Natur, idyl og fuglekvidder

Et særlig nært og landligt miljø, hvor folk vil hinanden det bedste. Sådan er Søllerød, som bebos af både ”gamle kendinge” og nytilkomne …

 

FET_Søllerød_Marianne-Martins

 

Æstetikken betyder alt

Marianne Martins kom til Søllerød fra København i 1972, hvilket hun aldrig har fortrudt. Hun, som er billed- og maskemager, har boet i det samme hus lige siden:

”Min søster og jeg var unge og fraskilte med hver vores barn da vores bror Peter Martins, som er balletchef i New York, købte huset fra 1897 til os. Min søster er flyttet, men jeg bor her stadig med en dejlig have. Der er bygget lidt nyt i byen, men ellers er der ikke sket de store ændringer, og stemningen er som før”.

”Der tages hensyn til det æstetiske her i Søllerød, hvor der ikke må opsættes plankeværk men skal være grønt mod vejen. Det er en smuk by for mig, som bliver inspireres af stemninger, kontraster, belysninger, farvesymbioser og dufte. Jeg har læst, at Danmarks rigeste bor her, men det er ikke mig, og for mig har glæden ved området intet med penge at gøre. Menneskene er venlige og ydmyge og værdsætter som jeg alt, hvad vi har af natur, kultur og
historie”, siger Marianne Martins.

 

FET_Søllerød_Mona-Sloth

 

Cyklister er overalt

Akvarelmaler Mona Sloth er egentlig fra Virum men har i næsten hele sit voksne liv boet på forskellige adresser i Søllerød. Her værdsætter hun stilhed, fred og ro og at kunne bruge naturen og de grønne faciliteter og være nær storbyen.

”Den største forandring er vel de mange cykelløb, hvor veje spærres af, og så moutainbikere, som cykler overalt i skoven. Det er lige i overkanten, for vi skal alle sammen være her. Folk herude er en god blanding af pensionister og mange andre, der lige som jeg sætter pris på miljø og natur”, siger Mona Sloth.

 

FET_Søllerød_Anne-Kiil-Berthelsen

 

Hjem til barndomsby

Anne Kiil Berthelsen er overlæge på Rigshospitalet og selv opvokset i Søllerød i 1950´erne og 60´erne, før hun flyttede til Skovshoved. For ti år siden så hun, at en venindes onkels stråtækte hus fra 1801 i Søllerød var til salg. Efter udstykning af grunden flyttede hun ind og synes, at det er det bedste, hun har gjort:

”Søllerød er et yndigt paradis på jord med en fantastisk natur i Kirkeskoven og lige over vejen til Søllerød Sø, hvor jeg går med hunden. Det gamle kvarter ved kirken, kroen og gadekæret ligner sig selv. Men det gør forretningslivet ikke, for min barndoms købmænd, slagter, bager mm er en saga blot”, siger Anne Kiil Berthelsen, som voksede op med et mere blandet klientel med mælkemand og håndværkere, mens beboerne i dag består af privilegerede.

 

FET_Søllerød_Kristian-Revsbech

 

Høj standard på biler

Kristian Revsbech har i snart tre år boet på Paul Bergsøe Kollegiet på Skodsborgvej som ingeniørstuderende på DTU. Han kommer fra Christiansfeld i det sydlige Jylland og blev tilfældigt tilbudt et værelse på kollegiet i Søllerød. Han synes om stedet med det gode sociale samvær blandt de 400 studerende. Til efteråret holder kollegiet 50 års jubilæum og inviterer til åbent hus for lokalsamfundet og tidligere residenter:

”Kollegiet ligger i skoven, og netop naturen er det bedste ved stedet. At Søllerød er et af landets rigeste områder, tænker jeg ikke på til daglig. Det ses blandt andet på det høje niveau på villavejenes biler. Måske vil jeg slå mig fast ned i Søllerød engang, men det kommer an på jobbet. Foreløbig har jeg ingen planer”.

