Drengerøv. Det må ikke blive et frikort

Rune Klan er blevet voksen. Han er fyldt 40, er gift og er klar til at stifte familie. Og til at tage ansvaret på sine skuldre. Om nogen kan han finde ind til barnet, sparke til en bold, løbe en halvmaraton og synes, det er sejt. Men det må ikke blive et frikort, siger han.

 

FET_Rune_Klan_00B7384-copy

 

 

l den ’voksensnak’ hænger selvfølgelig sammen med, at Rune i øje-
blikket turnerer landet tyndt med showet ”Barnløs”, hvis præmis er, at man er et særtilfælde, hvis familie ikke er på dagsordenen, når man er fyldt 35.

 

Forventes at have tømmermænd

– Blandt vennerne er vi et særtilfælde – ’man’ har børn. Det sjove er, at der bliver taget særhensyn til os, hvor det forventes, at vi altid har tømmermænd eller sover til kl. 11 hver dag. Vi bliver nødt til at forklare os, for når folk hører, vi ikke har børn (endnu, red.), så er reaktionen ”Hvor mærkeligt”! Og lidt efter med en form for misundelse: ”hvor må det være fedt at kunne rejse/se film, som ikke er tegnefilm/sove længe uden at få en barnefod i hovedet/lytte til den musik, I har lyst til”.

– Jeg kan da godt frygte, at det bliver svært at omstille sig; ikke at kunne vågne og have lyst til lige den latte, som de laver i den anden ende af byen og så bare køre over efter den. Jeg kan frygte, at det er ligesom dem på 30+, som stadig er singler og har været det så længe, at de er blevet sære og for satte i deres vaner, så de er inkompa-
tible som partnere. At jeg er blevet inkompatibel til et barn!

– Jeg synes godt, jeg kan se mig selv skrue ned for tempoet, men det ved jeg jo ikke noget om. Og jeg vil nødig udtale mig skråsikkert om noget, som min hustru klipper ud og gemmer, så hun kan sige ’jamen, du sagde sådan og sådan’. Det er så nemt for os at sige, at ’sådan gør vi i hvert fald ikke’ i vores børneopdragelse. Jeg tror bare, vi ser tiden an og tager det, når vi står i det.

 

Hang til rose-runder

Heldigvis har Rune og hans hustru, Christel, mange ting til fælles. Blandt andet en hang til ’roserunder’.

– Min far var ikke den, der blev vildt begejstret over en hvilken som helst tegning og straks ville hænge den på køleskabet. Det var mere ’det nede i hjørnet kan du gøre bedre’. Men når jeg så faktisk var god til noget, så fik jeg ros. Jeg var god til at trylle, så det gjorde jeg naturligvis. Den ros er jeg stadig afhængig af i dag. Når jeg kommer med et nyt trick, så har jeg brug for min hustrus ros. Hun har det heldigvis på samme måde. Nogle gange tager vi bare en roserunde!

Men der er afgjort kommet en anden prestige i at være far fremfor den ansvarsløse drengerøv.

– Jeg ved ikke, om det er blevet det nye sort at være far, men det er i hvert fald blevet mere sort. Man skal være sin alder bekendt. Jeg skal da selv løbe en halvmaraton, har et longboard derhjemme og lytter til for ung musik. Men jeg prøver at være ansvarlig. Uden at tage det for alvorligt – det er vigtigt at huske barnet i os, ikke at miste nysger-
righeden grinet, fjolleriet – for så står man lige der: hov, nu er du 70 … lige før var du 34?

 

Imponeret over forældre

Men det er bestemt ikke let overhovedet at få plads til at blive forældre – i forhold til karriere og forventninger. Og Rune er dybt imponeret over dem, der får det til at lykkes:

– Hvis du lytter til politikerne, så handler det alt sammen om vækst, mere effektivitet, flere penge. Det bliver en kamp mellem artens overlevelse og BnP.

– Men når jeg ser på dem, jeg kender, som har fået børn, og hvordan de prioriterer, så er det vildt, hvordan de kan få det til at hænge sammen. Jeg oplever overhovedet ikke, at børnene bliver nedprioriteret – de er omdrejningspunktet! Til gengæld arbejder forældrene på højtryk for at nå det hele.

Den balance finder han – sagt med respekt i stemmen – hos sin gode ven og makker i mange komiske sammenhænge, Mick Øgendahl.

– Mick er en overachiever; han har 3 børn, kone, turnerer med det bedst sælgende show i Danmark, laver film og TV, får det hele til at virke og er en drømmefar. Nå jå, og holder sig i form og lave spændende mad. Han er et forbillede på, hvordan man løfter det ansvar … og hans kone, ikke at forglemme!

 

Bonderøven og Rune Klan

Selv om de to komikere har hver deres profil (”Det var Mick, der italesatte det tidligt i samarbejdet, og det er jeg taknemmelig for”), så svinger de ualmindelig godt med hinanden:

– Det er måske det, at vi begge går efter det sjove i enhver social situation. Vi kan godt snakke dybt om følelser, men det er vigtigt med den gode stemning, at der er plads til et godt grin. Så er der kontrasten, at jeg kommer med en ’dannet’ opdragelse, hvor jeg blev hevet til klassiske koncerter og kunstudstillinger som barn, mens Mick kommer fra Falster! Han driller mig nogle gange med, at jeg er artsy-fartsy (og står tidligt op, når vi er i Silkeborg, for at se Asger Jorn Museet), hvor jeg så beder ham gå ud og sparke til nogle roer. På den måde er vi det fødte komiske team.

– Vi ses tit, og jeg håber bestemt, at vi også professionelt skal lave noget i fremtiden. Vi har talt om dukketeater. Det synes jeg kunne være sjovt.

