheden for at træne med de allerbedste på ATP-touren. Og selvom det måske ikke ligefrem er hverdag for Holger Rune at stå sammen med Roger Federer, Novak Djokovic eller andre af verdens top ti-spillere, så er det alligevel oftere end sjældent for drengen fra Gentofte.

”Jeg har trænet med en del af de store spillere. De har meget forskellige personligheder, synes jeg, men Roger Federer er cool. Når jeg ser ham i virkeligheden og træner med ham, kan jeg godt forstå, at han er mit idol. Han er afslappet, en fed type på banen, og så spiller han fedt. Jeg var lidt nervøs i starten, når jeg stod overfor ham, men det kom jeg hurtigt over. Vi slog godt sammen – og så ville han træne med mig igen dagen efter. Så det var ret fedt,” griner den unge stjerne, som i sit virke som træningspartner med nogle af verdens allerbedste spillere kan vurdere sit eget niveau.”

”Når jeg så træner med de lidt yngre top-ti-spillere Alexander Zverev (7) og Stefanos Tsitsipas (6), kan jeg se, at mit eget niveau ikke er så langt fra deres. Jeg spillede nogle træningssæt med dem og slog faktisk Tsitsipas i et af dem. Det er meget sjovt at se, hvad de kan. På den måde ved man også, hvad man selv kan.”

Du træner også af og til på Mouratouglou Tennis Academy ved Nice, et træningsakademi, som Serena Williams´ træner Patrick Mouratouglou har skabt. Hvad giver det dig som spiller at være en del af sådan et sted?

”Det er det bedste akademi overhovedet. Stedet har fantastiske spillere og faciliteter, og Patrick Mouratouglou selv siger, at han tror på, at jeg kan vinde en grand slam som senior. Mange mennesker tror på mig. Det føles godt. Det giver mig en fornemmelse af, at det, jeg arbejder på, kan lade sig gøre. Det er jo topspillere, der siger de ting til mig, så det er bekræftende og giver mig selvtillid,” fortæller den danske dreng, der har en ambition om at slutte året i top-100. 

”Det kan godt være, at jeg ikke når det nu (pga. Corona-situationens påvirkning af sportsbegivenheder overalt i verden, red.), men det er stadig mit mål. Alexander Zverev spurgte mig efter en træning, hvad mit mål var. Jeg fortalte, at det var at slutte året som nummer 300. Han kiggede på mig og sagde: `Hvorfor ikke top-100? ´ Så smilede jeg til ham, men han afbrød mit smil og sagde: `Lad være med at smile, jeg mener det.´”

”Det var en kæmpe kompliment, som gjorde mig rigtig glad. Og det har gjort, at jeg tror på at nå top-100 i år. Manden er trods alt nummer syv i verden. Men han er stadig ikke min yndlingsspiller – der skal mere til,” griner tennis-teenageren.
En ny Wozniacki

Ligesom Caroline Wozniacki havde sine forældre tæt på sig i sin professionelle karriere, spiller Holger Runes mor, Aneke, en meget vigtig rolle i livet for Holger både på og udenfor tennisbanen. Aneke planlægger sammen med træneren Lars Christensen Holgers karriere, og hun hjælper også sønnen med at komme tilbage på sporet, når han er ufokuseret. 

”Det er virkelig vigtigt, at jeg har min mor med mig. Det kræver mere end bare et normalt forhold til sine forældre at samarbejde i en professionel sport som tennis. Man skal have et ufatteligt godt forhold, et kærligt forhold, hvor man både kan være søde og sure sammen. Det har vi. Det er vigtigt, at man elsker hinanden. Og det gør vi.”

Wozniacki er ikke længere aktiv. Du er til gengæld en del af den nye generation af danske tennisspillere, man vil følge i fremtid-
en. Hvad har Caroline Wozniacki egentlig 
betydet for dig som
tennisspiller?

”Hun har været et rigtig godt forbillede. Bare det, at en dansker kan blive nummer ét i verden og vinde en grand slam, er fantastisk. Men det var også det rigtige tidpunkt, hun stoppede på. Hun spillede stadig godt, og folk vil huske Caroline Wozniacki som en vanvittig god tennisspiller og fighter. Hun er et stort forbillede, og jeg glæder mig til at tage over og gøre folk stolte af at være danske,” slutter Holger den Danske Vitus Nødskov Rune. 

 

FET_B02I0966holger-rune

FET_Rune_IMG_0737

 

”Mange mennesker tror på mig. Det føles godt.”

 · Holger Rune, Årets juniortennisspiller, 2019 ·

 

Blå bog

Navn: Holger Vitus Nødskov Rune
Født: 29. april, 2003 (17 år)
Højde: 185 cm
Vægt: 68 kg
Højeste rangering (ATP): 555
Højeste rangering (ITF-Junior): 1
Titler 2019
– ITF Junior Finals
– Roland Garros Junior Championship
– Santa Croce Sull´Arno
– Beaulieu-Sur-Mer
– Dansk Mester i herre single indendørs Hæder 2019
– Årets Fund i dansk idræt (DIF, Team Danmark, Politiken)
– Årets juniortennisspiller (Dansk Tennis Forbund)

 

FET_B02I1243-holger-rune

FET_Holger_Rune_B02I0864

FET_B02I0802-loechte-og-holger-rune

FET_Kaufmann_spring_220x297mm_0320_tryk_DK_high_forside_ny

 

Holger Rune kan godt hoppe ud af sit tennisgear. Tilbage i marts var han på forsiden af The Kaufmann Journal.