Danmarks største lystbådehavn

,

Afslappet stemning, et mekka for træbåde, 1100 bådepladser og flere restauranter er nogle af attraktionerne i Svanemøllehavnen. Stedet har de senere år gennemgået flere forbedringer, så man i dag kan grille, sole sig m.m. og i sommerhalvåret følge kapsejladser og regattaer.

 

FET_SewellDK-1407-2340-LARGE

 

Som den største lystbådehavn i Danmark med 1100 havnepladser er Svanemøllehavnen er vigtigt fritidsområde for nordkøbenhavnere – også dem uden egen båd. Der er altid mulighed for at finde en gæsteplads, og her er et mekka af flest hjemmehørende træbåde i landet.

Her har tre sejlklubber til huse, og de driver hver en restaurant – Strandberg, Sundet og Frem, som er populære og besøgte udflugtsmål året rundt – også for ikke-sejlere. Svanemøllehavnen er sammen med 149 andre danske havne og flere udenlandske med i Frihavnsordningen, hvor bådejere kan låne hinandens havnepladser uden at betale gæsteleje. Et nyt grønt areal på Svaneknoppen ved havnens Nordmole har borde og bænke med mulighed for at grille og solbade. Ved Østmolen er der også et lille grønt område, møbleret og med grill til fri afbenyttelse.

Svanemøllehavnens tre sejlklubber og fire roklubber skaber sæsonen igennem liv i form af kapsejladser, ungdomssejladser og regattaer. 3000 gæstesejlere besøger hvert år havnen, og dertil kommer et antal nordkøbenhavnere på søndags-tur eller som gæster på områdets restauranter, fortæller havnefoged John Vestergaard:

”Efter renovering og modernisering af haven i tre etaper fra 2008-2011 er havnen blevet et rekreativt område for østerbroborgere og andre københavnere. De bruger stedet som rekreativt område og nyder leben og både året rundt.”

 

FET_SewellDK-1407-2391-LARGE

FET_SMH-Havnedag2014-0065-LARGE

 

Kunstigt men populært

Svanemøllen var oprindelig en vindmølle, som senere blev suppleret med dampkraft. Møllens top brændte i 1892, mens underdelen – et værts- hus frekventeret af værnemagtens tropper – blev saboteret i 1944. I dag bruges navnet om hele kvarteret på Ydre Østerbro, som er den nordligste del af Københavns Kommune med en station, hvor S-bane og Kystbane passerer under Strandvejen.

På Svanemøllen ligger en kloakpumpestation, hvis udluftningstårn fra 1906 er udformet som en minaret. På et areal, opfyldt 1911-18, findes villakvarter, remise- og rangerarealer og Svanemølleværket som blev færdigbygget i 1953. Nedenfor ligger landets største lystbådehavn Svanemøllehavnen. I 2010 blev den kunstigt anlagte og arkitekttegnede! Svanemøllestrand indviet som endnu et rekreativt område for københavnerne. Andre interessante steder i området er Komponist-
kvarteret, Svanemøllebroen, Svanemøllehallen og Svanemøllens Kasserne.

www.smhavn.dk
www.marinaguide.dk

 

FET_SewellDK-1407-2424-LARGE

FET_SewellDK-1407-2406-Edit-LARGE

FET_SewellDK-1407-2412-LARGE

FET_SewellDK-1407-2421-LARGE

FET_SewellDK-1407-2441-LARGE

FET_SMH-Havnedag2014-0033-LARGE

FET_SMH-Havnedag2014-0089-LARGE

FET_SMH-Havnedag2014-0087-LARGE

FET_SewellDK-1407-2427-LARGE