Foto: Mikal Schlosser

 

FET_Søllerød_Camilla-Barner-Christensen2

 

Ideelt miljø til børn

I 15 år har Camilla Barner-Christensen boet med sin mand, ”blærerøven” Mads Christensen, og deres børn i Søllerød. Selv er hun opvokset i Hellerup og søgte som første prioritet en hjemby med kort vej til en god skole for sine tre børn. Det fik familien i stor stil i Søllerøds landsbymiljø med nærhed til børnenes kammerater og voksne, som vil hinanden det godt:

”Man kender hinanden, passer på hinanden og hjælper hvor man kan. Stemningen er god, og her er smukt med gadekær, kirke, skov, fred og idyl. Vangeboskolen har mange af forældrene selv gået på, og vi kender postbuddet og præsten. Det er hyggeligt på den gode måde og et kæmpe plus at leve i sådan et lokalmiljø”, synes Camilla Barner-Christensen, som foruden at være selvstændig i kommunikationsbranchen også er medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre.

 

FET_Søllerød_Peter-Wibroe

 

Plads til giganthave

Tidligere reklamebureaudirektør Peter Wibroe ville hjem fra udland- et for 43 år siden. Han udså sig Søllerød og et rækkehus, som siden blev skiftet ud med den ejendom, han bor i dag. Huset er med årene udvidet og ombygget, og nabogrunde tilkøbt, så arealet er firedoblet.
På stedet er en barokinspireret have, nogen kalder Nordeuropas smukkeste:

”Søllerøds kvaliteter er, at her er meget grønt og fredeligt med fuglekvidder kun 17 km fra Rådhuspladsen i København. Det er en landsby med lokal købmand i gåafstand og Holte og Nærum lige ved”, siger Peter Wibroe, som kalder sig createur og viser haven frem ved et årligt arrangement for de lokale.

”Førhen gik folk aftentur og hilste på hinanden. I dag kommer de hjem fra arbejde og går direkte i løbetøjet eller hen til computeren, så man ikke ser noget til dem”, lyder det fra Wibroe, som savner et lokalt værts- hus eller en café at søge hen til lige som i Sydeuropa.

 

FET_Søllerød_Lars-Kristensen

 

Et trygt afsides sted

Lars Kristensen flyttede for 30 år siden med sin familie til Søllerød. De seneste otte år har han været formand for grundejerforeningen, der trods frivillighed har 600
ejendomme som medlemmer fra hele byen:

”Vi søgte hertil på grund af ønskeboligen. I tilgift fik vi en hyggelig landsby centreret om kirke, kro og gadekær. Det er et skønt miljø og et smukt område med skoven lige bagved. Her er grønt, roligt og trygt og så kender vi næsten alle”, lyder det fra Lars Kristensen, som har været med til at gøre grundejerforeningen til et mødested med kulturelle arrangementer som rødvin og tapas i forbindelse med de velbesøgte generalforsamlinger og med byvandringer mm:

”Søllerød er et udpræget ejerboligsted. Men det er også blandet med både de velhavende og folk med jævne indkomster”.

 

FET_Søllerød_Claus-de-la-Porte

 

Smukt nær ved alt

I 13 år har PR-konsulent Claus de la Porte boet i den velplejede Søllerød Park, som han kalder verdens navle. Bebyggelsen er omgivet af park og lille sø og har nærhed til butikker og station i Holte, Rude Skov mod nord og Furesøen mod vest. Mod øst er desuden handelsmuligheder i Nærum, Dyrehaven og strand ved Øresund påpeger Claus de la Porte, som oprindelig kommer fra Jægersborg. Og foruden alt dette, som han har inden for rækkevidde, skatter han også stilheden og roen ved Søllerød og ikke mindst de mange søde naboer:

”Søllerød er et smørhul med let adgang til den store verden. Har man brug for større perspektiver, kan man køre på motorvejen til Malaga lige nede ad vejen”, siger han.

 

FET_Søllerød_Jakob-Kjærsgaard

 

Samvær over hækken

Valget faldt på kærestens barndomsby, da bladsalgschef Jakob Kjærsgaard købte hus i Søllerød med familien for syv år siden. Han kommer fra Charlottenlund men faldt for det landlige og alligevel bynære med en lokalpatriotisk ånd og et godt miks af børnefamilier og modne par. Siden har natur og afslappet stemning i nærmiljøet været det, familien har påskønnet:

”Her mangler ikke noget, og selv kælkebakker og strand er inden for rækkevidde. Det er et lille samfund, hvor vi omgås naboerne og de andre børnefamilier, hvoraf mange er blevet vores venner. Nu da vores børn skal i skole, følges de med
kammeraterne fra børnehaven”, siger Jakob Kjærsgaard, som stiller op for Konservative til efterårets kommunalvalg.