Bag Scenen

FET_FAUST_0440

 

Lyset og mørket, kroppen og ånden, naturen og kulturen, det ubevidste og det bevidste … dyret og mennesket. Mungo Parks ”Faust” svinger sig i det eksistentielle spænd mellem disse poler med Henrik Prip som den plagede doktor, der får et tilbud, han ikke kan sige nej til …

 

Faust-myten er jo gammel: Hvad nyt fra Mungo Park?

Goethe skrev på sin ”Faust” hele livet – han blev først færdig med anden del kort før sin død. Vi tager fat i første del.

Faust er en sandhedssøger. Han har læst alt, har uddannet sig til jurist, teolog, læge og filosof, men er utilfreds, fordi det ikke har hjulpet ham til indsigt i det at være menneske. Han har rent ud sagt en depression. Han har ikke været ude i livet og ved ikke, hvad ’hjerternes fællesskab’ er. Det giver Mefisto ham chancen for. Denne djævel er ikke nødvendigvis ond, for han er jo også en hjælper, der får Faust ud af sit elfenbenstårn.

Hvad ville du sælge din sjæl for?

Den har jeg solgt for længe siden – ha ha! Nej, jeg ville ikke sælge min sjæl, men jeg har jo afgivet nogle løfter, som jeg vil holde. Jeg ville ofre mig for mine nærmeste, men det ville være i overensstemmelse med min sjæl.

Djævlen – fristeren – er det ikke vores materialisme?

Jo! Materialismen og grådigheden er djævlen i vores sjæl. Vi vil have mere, mere, mere – og se, hvad det har gjort ved vores klode! Faust er anderledes. Han afsiger sig rigdom. Det har ingen interesse. Djævlen lokker med oplevelser. Faust opdager kærligheden.

Djævlen er jo interessant: Hvem er helt, og hvem er skurk?

Vores Mefisto er en festlig fætter. Han er til sjov og ballade og gang i den. Faust sidder og har ondt af sig selv og stirrer ned i sin egen smerte – faktisk er han en stor idiot, som kræver alt af livet. Djævlen er mere livsduelig, men også kynisk, overfladisk, oplevelsessyg. En halv time, så er han videre. Faust vil den dybe kærlighed.

Det store spørgsmål: Hvad er lykken?

Det er vel at finde balancen mellem Faust og Mefisto – mellem lys og mørke, krop og sjæl (og så videre). I min dagligdag er det at arbejde med noget, som jeg har lidenskab for. Det er mit store lyspunkt. Og min kone selvfølgelig, som har det på samme måde.

Udfyld prikkerne: A) Når jeg ser … bliver jeg lykkelig, B) når jeg hører … bliver jeg lykkelig, C) når jeg smager … bliver jeg lykkelig:

Nu bliver du dybsindig! Men … A) min kone B) lærken i april og C) hjemmelavet hyldeblomstsaft i slutningen af juni.