Bag Scenen…

”Noget om helte” tager publikum en tur ind i hovedet på digteren og giver mulighed for at se hans finurlige ord på en ny måde, med ny musik – og måske med ny indsigt. Stine Stengade er som mange vokset op med Halfdan – hans ABC og Den lille frække Frederik.

 

FET_Stine-Stengade_Henrik-Ginge

 

Det er godt nok svært at få Otto Brandenburg ud af øret – Hvordan forholder du dig til at rokke ved en klassiker?

Forestillingen er helt gennemkomponeret med nye melodier, så publikum får alt i en ny version. Vi har nogle af Halfdan Rasmussens mest elskede tekster med, så det er spændende at se, om vi kan se på dem med nye øjne, når vi sætter en anden lup over dem.

Jeg kan godt lide Halfdan Rasmussens ’legesyghed’ – den måde, han legede og eksperimenterede med ordene på. Derfor synes jeg også, vi kan tillade os at kaste hans ord op i luften og ruske op i dem for at se, hvad der er i dem. Jeg håber, han ville synes om det.

Hvad er det for en Halfdan, vi skal møde?

Vi går ind i hovedet på Halfdan Rasmussen – ind i hans temperament, hans sind – og vi er så at sige alle sammen ham. Vi holder os til hans ’voksne’ univers – både det tossede/finurlige, det eksistentielle og lidt over i det politiske. Måske mindst det sidste, for han skrev i sin tid, og noget holder bedre end andet. Vi går fra det lyse, runder det mere mørke og vender så hjem til os selv.

Har du læst Halfdans ABC for din søn?

Ja, den blev læst i laser, da han var lille. Jeg fik den også selv læst højt – den blev jo udgivet i 1967, så jeg er vokset op med den og med hans børnesange. Jeg holder meget af ”En vej går ind i himlen, hvor jeg bor”. Et yndlingsbogstav … må være B – ”Bennys bukser brændte”.
Jeg kan huske, jeg genhørte det som teenager, og med min humor på det tidspunkt fandt jeg det vanvittig morsomt.

”Jeg skriver sjove digte, jeg skriver også triste” – Hvilke synes du bedst om?

Folk læser helst de første, jeg holder mest af de sidste. Der er noget eksistentielt i begge dele. Digtene spænder over alt, hvad der både er let og sjovt og svært og tungt for et menneske.

Nu er det julemåned, så jeg kan vel godt spørge, hvilken julesang, du holder mest af?

”Dejlig er Jorden”

Og i det hele taget – hvilken juletradition?

Mange. Det vigtigste er, at vi samles – både med familie og venner – at vi mødes og spiser. Det er et ritual – både det kristne og den hedenske lysfest, hvor vi spiser (lidt mere og lidt mere fedt, end vi plejer) og tænder masser af lys.

Den obligatoriske; and eller flæskesteg?

Vi får det hele! Men jeg elsker flæskesteg.