Holtes hotte holdepladser

På et ganske lille område tilbyder Holte natur, arkitektur og kultur. I byen findes både egen havneidyl, berømt skihopbakke, ikonisk rådhus, klassisk stationsbygning og finurlig biograf.

 

FET_Holte_vejlesø_holtehavn_001

 

Holte som havneby

Efter et sømandsliv i Skagen slog Henrik Jacob Thorup sig ned i Holte og startede bådudlejning ved Vejlesø. Siden overtog andre udlejningen nord for det bådebyggeri, der lukkede i 1954, og opførte også et ishus. I 1980 overtog Georg Christiansen og hans familie bådeudlejningen og fandt på navnet Holte Havn. Med en ny ejer af bådudlejningen skete der i 1995 en del med byggeri og modernisering af havnemiljøet. Området fik et løft og er i dag opgraderet til Holte Havn Park. Ved årsskiftet overtog restauratør Nathaline Beck stedet og driver i dag Bådhuset og Kabyssen. Sejlende med Bådfarten og turister besøger i stor stil Holte Havn, især søn- og helligdage.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_station

 

Stationen fik et løft

Holte Station er en typisk 1800-tals stationsbygning på Nordbanen til Hillerød. Den blev indviet i 1864 og ligger smukt og højt med Vejlesø til den ene side og Geelskov til den anden. I 2015 blev en mellembygning og et tidligere posthus revet ned og den bevaringsværdige station moderniseret,  blandt andet med en forplads belagt med granit.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_holtemidt

 

Centrets vokseværk

Holte Midtpunkt har været shoppingcenter siden 1975, og er ombygget et par gange i 90’erne. Stedet ligger modsat krydset ved rådhuset og er på den skulpturelle facade beklædt med blå grønt patineret kobber. Foruden 21 special- og dagligvarebutikker rummer Holte Midtpunkt bibliotek, spisesteder og apotek – og satser på at være et lokalt handelsområde med mindre butikker end Lyngby Storcenters store kædebutikker.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_Reprise-teatret-0284

 

Bio med guld og plys

I næsten 100 år har Søllerøds første biograf Reprisen haft til huse i en græskinspireret bygning på Øverødvej tegnet af A. og P. Kuld. Mens den oprindelige facade består, er interiøret ændret.

De før brune og nøgne vægge og simple bænke uden armlæn er erstattet med klunkestil, guldlister, gamle malerier og plys, som rykkede ind for over 40 år siden. Stedet er gennemgribende renoveret i 2002, blandt andet med niveauforskelle på gulvet for at give bedre udsyn. Trods modernisering er de gamle detaljer og genstande bevaret for det publikum, som lægger vægt på traditioner. Biografen er kommunal og har siden 1998 været ledet af Mette Schramm. Foruden film tilbyder Reprisen foredrag, teater, koncerter m.m.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_Holtekollen1970

 

Skihop i skoven

Midt i Geelskov ligger Holtekollen – inspireret af Holmenkollen i Oslo – som var skihopbakke frem til 1980. Anlægget fra 1943 bestod af tre bakker, hvoraf den højeste var 35 meter, på kanten af det store dalsystem dannet af Øresundsgletsjeren under sidste istid. Til konkurrencer i 1946-48 blev der kørt sne på tog fra Norge. Til en skihopkonkurrence i 1952 var der hele 30.000 betalende publikummer. I 1956-60 blev der afholdt Danmarksmesterskaber på Holtekollen – i 1960 ved hjælp af afskrabet is fra Rødovre Isstadion! Træstilladser i ringe forfatning blev revet ned i 1965 og en ny mindre skihopbakke taget i brug i 1969. Siden var stedets stilladser midlertidige, og først i 1978 blev der afholdt mesterskab igen.  Nikolaj Blinkenberg Willadsen, 13, satte det år rekord på 11,5 meter på ti meter-bakken, selv om han tidligere havde øvet sig med succes på den store. I 1996 måtte en konkurrence aflyses grundet snemangel. Stilladset stod som udsigtspunkt frem til 2006, men i dag er Holtekollen kælkebakke.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_dronninggårdskolen_facade

 

Gymnasium med historie

I 1899 oprettede Henny Algreen Ussing pigeskole i en villa på Øverødvej. Hun blev del af en trend blandt datidens kvindelige pæda- goger som Natalie Zahle, Marie Kruse og Marie Mørk, som banede vej for pigers uddannelse i privat regi. I 1914 rykkede skolen til en skolebygning på hjørnet af Skolevej og Rønnebærvej, hvor den fik navnet Holte Højere Almenskole. I 1934 udklækkedes de første studenter, nu af begge køn. Grundet dårlig økonomi blev det private Holte Gymnasium nedlagt for 20 år siden, og i dag huser de moderniserede bygninger Dronninggårdskolen.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_Holte-Kirke

 

Ny kirke i middelalderstil

Selvom den hvide kirke på Solbakken i Holte kan minde om middelalderstil med savtakket tårn, stod den faktisk først færdig i 1944 efter tre års byggeri. Og først i 1964 blev der tilføjet et kapel. Tegninger af kirken i traditionel stil stod arkitekt Frederik Vilhelm Kiørboe for.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Holte_Rudersdal-Rådhus_001

 

Fredet rådhusikon

Det tidligere Søllerød Rådhus – nu Rudersdal Rådhus – er tegnet af Arne Jacobsen og Flemming Lassen, og bygget 1940-42 af norsk marmor. I 1964 skabte de to en tilbyg- ning mod øst i tilsvarende byggestil. Rådhuset regnes for et af Arne Jacobsens hovedværker og blev fredet på 50-året for sin indvielse. Rådhuset, som igen er under reno- vering, afløste et gammelt rådhus fra 1904 i palæstil på Søllerødvej.