Et åndehul i byen

,

Hellerup er begunstiget af mange skønne oaser. Hellerup Strandpark er en af dem.

 

FET_Hellerup_Havn_Rosenhaven

 

Lige nu er området omkring Hellerup Havn ved at vågne af sin vinterdvale. Der er flittig aktivitet i sejlklubben, hvor bådene gøres klar til en ny sæson, gruset på tennisbanerne rives omhyggeligt, legepladsen ses efter i sømmene, roserne klippes, og vinterbaderne begynder så småt at synes, at havvandet er blevet lidt for lunt.

Hellerup Strandpark er en enestående perle så tæt på København, at man kan gå til centrum, og allige-vel så tilpas uden for byen, at det nærmest føles som at være på ferie. En lille tidslomme, hvor hverdagen går lidt i stå, og der er fuld fokus på at hygge sig og have det sjovt.

Området i Hellerup er internationalt anerkendt på grund af den enestående måde, hvorpå det forener mange forskellige fritidsaktiviteter i ét samlet anlæg. Det er udformet af den visionære landskabsarkitekt G.N. Brandt i årene 1912-18 ud fra funktionalismens tanker og idéer. Stedet skulle ikke kun være til skue, men skulle tages i anvendelse af de besøgende og gøres levende.

 

FET_Hellerup_Havn_Hellerup-Havn-3

Hellerup Sejlklub er naturligt centrum for aktiviteterne i Hellerup Havn. 

 

Danmarks – og måske verdens mest vindende sejlklub

Det naturlige centrum i parken er havnebassinet, som er centrum for forskellige former for vandsport som kajak, roning og sejlads. Hellerup Lystbådehavn er den mindste af Gentofte Kommunes to lystbådehavne, den anden ligger i Skovshoved. Lystbådehavnen blev bygget i 1909-10, og her er ca. 100 bådpladser i vand og 150 jolle pladser på land og derfor et perfekt sted for Hellerup Sejlklub, som har været en del af området siden stiftelsen i 1915 og skaber rigtig meget liv i hverdagen. Det er en klub med stærke traditioner og en stærk klubånd, og den kan bryste sig af være en af de sejlklubber i verden med flest olympiske medaljetagere. Blandt disse er den mest berømte utvivlsomt nyligt afdøde Paul Elvstrøm, som vandt guld i Firefly i 1948 og guld i Finn i henholdsvis 1952, 1956 og 1960.

Herudover vandt han VM ikke færre end 13 gange.

Da Paul Elvstrøm døde i december 2016, besluttede Gentofte kommunalbestyrelse at ændre Hellerup Sejlklubs adresse til Paul Elvstrøms Plads 1 for at ære et menneske, der har betydet så meget for ikke alene Hellerup Sejlklub, men for dansk sejlsport generelt.

 

Ny formand og nye aktiviteter

I efteråret 2016 blev Marie Dela Johnsen valgt som ny formand, og hun og den øvrige bestyrelse har mange spændende tanker om, hvordan klubben skal udvikle sig i de kommende år:

”Sejlklubben er et sted, hvor der altid er liv, og derfor spiller den en vigtig rolle ikke bare i havnen, men også i byen. Folk kommer forbi for at kigge på bådene, sidde i solen eller nyde en god middag i sejlklubbens restauranten på første sal med terrasse og udsigt over Øresund.”

Den nye bestyrelse ser gerne, at klubben bliver endnu mere aktiv på alle mulige forskellige områder.

Det kan både være internt med flere events og arrangementer på havnen for medlemmerne, men det kan også være som vært for flere store kapsejladser, så Hellerup Sejlklub igen bliver den naturlige store spiller i forbindelse med internationale stævner på Øresund.

”Det vigtigste er imidlertid, at medlemmerne oplever, de har medindflydelse på de beslutninger, der bliver truffet, for det er noget, vi skal være sammen om,” understreger Marie Dela Johnsen.

Selv er hun oprindelig fra Aarhus, og hendes egne oplevelser med sejlads stammer primært fra tur-sejlads med familien. Da hun flyttede til København for en del år siden, var det naturligt for hende at søge til Hellerup Sejlklub.

”Det er en klub, rigtig mange andre sejlklubber ser op til, fordi den har nogle helt enestående forhold og en stolt historie med mange imponerende resultater, men i lige så høj grad, fordi den har mange gamle traditioner og et godt socialt liv. Mange af medlemmerne er kommet her hele deres liv, og det skaber en særlig ånd. Folk er utroligt hjælpsomme, og jeg kunne godt tænke mig, at endnu flere fik lov at opleve den unikke verden.”

En del af fremtidens fokus kommer til at handle om at styrke juniorafdelingen, så nye talenter kan opdages og dyrkes, således at de om nogle år kan være med til at løfte arven efter de store navne.

”Som klub vil vi jo gerne tiltrække både dem, der allerede er dygtige sejlere – og dem, der gerne vil lære. Vi tilbyder nogle faciliteter, man ikke finder magen til nogen steder. Blandt andet har vi en stor sejlhal, hvor man kan stå i fred og ro og klargøre sin båd indendørs, det er ret unikt.”

Hallen var tidligere et filmstudie ejet af Palladium, men siden 1972 har den i stedet været brugt til opbevaring af både, tørring af sejl, motionsrum og meget andet.

 

Blomsterkunst og afslapning

Området rummer også to markante haver:
Rosenhaven og Staudehaven, hvor besøgende kan slå sig ned og slappe af. I Rosenhaven er der plantet 40 forskellige rosensorter, og de er arrangeret, så de lyse roser står nærmest Øresund og er med til at fremhæve det klare lys fra havet, og herefter bevæger farverne sig over gul, rosa og orange for at slutte med rød i havens vestlige ende.

I havens midte er der lavendelhække, og i det tidlige forår er der lagt hvide og blå krokus i et stramt mønster, som understreger havens symmetriske opbygning.

Staudehaven er udformet omkring et centralt græstæppe med bede omkring. Dengang haven blev anlagt, var det ikke tilladt at betræde græstæppet, men i dag er det et af lokalområdets yndede steder at solbade. Her findes over 100 forskellige stauder, flere af dem er hentet hjem fra udlandet.

 

Plads til leg og sport

Legepladsen i Strandparken er en lille, charmerende verden, hvor mindre børn kan få timer til at gå. Beliggenheden lige ved Øresund har meget naturligt inspireret til et maritimt tema med en mole, der løber gennem området og ender i vandkanten – en jolle, man kan gå ombord i. Det meste af legepladsen er belagt med blød gummi, så alle lander blødt, hvis de skulle falde over bord.

Og så er der naturligvis tennisbanerne. For HIK’s medlemmer er det noget ganske særligt at spille i ”Havnen” til lyden af bølger, der slår mod kysten. Her er et hyggeligt klubhus med servering i sommerhalvåret, og området lægger hvert år i juli måned baner til den årlige interne Havneturnering, hvor rigtig mange medlemmer deltager. I 2017 finder Havneturneringen sted fra den 21. til den 23. juli, hvor der er mulighed for at opleve masser af underholdende tennis i Havnen.

 

FET_Hellerup_Havn_Hellerup-Havn

Når man spiller tennis på HIK’s baner i havnen, har man kig til Øresund.