Foreløbig gælder det turneen med ”Barnløs”, der har fået flotte anmeldelser og er blevet forlænget helt ind i efteråret, blandt andet med et gensyn i Det kgl. Teater 24. maj og en tur i Glassalen fra 31. august.

 

FET_Rune_Klan_00B7387

 

Hjem til Rune

Han kalde det et ’klovnehjem’. Rune Klan fylder ikke hjemmet med dyre designmøbler, medmindre de virkelig er det værd. Men han interesserer sig for rummenes indretning, og hvis ikke han var blevet tryllekunstner og komiker, så kunne han godt være gået efter at blive indretningsarkitekt:

– Det er mig, der vil flytte rundt og bygge til, ikke min hustru, fortæller Rune Klan. – Vi har den regel om, at hun behøver ikke deltage, hun skal bare rose bagefter. Jeg slår huller i væggene og tapetserer i vilde farver. Det kløer i mig for at lave tingene om. Heldigvis har jeg et stort værksted, hvor jeg kan lave om hele tiden.

 

FET_Rune_Klan_00B7341

 

Rune Klan

Rune Klan er tryllekunstner og komiker og 40 år gammel. Han er gift med Christel, og de har – som hans aktuelle show antyder – ingen børn (men det kan der jo laves om på). 

Rune tilbragte den første del af sin barndom uden for landets grænser og lærte, som han siger, først dansk som 9-årig. Lige nu forsøger han så at lære spansk, og det går udmærket, men det er en helt anden historie 

(”Jeg elsker sydamerikansk spansk – sådan ”Narcos”-spansk – det er ’muy tranquilo’.  Den spansktalende verden er større end den engelsktalende, så der er et væld af kultur, vi ikke kender … og den er et mekka for tryllekunstnere”).

Rune er internationalt anerkendt som tryllekunstner og udgav instruktionsvideoen ”3 Pieces of Silver”, inden han slog igennem på standup-scenen. Han har optrådt med soloshows siden 2003 og lavede de to sketchshows ”Tak for i aften” med Mick Øgendahl 2007-8 og har siden optrådt med Mick i TV-serien ”Tomgang”. Han har gæstet teaterscenen flere gange, senest i ”Oliver med et twist” på Nørrebro Teater 

(”Jeg ville elske at spille en seriøs rolle, men jeg går til det med ydmyghed over for faget, for jeg er ikke skuespiller”).

Runes aktuelle turné med ”Barnløs” er blevet forlænget helt ind i efteråret. Blandt andet optræder han (igen) på Det kgl. Teaters Gamle Scene 24. maj 

(”Så er det lidt lettere at overbevise ens forældre om, at det er et rigtigt arbejde”) – eller se mere på runeklan.dk for andre ekstraforestillinger.

 

FET_Rune_Klan_00B7263

 

Rundt om
Sjovt nok med Rune Klan:

Den sjoveste bog du har læst?

Jeg kan ikke grine højt ad bøger. Min indre historie- fortæller er ikke god nok til at jeg bliver rørt, bliver bange, eller synes det er sjovt

Den sjoveste film du har set?

Jeg kunne nævne Woody Allens ”Annie Hall” og ”Manhattan”. De er suveræne, men ikke lårklaskende sjove. Hvis jeg er i humør til det – til det dumme/fjollede – så er det film som ”Høj pistolføring”.

Det sjoveste dyr i verden?

Køer! De ser så bedrøvede ud, som de står der, og det inviterer til at tillægge dem alle mulige tanker. Så: skotsk højlandskvæg!

Vi må ikke lege med maden – men er der mad, der er sjov?

Det er der meget mad, der er – hvis man bruger den i andre sammenhænge, som hvis jeg beder publikum ’vælge et stykke skinke’, ’tænke på et æg’. Eller optræder med det klassiske nummer ’pengeseddel i pastinak’ eller ’sværdet i skorzonerroden’.

Sjove drinks, siger man gerne – hvad synes du?

Jeg er mest til vin og øl. Cocktails bryder jeg mig ikke så meget om … men der er en, der smager som flydende skumbanan. Det er sjovt, fordi det er uventet!

Den sjoveste mand?

Det kan man ikke rigtig sige – det kan jo ikke koges ned til et valg mellem Coca Cola og Pepsi Cola. Men der er selvfølgelig Peter Sellers i ”Den lyserøde panter”-filmene. Det var ikke en sjov måde, han faldt på, men det var altid en sjov måde, han rejste sig på – uden statusfald. Uanset om han var dækket i mel, hele lejligheden var smadret omkring ham eller hvad. Han var bare helt ovenpå.

Det sjoveste sted i verden?

Der er mange, der tror, at det ligger på den anden side af jorden. Jeg tror, det er der, hvor vi er! Tidligere kunne jeg gå på nettet og tænke på alle de steder, jeg gik glip af. Nu ser jeg kun på, hvor jeg skal hen.

Din sjoveste skolekammerat (og har I kontakt)?

Ja – vi gik i klasse i gymnasiet. Bagefter blev vi kærester i 8 år. Nu er hun en slags søster for mig. Vi opdaterer på hinanden løbende.

Scorer man på at være sjov?

Se, det er det rigtige spørgsmål! Der er i hvert fald ikke damer i at trylle. Hvis du spørger kvinder, hvad de finder attraktivt ved en mand, så ligger humor altid højt. I virkeligheden ser de efter en pæn mand, men det lyder mindre overfladisk at sige ’en mand, der får mig til at grine’. Men det har helt klart været mit greb i mødet med mennesker, at jeg kunne være den sjove fyr. Man må jo arbejde med det, man har.

 

FET_Rune_Klan_00B7272